Οι Τραμπ και σύμπασα η οικογένεια έξω από την εκκλησία όπου έγινε η κηδεία της Ιβάνα στις 20 Ιουλίου | REUTERS/Brendan McDermid
Θέματα

Στην κηδεία της Ιβάνα Τραμπ έπεσε… Photoshop

Ενα παλιό εξώφυλλο του περιοδικού Vanity Fair, του 1992, έγινε πανό στην εκκλησία όπου εψάλη η νεκρώσιμος ακολουθία, λογοκριμένο όμως: του έλειπε μία φάσα που αφορούσε τη Χίλαρι Κλίντον!
Protagon Team

Σε κάθε θλιβερό γεγονός, όπως είναι η κηδεία λόγου χάρη, κάποια ιλαροτραγωδία θα παρεισφρήσει ειρωνικά στο σοβαροφανές σκηνικό σαν σχόλιο περί της ματαιότητος πάντων των ανθρωπίνων. Τυχαία πράγματα συνήθως, που προκαλούν γλυκόπικρους συνειρμούς. Ομως υπάρχουν και οι βλακείες που γίνονται εσκεμμένα και χαρίζουν γέλιο (πνιχτό) στους παρευρισκομένους: άστοχες πράξεις ή φράσεις πάνω από το φέρετρο, υπερβολικός θρήνος ή, αντιθέτως, επιδεικτική αυτοσυγκράτηση.

Στην εκκλησία του Μανχάταν όπου εψάλη η νεκρώσιμη ακολουθία της Ιβάνα Τραμπ, πρώτης συζύγου του Ντόναλντ, είχε αναρτηθεί ένα πανό. Δεν ήταν κάτι περίεργο, ήταν κάτι εξωφρενικό. Ενα παλιό πρωτοσέλιδο του πολυτελούς περιοδικού κουτσομπολιών Vanity Fair – η επιτομή της ματαιότητας όπως δηλοί και το όνομά του. Το τεύχος του περιοδικού την έδειχνε 43άρα, όμορφη (για τα αμερικανικά γούστα, κυρίως), με φόρεμα αστραφτερό και ημιαποκαλυπτικό στο μπούστο. Γόβες κίτρινες, ψηλοτάκουνες. (Δείτε τη φωτογραφία)

Οταν κυκλοφόρησε το περιοδικό, πριν από 30 χρόνια, τον Μάιο του 1992, όσοι είδαν το εξώφυλλό του κατάλαβαν γιατί την αγάπησε ο Τραμπ: ήταν λαμπρή φιγούρα η συχωρεμένη. Στο εξώφυλλο όμως υπήρχε και μία φάσα που δεν αφορούσε την Ιβάνα, αλλά τη μελλοντική αντίπαλο του Τραμπ για την προεδρία, τη Χίλαρι Κλίντον. Η φάσα ρωτούσε: «Θα πάει στον Λευκό Οίκο με τον Μπιλ ή χωρίς αυτόν;» Η Ιστορία κατέγραψε ότι η Χίλαρι δεν πέρασε ποτέ το κατώφλι του σαν πρόεδρος των ΗΠΑ, παρά μόνο σαν Πρώτη Κυρία.

Στο πανό που αναρτήθηκε στην εκκλησία την ημέρα της κηδείας και ήταν αναπαραγωγή του εξωφύλλου του περιοδικού έλειπε η φάσα που αφορούσε τους Κλίντον και ειδικά τη Χίλαρι. Είχε δράσει το πρόγραμμα Photoshop. Από απόψεως χιούμορ, η λογοκρισία έβλαψε την ιλαροτραγωδία που δικαιούται ο καθένας μας στην κηδεία του. Αν το εξώφυλλο είχε αναπαραχθεί ως έχει, οι συνειρμοί θα ήταν αναπότρεπτοι, το πνιχτό γέλιο εξασφαλισμένο. Αγνωστο παραμένει ποιος επέλεξε το θέμα του πανό και ποιος έδωσε εντολή να αφαιρεθεί η φάσα.

Τα media σχολίασαν την υπόθεση. Εγραψαν ότι το εξώφυλλο αυτό είναι απόδειξη ότι τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά από τις δημοσιογραφικές εκτιμήσεις. Η ίδια η Ιβάνα γιόρταζε το πρώτο βιβλίο της με εκείνο το εξώφυλλο, το ρομαντικό μυθιστόρημα «For Love Alone», αλλά ύστερα από τρία χρόνια σε ένα άλλο βιβλίο της έδινε συμβουλές προς πάντα ενδιαφερόμενο: «Ετσι χωρίζεις καλά, έτσι βγάζεις λεφτά, έτσι ζεις ευτυχισμένα». Αιωνία αυτής η μνήμη, ούτως ή άλλως.