Ημέρα αποφοίτησης στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ | University of Cambridge/Facebook
Θέματα

Σπουδές στη Βρετανία: Πατέρα, στείλε κι άλλα λεφτά, ανεβαίνουν τα δίδακτρα

Οι πάνω από 10.000 Ελληνες και οι άλλοι Ευρωπαίοι που σπουδάζουν σε βρετανικά πανεπιστήμια θα πρέπει να πληρώνουν 25.000 στερλίνες τον χρόνο (έναντι 9.250 σήμερα) αν ισχύσει το Brexit. Η ειδική μεταχείρισή τους δεν μπορεί να συνεχιστεί, λένε από την κυβέρνηση Μέι
Protagon Team

Πέρα από τα απαραίτητα ακαδημαϊκά προσόντα, οι Ευρωπαίοι που επιθυμούν να φοιτήσουν στο Κέιμπριτζ, την Οξφόρδη ή κάποιο άλλο από τα δεκάδες πανεπιστήμια της Βρετανίας, θα πρέπει, πλέον, να έχουν στη διάθεσή τους και πολλές χιλιάδες ευρώ.

Γιατί σύμφωνα με τις προθέσεις της βρετανικής κυβέρνησης τα δίδακτρα για τους φοιτητές από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρόκειται σύντομα να αυξηθούν από τις 9.250 στερλίνες (τόσα όσα πληρώνουν σήμερα και οι βρετανοί φοιτητές) στις 25.000 στερλίνες τον χρόνο, σχεδόν 30.000 ευρώ, ποσό που καταβάλλει η πλειονότητα των αλλοδαπών φοιτητών από χώρες εκτός της ΕΕ που σπουδάζουν στη Βρετανία.

Ακόμα και δίχως την εν λόγω πιθανή αύξηση, τα βρετανικά πανεπιστήμια είναι τα ακριβότερα της Ευρώπης. Αλλά πολλά από αυτά συγκαταλέγονται ανάμεσα στα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, με πρώτα και καλύτερα τα δύο ιστορικά και περίφημα και ανταγωνιστικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, το Κέιμπριτζ και την Οξφόρδη, τα οποία βρίσκονται σταθερά στις πρώτες θέσεις στις σχετικές διεθνείς λίστες, δίπλα στο Χάρβαρντ, το ΜΙΤ ή το Στάνφορντ. Γεγονός που εξηγεί γιατί η Βρετανία είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός, σύμφωνα με την ιστοσελίδα StudyInUK, για σπουδές ανά την υφήλιο με περισσότερους από 450.000 εγγεγραμμένους αλλοδαπούς φοιτητές.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τις εκτιμήσεις των ίδιων των πανεπιστημίων, η αύξηση των διδάκτρων για τους πολίτες της ΕΕ θα έχει ως αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των φοιτητών από την ηπειρωτική Ευρώπη, 138.000 άτομα σήμερα, να μειωθεί κατά τα δύο τρίτα.

Πρόκειται για μια δυσάρεστη είδηση για χιλιάδες φοιτητές από την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και των περισσότερων από 10.000 Ελλήνων που φοιτούν σε πανεπιστήμια της Βρετανίας και αποτελούν σήμερα την πέμπτη πολυπληθέστερη φοιτητική κοινότητα, με πρώτους τους Ιταλούς, δεύτερους τους Γάλλους, τρίτους τους Γερμανούς και τέταρτους τους Ισπανούς.

Oι ευρωπαίοι φοιτητές αποτελούν μια σημαντική πηγή εσόδων για τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Βρετανίας | UCL/Facebook

Αλλά ανησυχεί ιδιαίτερα και τα ίδια τα πανεπιστήμια. Γιατί παρότι αντιστοιχούν στο 6% επί του συνόλου των εγγεγραμμένων φοιτητών, οι ευρωπαίοι σπουδαστές αποτελούν μια σημαντική πηγή εσόδων για τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Βρετανίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου η αύξηση των διδάκτρων αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022, μετά την ολοκλήρωση της διετούς μεταβατικής περιόδου που προβλέπεται πως θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση του Brexit.

Επίσημα, ο υπουργός Παιδείας της Βρετανίας Ντέμιαν Χιντς, δηλώνει πως ακόμα δεν έχει ληφθεί καμιά σχετική απόφαση. Αλλά ήδη η σκιώδης υπουργός Παιδείας των Εργατικών Άντζελα Ρέινερ κατηγορεί την κυβέρνηση για την «ανέγερση τειχών» μεταξύ των βρετανικών και των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες προειδοποιούν για το ενδεχόμενο επιβολής αντιποίνων από την ΕΕ ενώ ο Γκι Φερχόφστατ, συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, εξέφρασε μέσω επιστολής προς την Τερέζα Μέι την πλήρη αντίθεσή του, υπογραμμίζοντας πως «η μοναδική και στενή σχέση» μεταξύ των εκπαιδευτικών συστημάτων της Βρετανίας και της Ευρώπης «αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την ακαδημαϊκή αριστεία» και ότι «η υπονόμευσή της θα στερήσει πολλές ευκαιρίες από τη νεολαία. Οι νέοι άνθρωποι δεν θα πρέπει να είναι τα θύματα του Brexit».

Κατά τη διάρκεια παρέμβασής του, ωστόσο, στη Βουλή των Κοινοτήτων – υπογραμμίζεται σε ρεπορτάζ του BBC – ο Κρις Σκίντμορ, υφυπουργός για τα Πανεπιστήμια, την Έρευνα, την Επιστήμη και την Καινοτομία, θέλησε να μάθει εάν οι Εργατικοί υποστηρίζουν πως θα πρέπει να συνεχιστεί η ειδική μεταχείριση των ευρωπαίων φοιτητών και μετά την ολοκλήρωση του Brexit διερωτώμενος, συγχρόνως, κατά πόσο «είναι σωστό να προβαίνουμε σε διακρίσεις κατά των ινδών φοιτητών, κατά των φοιτητών από την Κίνα;».

Πάντως ο Γουές Στρίτινγκ, βουλευτής των Εργατικών και πρώην πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Φοιτητών της Βρετανίας, υποστήριξε πως για την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι οι ευρωπαίοι φοιτητές δεν αποτελούν, πλέον, τίποτα παραπάνω από «αγελάδες ρευστού χρήματος».