Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ονειρεύονται να έρθουν ή να ξαναέρθουν στη χώρα μας για καλοκαιρινές διακοπές, ποθούν να απολαύσουν τον ήλιο, τη θάλασσα, και το νόστιμο φαγητό με σκηνικό τα γραφικά ελληνικά νησιά. Ελάχιστοι, όμως, γνωρίζουν ότι η ορεινή Ελλάδα είναι ιδανικός προορισμός για χειμερινές διακοπές. Σε πόσες χώρες, άλλωστε, μπορείς να γλιστράς σε χιονισμένες πλαγιές ενώ το βλέμμα σου χάνεται στο λαμπερό γαλάζιο της θάλασσας;
Ενας ελληνοαμερικανός κινηματογραφιστής από την Καλιφόρνια, λάτρης των χειμερινών σπορ, που γοητεύτηκε από τα ελληνικά βουνά μόλις τα γνώρισε, αποφάσισε να διαδώσει σε όλο τον κόσμο το μήνυμα ότι «η Ελλάδα είναι ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για σκι, snowboard και υπαίθρια αθλήματα περιπέτειας γενικότερα». Και το έκανε αποστολή του. Μπορεί στη χώρα μας να μην έχουμε τις υπερσύγχρονες υποδομές, που υπάρχουν αλλού σε τεράστια και υπερσύγχρονα χιονοδρομικά κέντρα (και εμπορικά κέντρα ταυτόχρονα…). Ωστόσο αυτή ακριβώς είναι η γοητεία της Ελλάδας.
«Ο κόσμος, που αγαπάει το χιόνι, έχει κουραστεί από τις υπερβολές και το πιο καυτό trend της εποχής μας είναι η απλότητα και η επιστροφή στη φύση, τα καταφύγια σε βουνά και τα απλά χιονοδρομικά κέντρα κοντά σε μικρά παραδοσιακά χωριά», λέει ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου, που έκανε για πρώτη φορά σκι στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα του 1997: «Ηρθαμε να περάσουμε τις διακοπές μας με τον παππού και τη γιαγιά μου και επισκεφτήκαμε για λίγες μέρες το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού«.
»Για να είμαι ειλικρινής δεν ήταν το πιο συναρπαστικό σκι που είχα κάνει, ωστόσο από την κορυφή του χιονοδρομικού κέντρου μπορούσα να δω εντυπωσιακά βουνά προς κάθε κατεύθυνση», μας λέει ο μεγαλωμένος στην Καλιφόρνια ελληνοαμερικανός κινηματογραφιστής και φωτογράφος, τον οποίο γνωρίσαμε τελευταία με αφορμή το διθυραμβικό αφιέρωμα των New York Times στο ανοιξιάτικο σκι στην Κρήτη. Και επικοινωνήσαμε αμέσως μαζί του.
Δεκαπέντε χειμώνες αργότερα, τον Απρίλιο του 2012, ο Κωνσταντίνος επέστρεψε για μια δεύτερη προσπάθεια. Αυτή τη φορά έκανε μόνο ορειβατικό σκι: «Η εμπειρία με εντυπωσίασε πάρα πολύ, και έκτοτε κάνω ορειβατικό σκι στην Ελλάδα κάθε χρόνο», λέει.
Τι είναι το ορειβατικό σκι; (τον ρωτώ, γιατί αν και με καταγωγή από το Καρπενήσι, δεν το κατέχω το άθλημα, προτιμώ το χουχούλιασμα δίπλα στο τζάκι όσο οι άλλοι αγωνίζονται εκστασιασμένοι σε λευκές πλαγιές). Ορειβατικό σκι, λοιπόν, μαθαίνουμε οι αδαείς ότι είναι το σκι «όπως γινόταν πριν εφευρεθούν οι μηχανές. Είναι απλό. Αντί να χρησιμοποιήσετε lift για να σας ανεβάσει στο βουνό, ανεβαίνετε με τα πόδια», μας λέει ο Κωνσταντίνος.
«Για κάποιους μπορεί να ακούγεται περίεργο το γιατί να θέλει κανείς να κάνει πεζοπορία σε ένα χιονισμένο βουνό, αλλά το ορειβατικό σκι είναι η πιο “καυτή” τάση στο σκι αυτή τη στιγμή και το μέλλον του αθλήματος», μας ενημερώνει ο σκηνοθέτης, ο οποίος εν τω μεταξύ έχει ειδικευτεί σε φωτογραφίσεις και κινηματογραφίσεις σε χιονισμένες πλαγιές – με τις ταινίες του μάλιστα έχει αναδειχτεί σε πρεσβευτή των ελληνικών βουνών σε όλο τον κόσμο.
Τι τον έκανε να γυρίσει ταινίες για σκι στην Ελλάδα; «Ηθελα να επιστήσω την προσοχή του κοινού στο απίστευτο σκι και snowboard που γίνεται στην Ελλάδα. Είναι αλήθεια ότι τα χιονοδρομικά κέντρα εδώ είναι μικρά και κατάλληλα για αρχάριους, ωστόσο αυτό που υπάρχει πέρα από τα χιονοδρομικά είναι παγκόσμιας κλάσης. Κανείς δεν είχε τεκμηριώσει αυτή την πτυχή της Ελλάδας, οπότε αποφάσισα να το κάνω εγώ», λέει.
Ταινίες που υμνούν τα ελληνικά βουνά
Αρχικά, η ιδέα του ήταν να περάσει μερικούς μήνες στην Ελλάδα για να γυρίσει ένα σύντομο βίντεο, το οποίο σχεδίαζε να ονομάσει «Frozen Ambrosia». Το project, όμως, απέκτησε τη δική του ζωή και οι λίγοι μήνες έγιναν δέκα χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Παπανικολάου έχει κάνει δύο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.
Στην πρώτη ταινία με τίτλο «Frozen Ambrosia» (την οποία μπορείτε να κατεβάσετε από το frozenambrosia.com) ο σκιέρ κινηματογραφιστής αφηγείται την προσωπική του εμπειρία για το σκι στην Ελλάδα. Και στη δεύτερη ταινία, το «Crete Arising», η οποία έγινε σε συμπαραγωγή με την Cosmote TV, αναφέρεται στο ορειβατικό σκι στην Κρήτη. Επιπλέον έχει δημιουργήσει πολλές ταινίες μικρού μήκους και βίντεο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πώς αντέδρασε το διεθνές κοινό; «Η ανταπόκριση ήταν φανταστική», απαντάει. «Καθημερινά λαμβάνω πάνω από δέκα μηνύματα από ξένους, που ρωτούν πώς μπορούν να οργανώσουν διακοπές για σκι στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, ο λόγος που οι New York Times ήθελαν να κάνουν μια ιστορία για την Κρήτη είναι επειδή ο δημοσιογράφος, ένας Αμερικανός, με ακολουθούσε στα social media και είχε δει το “Crete Arising”. Εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ, που πρότεινε την ιδέα στους Times και την αγόρασαν αμέσως», μας εξηγεί.
Εχει συναντήσει ξένους επισκέπτες στα ελληνικά βουνά; Και αν ναι τους ενοχλεί το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σύγχρονες εγκαταστάσεις και σχεδόν όλα τα χιονοδρομικά κέντρα μας είναι ντεμοντέ, σε σύγκριση με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά ή αμερικανικά; «Καθόλου δεν τους ενοχλεί! Ισα ίσα», απαντάει. «Πολλοί Αμερικανοί και Ευρωπαίοι έχουν απογοητευτεί από την υπερκαπιταλιστική φύση των σύγχρονων χιονοδρομικών κέντρων».
Προσθέτει ακόμη ότι «στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, τα εισιτήρια με ανελκυστήρα κοστίζουν τώρα 200 δολάρια (175 ευρώ) την ημέρα. Επίσης, τα σύγχρονα μεγάλα χιονοδρομικά κέντρα έχουν τρομερή επίδραση στο περιβάλλον». Και επισημαίνει ότι «ως απάντηση, ο κόσμος επιστρέφει στην πιο παραδοσιακή μορφή του αθλήματος, το ορειβατικό σκι. Και το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την Ελλάδα ως προορισμό για ορειβατικό σκι συμβαίνει ακριβώς επειδή η χώρα δεν είναι υπερβολικά αναπτυγμένη με φανταχτερές σύγχρονες εγκαταστάσεις».
Ο φετινός είναι ο δέκατος χειμώνας που ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου έρχεται στην Ελλάδα για σκι. Εχει επισκεφτεί όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας και έχει κάνει ορειβατικό σκι στα περισσότερα από τα μεγάλα βουνά μας.
Οταν τον ρωτήσαμε αν έχει παρατηρήσει κάποιες αλλαγές όλα αυτά τα χρόνια, μας απάντησε ότι «πολύ λίγα πράγματα έχουν αλλάξει στα χιονοδρομικά κέντρα. Ωστόσο, ο αριθμός των Ελλήνων που κάνουν ορειβατικό σκι έχει εκτοξευθεί. Πριν από δέκα χρόνια, το έκαναν το πολύ 50 άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα. Σήμερα, υπάρχουν περισσότεροι από 1000 ορειβάτες σκιέρ. Δεν είναι τεράστιος αριθμός, αλλά είναι ένας αριθμός που αυξάνεται εκθετικά», παρατηρεί.
Τι θα ήθελε να δει να αλλάζει; «Θα ήθελα τα χιονοδρομικά κέντρα να αγκαλιάσουν το ορειβατικό σκι και να το προωθήσουν στους πελάτες τους, μεσαίους και προχωρημένους. Τα χιονοδρομικά κέντρα είναι το πιο εύκολο και ασφαλές μέρος για να μάθει κανείς· να προσφέρουν μαθήματα και ξεναγήσεις για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Επίσης, θα ήταν ωραίο να υπάρχει ένα ενιαίο πάσο για τα lift, που θα ισχύει σε όλα τα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα. Πάντα υπάρχει η δυνατότητα να κάνεις καλό σκι κάπου στην Ελλάδα. Ενα κοινό εισιτήριο θα έδινε στους ανθρώπους μεγαλύτερη ευελιξία για να ταξιδέψουν εκεί όπου το χιόνι είναι καλό και θα μπορούσε να τονώσει την οικονομία του χειμερινού τουρισμού», προτείνει.
Μετά από ένα μεγάλο διάλλειμα λόγω της πανδημίας Covid, ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου ήρθε και πάλι πρόσφατα στην Ελλάδα για να γυρίσει τον επόμενο κύκλο ταινιών «Frozen Ambrosia». Ωστόσο, οι νέες ταινίες του δεν θα είναι μόνο για το σκι και το snowboard. Στο πρόγραμμά του θα συμπεριλάβει και άλλα ορεινά και υπαίθρια αθλήματα που ταιριάζουν στη χώρα μας.
Και φυσικά σκοπεύει να συνεχίσει να διαδίδει το μήνυμα ότι «η Ελλάδα είναι ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για σκι και snowboard, και για υπαίθρια αθλήματα περιπέτειας γενικότερα».