Το μέσο βάθος των σηράγγων είναι περίπου 20-30 μ., ενώ κάθε μία μπορεί να διαθέτει αρκετές διακλαδώσεις και πολλά ανοίγματα, για εξαπόλυση αιφνιδιαστικών επιθέσεων και άμεση εξαφάνιση των δραστών | CreativeProtagon
Θέματα

Σήραγγες: Το κρυφό μέτωπο του πολέμου στη Γάζα

Κύριος στόχος του συνόλου των ισραηλινών χερσαίων επιχειρήσεων είναι ο λαβύρινθος κάτω από το έδαφος της Γάζας: ένα υπόγειο δίκτυο συνολικού μήκους πολλών δεκάδων χιλιομέτρων, που για τους μαχητές της Χαμάς αποτελεί εργαλείο άμυνας, επίθεσης και προστασίας
Protagon Team

Οι σήραγγες της Γάζας κατασκευάστηκαν με στόχο την επιβίωση από τον αποκλεισμό, ενώ στη συνέχεια μετατράπηκαν σε όπλο. Η Χαμάς τις κατέστησε εργαλείο άμυνας, επίθεσης και προστασίας. Αποτελούν τον κύριο στόχο του συνόλου των ισραηλινών χερσαίων επιχειρήσεων που διεξάγονται στη Γάζα.

Σε ανάλυσή του, ο Γκουίντο Ολίμπιο της Corriere della Sera κάνει λόγο για ένα «κρυφό μέτωπο» του πολέμου που εξακολουθεί να μαίνεται, το οποίο είναι, φυσικά, το πιο επικίνδυνο για τις ισραηλινές δυνάμεις. Ο ιταλός δημοσιογράφος αναφέρει ενδεικτικά ότι το περασμένο Σάββατο ανακοινώθηκε ο θάνατος τεσσάρων ισραηλινών καταδρομέων όταν εξερράγη βόμβα στο στόμιο μιας σήραγγας την οποία πιθανότατα είχαν παγιδέψει μαχητές της Χαμάς.

Κανένας εκτός από λίγους παλαιστίνιους ηγέτες δεν ξέρει ακριβώς πόσο εκτεταμένο είναι το υπόγειο δίκτυο σηράγγων. Σε συνεντεύξεις τους, στελέχη της οργάνωσης επιβεβαιώνουν εμμέσως τις εκτιμήσεις των Ισραηλινών, μιλώντας για ένα περίπλοκο σύστημα συνολικού μήκους πολλών δεκάδων χιλιομέτρων, το οποίο κατασκευάστηκε για αποκλειστική χρήση από μαχητές – όχι και από αμάχους.

Ανδρες των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων επιθεωρούν την είσοδο σήραγγας κατασκευασμένης από τη Χαμάς, σε περιοχή της Γάζας (Israel Defense Forces/Handout via REUTERS)

Στις αναφορές των μυστικών υπηρεσιών περιγράφεται ένα σύμπλεγμα με τσιμεντένιους τοίχους, τηλεφωνικό και ηλεκτρικό δίκτυο και συστήματα φιλτραρίσματος αέρα που λειτουργούν με μπαταρίες αυτοκινήτων ή γεννήτριες.

Κάθε σήραγγα μπορεί να διαθέτει αρκετές διακλαδώσεις και πολλά ανοίγματα, που χρησιμεύουν για την εξαπόλυση αιφνιδιαστικών επιθέσεων και την άμεση εξαφάνιση των δραστών. Οσον αφορά τη χρήση τους, από προπαγανδιστικά βίντεο της Χαμάς διαπιστώνεται πως το δίκτυο διαθέτει καταφύγια όπου ομάδες μαχητών αναμένουν εντολή για να αναλάβουν δράση, περάσματα που οδηγούν σε θύρες εξοπλισμένες με ολμοβόλα, ειδικούς χώρους φύλαξης ρουκετών, καθώς και χώρους κράτησης ομήρων, διοικητικά κέντρα και αποθήκες για τρόφιμα και πυρομαχικά.

Η είσοδος ενός τούνελ της Χαμάς, που σύμφωνα με το Ισραήλ οδηγεί κάτω από ένα νοσοκομείο (Israel Defense Forces/Handout via REUTERS)

Το μέσο βάθος είναι περίπου 20-30 μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι μέρος των σηράγγων θα μπορούσε να έχει κατασκευαστεί ακόμη πιο βαθιά, είτε για την καλύτερη προστασία από βομβαρδισμούς είτε για την παράκαμψη των όποιων εμποδίων στο υπέδαφος της Γάζας, το οποίο βοήθησε, όπως εξηγούν οι γεωλόγοι, τους Παλαιστίνιους κατά την κατασκευή των τούνελ ≥ αν και έχουν σημειωθεί καταρρεύσεις και ατυχήματα.

Σημεία εισόδου και εξόδου, μεγάλα τόσο ώστε να χωράει να περάσει ένας μαχητής οπλισμένος με εκτοξευτήρα χειροβομβίδων και καλάσνικοφ, υπάρχουν παντού: στην ανοιχτή εξοχή, κάτω από ένα μεγάλο κτίριο, μέσα σε ένα δωμάτιο, πίσω από μια ντουλάπα οποιουδήποτε σπιτιού, μέσα σε ένα θερμοκήπιο ή σε ένα τζαμί.