Η τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται να δώσει λύσεις και στον τομέα των φαρμάκων, δημιουργώντας σε πρώτη φάση πανίσχυρα αντιβιοτικά | Shutterstock
Θέματα

Σούπερ αντιβιοτικά «δημιούργημα» της… τεχνητής νοημοσύνης

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα αλγόριθμο ο οποίος κατάφερε να βρει τη «συνταγή» για μία νέα κατηγορία αντιβιοτικών, η οποία φέρεται δυνητικά να καταπολεμά 35 τύπους θανατηφόρων βακτηρίων
Protagon Team

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει αναδειχθεί σε πραγματική μάστιγα της δημόσιας υγείας το πρόβλημα της ανθεκτικότητας των μικροβίων, καθώς δεν υπάρχουν νέου τύπου αντιβιοτικά που να τα καταπολεμούν.

Μέσα από εκατοντάδες δοκιμές που γίνονται σε πολλά ερευνητικά κέντρα στον κόσμο, ειδικοί από τις ΗΠΑ αποφάσισαν να «επιστρατεύσουν» την τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Independent, ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, του περίφημου ΜΙΤ, ανέπτυξαν ένα αλγόριθμο μηχανικής μάθησης, ο οποίος αφού ανέλυσε πολλές χημικές ενώσεις, εντόπισε μία με ιδιαίτερα ισχυρές αντιβιοτικές ιδιότητες, η οποία μπορεί να αποτελέσει τη βάση ενός νέου ισχυρού φαρμάκου.

«Αναπτύξαμε μια πλατφόρμα που μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης ώστε να ανοίξουμε τον δρόμο για μια νέα εποχή στην ανακάλυψη αντιβιοτικών. Ετσι, ανακαλύψαμε ήδη ένα εντυπωσιακό μόριο, το οποίο είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο ισχυρά αντιβιοτικά που έχουν ποτέ ανακαλυφθεί» αναφέρει ο Τζέιμς Κόλινς, καθηγητής Ιατρικής Μηχανικής και Επιστήμης, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Ο αλγόριθμος εντόπισε το μόριο «αλλισίνη» (είναι μία από τις βασικές ουσίες του σκόρδου) και οι ερευνητές, όπως αναφέρουν σε δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Cell», στα πειράματα που έκαναν το μόριο αυτό αποδείχθηκε πραγματικός «εξολοθρευτής».

Το αντιβιοτικό που δημιούργησαν οι ερευνητές με την αλλισίνη εξόντωσε πολλά στελέχη βακτηρίων τα οποία γνωρίζουμε ότι είναι ανθεκτικά σε όλα τα υπάρχοντα αντιβιοτικά. Σε μια περίπτωση μάλιστα, το νέο φάρμακο σκότωσε (σε πειραματόζωα) μέσα σε μόλις 24 ώρες ένα ανθεκτικό βακτήριο που έχει μολύνει πολλούς αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η ανακάλυψη μιας νέας γενιάς αντιβιοτικών θεωρείται επιτακτική από την επιστημονική κοινότητα, αφού αν αυτό δεν συμβεί, ο αριθμός των θανάτων ασθενών από ανθεκτικά βακτήρια θα αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο τα επόμενα χρόνια.

Υπάρχουν προβλέψεις που αναφέρουν ότι σε τριάντα χρόνια οι θάνατοι ασθενών από ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια θα ξεπερνούν ετησίως τον αριθμό των θανάτων από ασθένειες όπως ο καρκίνος. Αν τελικά το φάρμακο που ανακάλυψε ο αλγόριθμος αποδειχθεί αποτελεσματικό και ασφαλές, οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων, για διάφορες σοβαρές ασθένειες, όπως νευροεκφυλιστικές παθήσεις, και φυσικά για τον καρκίνο.