Η ιστορία ξεκινάει περίπου πριν έναν χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2016, όταν το BBC είχε ενημερώσει το Facebook για δεκάδες εικόνες παιδικής πορνογραφίας που είχε ανακαλύψει στην πλατφόρμα του κολοσσού των social media.
Τότε, σύμφωνα με το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, η πρώτη αντίδραση των υπευθύνων ήταν να μπλοκάρουν τους δημοσιογράφους που εμπλέκονταν στην έρευνα (!), επαναλαμβάνοντας απλώς ότι η διακίνηση φωτογραφιών τέτοιου τύπου είναι ενάντια στη νομοθεσία του μέσου. Επίσης, ακύρωσαν την τότε προγραμματισμένη συνέντευξη σχετικά με το ζήτημα.
Πράγματι, στους όρους χρήσης της σελίδας αναφέρεται ρητά ότι κάθε είδους άσεμνο υλικό διαγράφεται αυτομάτως, ενώ υπάρχει συγκεκριμένη επιλογή -το κουμπί της αναφοράς (report)- για όποιον θέλει να επισημάνει τέτοιο περιεχόμενο.
Επιπλέον, το Facebook ενθαρρύνει τους χρήστες του διαρκώς να αναφέρουν αν σχετικό υλικό έχει περιέλθει στην αντίληψή τους. Σχεδόν έναν χρόνο μετά την έρευνα του BBC, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει βελτιώσει σημαντικά το εν λόγω σύστημα – φαίνεται όμως ότι η βελτίωση είναι μόνο στους τύπους.
Θέλοντας να ελέγξει όσα υποστηρίζει το Facebook, το BBC ακολούθησε την κλασική οδό: ανέφερε κάποιες από τις φωτογραφίες με τον τρόπο που συνηθίζει ο κάθε χρήστης. Η ομάδα που έχει αναλάβει την έρευνα επεσήμανε συνολικά 100 φωτογραφίες και, τελικά, από αυτές αφαιρέθηκαν μόνο οι 18. Σύμφωνα με την αυτοματοποιημένη απάντηση του Facebook, οι υπόλοιπες δεν παραβίαζαν τα «πρότυπα της κοινότητας».
Επιπλέον, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, οι κανόνες του μέσου απαγορεύουν ρητά οι χρήστες του να έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα. Ωστόσο το BBC εντόπισε τουλάχιστον πέντε άτομα που έχουν καταδικαστεί για παιδοφιλία και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ανενόχλητοι τις υπηρεσίες του. Ανέφερε με τον ίδιο τρόπο τους λογαριασμούς τους και, όμως κανένας από αυτούς δεν έχει καταργηθεί.
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα του BBC, οι παιδόφιλοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν «μυστικές» ομάδες όπου ανταλλάσσουν το υλικό ή οργανώνουν τις συναντήσεις τους.
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας για τα μέσα ενημέρωσης, Ντάμιαν Κόλινς, αφού ενημερώθηκε διεξοδικά από το BBC για την έρευνα, δήλωσε έκπληκτος από την αντίδραση του Facebook, καθώς στην ουσία το BBC προσπαθούσε να βοηθήσει στο «καθάρισμα» της πλατφόρμας!
Η επίσημη απάντηση από την πλευρά του Facebook είχε ως εξής:
«Εξετάσαμε προσεκτικά το περιεχόμενο που αναφέρθηκε και πλέον έχουμε αφαιρέσει όλα τα στοιχεία που είναι είτε παράνομα είτε ενάντια στους κανονισμούς μας. Το περιεχόμενο αυτό δεν βρίσκεται πλέον στην πλατφόρμα μας. Για εμάς, είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και προσπαθούμε διαρκώς να βελτιώνουμε το σύστημα αναφοράς για τέτοια περιστατικά. Είναι παράνομο να διακινούνται φωτογραφίες παιδικής εκμετάλλευσης.
» Οταν το BBC μας προώθησε τις φωτογραφίες, ακολουθήσαμε τη συνήθη τακτική μας και τις στείλαμε στο Κέντρο Εκμετάλλευσης Παιδιών και Διαδικτυακής Προστασίας. Αναφέραμε τις φωτογραφίες που βρίσκονταν στην πλατφόρμα μας και πλέον το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια των Αρχών».
Ο υπεύθυνος της εκδοτικής πολιτικής του BBC Ντέιβιν Τζόρνταν δήλωσε «έκπληκτος» από την αντίδραση του Facebook.
«Το γεγονός ότι το μέσο προώθησε (στις Αρχές) φωτογραφίες που του είχαν σταλεί επειδή εμφανίζονται στην ίδια του την πλατφόρμα, μου φάνηκε απίστευτο. Το μόνο που μπορεί να υποθέσει κάποιος είναι ότι οι υπεύθυνοι του Facebook είτε δεν ήθελαν είτε δεν ήταν βέβαιοι αν θα πρέπει να εμπλακούν σε μια συζήτηση σχετικά με τον λόγο που οι φωτογραφίες αυτές εξακολουθούν να βρίσκονται στην πλατφόρμα», δήλωσε ο ίδιος.