Οι «κολυμπήθρες» της Αιδηψού. Από το καυτό στο κρύο | CreativeProtagon/Ρέα Βιτάλη
Θέματα

Τα θερμά νερά της Αιδηψού και ο μύθος του Ηρακλή

Ενας κορυφαίος προορισμός, με περισσότερες από 80 πηγές, με πλούτο αλάτων, μετάλλων και λάσπης, φάρμακο για ένα σωρό ασθένειες και πρόληψη για ακόμα περισσότερες
Ρέα Βιτάλη

Αποκλείω η γιαγιά να γνώριζε τον μύθο που αναφερόταν στη θεά Αθηνά και τα νερά της Αιδηψού. Αλλά σίγουρα ο απόηχός του είχε φτάσει μέχρι την κωμόπολή της γιατί, με το που τελείωνε το καλοκαίρι, απαιτούσε στον παππού «Γιώργομ, πρέπει να πάω και για τα Λουτρά μου». Και παρά το γεγονός ότι εκείνος σίγουρα θα της απαντούσε με το σύνηθες «Κυρία», έτσι την αποκαλούσε, «όταν τρώνε δεν μιλάνε», λες και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας τής μιλούσε… Πλην, στο «διά ταύτα», η γιαγιά απολάμβανε τα Λουτρά της Αιδηψού, κάθε χρόνο ανελλιπώς, μετρώντας τα ένα προς ένα, μέχρι να φτάσει τα δέκα. Κάτι που, ως φάρμακο, έπρατταν πολλοί «παλιοί».

Λατρεύω την ελληνική μυθολογία. Τι έλεγε ο μύθος; Η θεά Αθηνά ζήτησε από τον θεό της φωτιάς Ηφαιστο να βρει έναν τρόπο για να ξεκουράζεται ο Ηρακλής μετά την άγρια κάματο κάθε άθλου του. Τότε, ο θεός Ηφαιστος χτύπησε με το μαγικό –ως θεϊκό– σφυρί του τα έγκατα της Γης και αμέσως ξεπήδησαν τα περίφημα θερμά, ιαματικά νερά. Η περιοχή στην αρχαιότητα ήταν γνωστή και για τα χαλκουργεία της, διαθέτοντας μέχρι και δικό της νόμισμα.

Ο ιστορικός Πλούταρχος αναφέρεται στην κοινωνική ζωή που είχε αναπτυχθεί, με ευχάριστη διαμονή, διασκεδάσεις και εκλεκτή γαστρονομία, με άφθονα ψάρια και πτηνά. Για τέσσερις και πλέον αιώνες, το γλεντοκόπι «έδινε κι έπαιρνε», τόσο, που και παρεκτράπηκε, καθώς σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, η Λειψώ (αρχαίο όνομα της Αιδηψού) ήταν τα βιβλικά Σόδομα και Γόμορρα, η πόλη της αμαρτίας. (Αποκλείεται να πω «Σόδομα και Γόμορρα» και να μην ακούσω από κάπου τη Σαπφώ Νοταρά με γουρλωμένο μάτι να προφέρει «Εδώ μέσα γίνονται Σόδομα και Γόμορρα!»).

Το «Κύμα» ως φωνή από ένα παρελθόν που δόξαζε την αισθητική

Να μη σας τα πολυλογώ, ένα όμορφα βροχερό (δώσε μου βροχή και πάρε μου την ψυχή!), μελαγχολικό Παρασκευοσαββατοκύριακο βρεθήκαμε στην Αιδηψό. Μια εύκολη διαδρομή από την Αθήνα, είτε μέσω Αρκίτσας, με πέρασμα με φεριμπότ, είτε μέσω Χαλκίδας. Στην πρώτη πρώτη εικόνα που αντίκρισα με την άφιξη, αυτόματα επιθύμησα να είχα παρέα τον εξαιρετικό αθηναιογράφο Νίκο Βατόπουλο. Να λέγαμε και τι να μη λέγαμε… Σε τούτη τη λουτρόπολη συμβαίνει ό,τι και σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Το παρελθόν σε γλυκοχαϊδεύει και το παρόν σε χαστουκίζει. Πού έσπασε η κλωστή της αισθητικής; Πώς είναι δυνατόν, αφού εκεί ζούσαν, να μην πήραν χαμπάρι από το γούστο τόσων προγόνων;

Σε μια μακριά, παραθαλάσσια περιπατητική διαδρομή, από τις πιο ωραίες βόλτες που μπορεί κανείς να χαρεί, τρυφερά αποτυπώματα ενός λαμπερού παρελθόντος σου χαμογελούν… Ξενοδοχείο «Αίγλη», έρημο στη μοίρα του, ξενοδοχείο «Αύρα», κούκλα αρχοντιάς, θαλασσοπερίπτερο «Κύμα», ιδανικό σκηνικό για ταινία, «Θέρμαι Σύλλα» φιλότιμη, έντιμη αναβίωση… Περίπτωση συγχαρητηρίων, καθώς ήταν αυτό που έφερε νεότερους ανθρώπους και προσφέρει αξιοπρεπείς υπηρεσίες όλο τον χρόνο. Μα ανάμεσα σε αυτά… Ανάμεσα στην αρχοντιά… Ασ’ τα να πάνε, τα σύγχρονα…

Η «Αίγλη», το παράπονο μιας εγκατάλειψης και ένα «Μακάρι»

Στην Αιδηψό με τα μαγικά νερά υπάρχει και ένα σημείο μαγευτικό! Που αν το διέθεταν οι Ιταλοί, για παράδειγμα, θα το βλέπατε σε αφίσες, τουριστικά να το λαχταράτε. Οι «μπανιέρες» υδροθεραπείας μέσα στη θάλασσα, ακριβώς μπροστά από το ξενοδοχείο Θέρμαι Σύλλα. Δηλαδή θα δείτε το ζεστό, ιαματικό νερό να αναβλύζει και να έχουν δημιουργηθεί μπανιέρες όπου απολαμβάνει κανείς θερμό λουτρό, ενώ αυτόματα μπορεί να χωθεί στην κρύα θάλασσα και τούμπαλιν. Πες το σκωτσέζικο ντους!

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, μου άρεσε να χαζεύω ανθρώπους, πολλούς ανθρώπους, με κάθε είδους καιρικές συνθήκες, να καταφθάνουν, να γδύνονται σβέλτα και να στέκονται ξαπλωμένοι για ώρα, ανάλαφροι στοχαστές… Σύγχρονοι, έρμοι Ηρακλείδες στο διάλειμμα των άθλων τους.

Το ξενοδοχείο Θέρμαι Σύλλα τίμησε το παρελθόν

Η υδροθεραπεία, η ευεργεσία των θερμών αλλά και κάθε είδους λουτρών είναι ένας τομέας που δεν του έχουμε δώσει τη σημασία που του πρέπει. Και η Αιδηψός σίγουρα είναι κορυφαίος προορισμός. Με περισσότερες από 80 μεμονωμένες πηγές, με νερά που κυμαίνονται από 40 έως 80 βαθμούς, με πλούτο αλάτων, μετάλλων και λάσπης, φάρμακο για ένα σωρό ασθένειες και πρόληψη για ακόμα περισσότερες. Την κατατάσσουν στις ευεργετικότερες ιαματικές πηγές του κόσμου.

Σύγχρονοι Ηρακλείδες στο διάλειμμα των άθλων τους. Ή η μαγεία ενός «σκωτσέζικου ντους» στην Αιδηψό

Ηρακλείδες μου, αξιωθείτε ένα διάλειμμα στους άθλους σας. Η σύγχρονη καθημερινότητα, ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι είναι ένας κανονικός άθλος; Τι να μας πει ο Λέων της Νεμέας… Γεμάτος ο τόπος λέοντες! Πεινασμένους! Αχόρταγους. Ετοιμους να κατασπαράξουν ό,τι υγιές μας απομένει.