Για μια ακόμη χρονιά, το χιουμοριστικό επιστημονικό περιοδικό Annals of Improbable Research (Χρονικά της Απίθανης Ερευνας) απένειμε τα εναλλακτικά βραβεία Ig, γνωστά και ως «Νομπέλ του τρελού επιστήμονα».
Πρόκειται για βραβεία που αναδεικνύουν χιουμοριστικές, απρόσμενες ή και άχρηστες ανακαλύψεις, οι οποίες όμως δεν παύουν να προωθούν το πνεύμα της επιστημονικής αναζήτησης.
Αυτά που κάνουν τους ανθρώπους πρώτα να γελάσουν και μετά να σκεφτούν, όπως ορίζει το σκεπτικό των Ig Νομπέλ. Ωστόσο, όλες οι ανακαλύψεις ή εφευρέσεις έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονική επιθεώρηση, κάτι που σημαίνει ότι εκτός από αστείες, είναι και επιστημονικά έγκυρες.
Πολλοί από τους νικητές, όσοι τουλάχιστον έχουν χιούμορ, παρέλαβαν τα βραβεία τους οι ίδιοι. Οι νικητές κερδίζουν επίσης έναν χάρτινο κύβο και ένα υπερπληθωριστικό χαρτονόμισμα των 10 τρισ. δολαρίων από τη Ζιμπάμπουε (8,43 ευρώ).
Υπενθυμίζεται ότι στον περσινό διαγωνισμό ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο, ο οποίος συνέδεσε τα εμβόλια του κορονοϊού με τον ιό HIV, είχε μοιραστεί το Ig Νομπέλ Ιατρικής Εκπαίδευσης με τον Ντόναλτ Τραμπ, ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα την πανδημία «για να διδάξει στον κόσμο ότι οι πολιτικοί μπορούν να έχουν πιο άμεση πρόσβαση στη ζωή και τον θάνατο από ό,τι οι επιστήμονες και οι γιατροί».
Μία από τις έρευνες που ξεχώρισαν στον φετινό διαγωνισμό, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, επικεντρώθηκε στους σκορπιούς, καθώς οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι το ζώο μπορεί να ζήσει αρκετές εβδομάδες δίχως τον πρωκτό του, ο οποίος ονομάζεται τέλσον ή δηλητηριώδες νύχι. Η απώλεια του πρωκτού του, όμως, προκαλεί δυσκοιλιότητα και μειώνει την κινητική απόδοση κατά τη διάρκεια του σεξ και στα αρσενικά και στα θηλυκά, μία διαδικασία που μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή των καρκινοειδών.
Ο Guardian, από την πλευρά του, βρίσκει πιο ενδιαφέρουσα την έρευνα ιαπώνων επιστημόνων, οι οποίοι επικεντρώθηκαν στην επιστήμη του πόμολου της πόρτας, καθώς όπως υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα, πρόκειται για μία από τις πιο «παραμελημένες τέχνες της ζωής». Και η σωτήρια απάντηση των ειδικών είναι ότι όσο μεγαλύτερο είναι το πόμολο μιας πόρτας, τόσο περισσότερα δάχτυλα απαιτούνται για να το γυρίσουν.
Για πόμολα πλάτους ενός έως 2,5 εκατοστών αρκούν τρία δάχτυλα, για πόμολα 2,5 έως 4 εκατοστών είναι καλύτερα τα τέσσερα δάχτυλα, ενώ για πόμολα διαμέτρου άνω των 5 εκατοστών είναι αναγκαία και τα πέντε δάχτυλα, κατέληξαν οι επιστήμονες.
Τα βραβεία Ig Νομπέλ 2022
Εφαρμοσμένης καρδιολογίας: Στους ερευνητές που βρήκαν πως όταν δύο άνθρωποι βγαίνουν το πρώτο ραντεβού τους και έλκονται αμοιβαία, οι παλμοί της καρδιάς τους συγχρονίζονται.
Λογοτεχνίας: Στη μελέτη που ανέλυσε γιατί τα νομικά έγγραφα είναι χωρίς λόγο τόσο δύσκολα στην κατανόησή τους (η ευθύνη αποδίδεται περισσότερο στους ίδιους τους συγγραφείς τους, παρά στην πολυπλοκότητα των εννοιών).
Βιολογίας: Στην έρευνα που ασχολήθηκε με το αν και πώς η δυσκοιλιότητα επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή των σκορπιών και τις προοπτικές τους για εύρεση συντρόφου.
Ιατρικής: Στους επιστήμονες που έδειξαν πως όταν οι ασθενείς υποβάλλονται σε μερικές μορφές τοξικής χημειοθεραπείας, υποφέρουν από λιγότερες παρενέργειες όταν το παγωτό αντικαθιστά ένα από τα παραδοσιακά συστατικά της διαδικασίας.
Φυσικής: Για τη μελέτη σχετικά με το πώς και γιατί τα παπάκια καταφέρνουν να κολυμπάνε σε σχηματισμό (κυρίως επειδή εξοικονομούν ενέργεια με αυτό τον τρόπο, ιδίως το τελευταίο στη σειρά).
Μηχανικής: Για την προσπάθεια ανακάλυψης του πιο αποτελεσματικού τρόπου χρήσης των δαχτύλων όταν γυρνάμε ένα πόμολο. Σύμφωνα με τους ιάπωνες ερευνητές, όσο μεγαλύτερο είναι το πόμολο, τόσο περισσότερα δάχτυλα χρειάζονται.
Ειρήνης: Για την ανάπτυξη ενός αλγόριθμου που βοηθά τους κουτσομπόληδες να αποφασίσουν πότε θα πουν την αλήθεια και πότε όχι.
Οικονομικών: Για τη μαθηματική εξήγηση τού γιατί η επιτυχία συχνά δεν συνοδεύει τους πιο ταλαντούχους, αλλά τους πιο τυχερούς.