Στην ψηφιακή απεικόνιση που στηρίζεται σε σχέδιο της NASA εικονίζεται μια (ανύπαρκτη προφανώς) εγκατάσταση στη Σελήνη - σε ποιον θα ανήκε το «οικόπεδο»; | Shutterstock
Θέματα

Νέα διαμάχη: Σε ποιον ανήκει το φεγγάρι;

Καθώς η πρώτη αμερικανική αποστολή στη Σελήνη εδώ και 51 χρόνια αποτύγχανε στην προσπάθεια προσελήνωσης με μη επανδρωμένο σκάφος, άνοιγε η συζήτηση για το αν είχε το δικαίωμα να αφήσει αντικείμενα και ανθρώπινα λείψανα - H φυλή Νάβαχο (στην Αριζόνα των ΗΠΑ) είχε σοβαρές ενστάσεις, προκαλώντας έκτακτη σύσκεψη στον Λευκό Οίκο
Protagon Team

Τι σχέση μπορεί να έχει το Εθνος των Νάβαχο, δηλαδή οι αυτόχθονες Αμερικανοί των φυλής Νάβαχο στην Αριζόνα των ΗΠΑ, με την πρώτη αμερικανική αποστολή στη Σελήνη εδώ και 51 χρόνια; Και όμως, συνδέονται μεταξύ τους και οδηγούν σε ένα μέγα φιλοσοφικό (και ίσως στο μέλλον πιο πρακτικό) ερώτημα: σε ποιον ανήκει το φεγγάρι.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Στις 8 Ιανουαρίου εκτοξεύθηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, στη Φλόριντα, το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Peregrine. Στόχος του (που όπως όλα δείχνουν δεν επετεύχθη) ήταν να γίνει η πρώτη αμερικανική αποστολή εδώ και 51 χρόνια που θα ολοκλήρωνε μια ήπια προσελήνωση.

Οπως σημείωσε το Euronews, πρόκειται για την πρώτη αποστολή που πραγματοποιείται από ιδιωτική εταιρεία. To διαστημικό σκάφος Peregrine της Astrobotic «μεταφέρει επίσης πολιτιστικά αντικείμενα, όπως φωτογραφίες, σχέδια, ηχογραφήσεις, χρονοκάψουλες και αποτεφρωμένα ανθρώπινα λείψανα, που έχουν σταλεί από ιδιωτικές εταιρείες. Μια από αυτές τις χρονοκάψουλες περιέχει το DNA του διάσημου βρετανού συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Αρθουρ Κλαρκ».

Εως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το Peregrine δεν είχε καταφέρει να προσανατολιστεί όπως προοριζόταν από τον αρχικό σχεδιασμό, ώστε οι συλλέκτες ηλιακής ενέργειας να φορτίσουν τις μπαταρίες του. Ετσι, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι ο στόχος της προσελήνωσης δεν θα επιτευχθεί.

Στο παρακάτω βίντεο της ιστοσελίδας Space.com (στα αγγλικά) μπορείτε να δείτε εικόνες της εκτόξευσης και γραφήματα για την αποστολή του διαστημικού σκάφους: 

Ωστόσο, το θέμα μας είναι αλλού. Διότι ενόψει της εκτόξευσης, στις 21 Δεκεμβρίου 2023, ο πρόεδρος του Εθνους των Νάβαχο, Μπούου Νίγκρεν, έστειλε ανοιχτή επιστολή στη NASA και στο υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ, σημειώνοντας τα εξής: «Βλέπουμε το φεγγάρι ως μέρος της πνευματικής μας κληρονομιάς, ως αντικείμενο ευλάβειας και σεβασμού. Η προσεδάφιση ανθρώπινων λειψάνων στο φεγγάρι ισοδυναμεί με βεβήλωση αυτού του ιερού χώρου».

Οπως σημειώνεται σε Newsletter της ιστοσελίδας NowThis News, αφότου η φυλή Νάβαχο επέπληξε τη NASA για την αποστολή της τέφρας του πλανητικού γεωλόγου Γιουτζίν Σουμέικερ στο φεγγάρι το 1998, η υπηρεσία εξέδωσε τόσο μια συγγνώμη για την πράξη αυτή όσο και μια υπόσχεση να διαβουλευτεί με τις φυλές πριν από «οποιεσδήποτε περαιτέρω αποστολές που θα μεταφέρουν ανθρώπινα λείψανα στη Σελήνη».

Επιπλέον, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε αποφασίσει να διαβουλεύεται με τις φυλές για όλα τα θέματα που τις επηρεάζουν. Μάλιστα, υπέγραψε με τη φυλή των Νάβαχο και ένα Μνημόνιο το 2021.

Λεπτομέρεια: Οπως έγραψε το Protagon τον Νοέμβριο του 2020, οι αυτόχθονες αμερικανοί ψηφοφόροι, οι οποίοι αποτελούν το 6% του εκλογικού σώματος στην Πολιτεία της Αριζόνα, πήγαν μαζικά (και έφιπποι) στις κάλπες και ψήφισαν εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ και υπέρ του Τζο Μπάιντεν…

O πρόεδρος της φυλής των Νάβαχο, Μπούου Νίγκρεν, τάχθηκε και σε συνέντευξη Τύπου στις 5/1 κατά της αποστολής ανθρώπινων λειψάνων στη Σελήνη: 

Πολλές ινδιάνικες φυλές θεωρούν ιερό τόπο τη Σελήνη, πιστεύοντας ότι αποτελεί οδηγό, προστάτη, πνεύμα φύλακα και χρονομέτρη. Η εκτόξευση του Peregrine Mission One, ωστόσο, δεν διεξήχθη από τη NASA, αλλά ήταν μια συνεργασία μεταξύ δυο ιδιωτικών εταιρειών: της Astrobotic και της United Launch Alliance.

Εκτακτη σύσκεψη στον Λευκό Οίκο

Τα αποτεφρωμένα ανθρώπινα λείψανα στο σκάφος προήλθαν από ένα άλλο δίδυμο ιδιωτικών εταιρειών: τη Celestis και την Elysium Space, οι οποίες προσφέρουν «διαστημικές πτήσεις μνήμης» για όσους είναι πρόθυμοι να πληρώσουν. «Ειλικρινά, ενώ σεβόμαστε τις πεποιθήσεις του καθενός, δεν θεωρούμε τις ανησυχίες του κ. Νίγκρεν καθοριστικής σημασίας» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Celestis, Τσαρλς Σάφερ, σύμφωνα με το NowThis News.

Ο Chafer φέρεται επίσης να υποστήριξε ότι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα πρέπει να «υπαγορεύουν τις διαστημικές προσπάθειες της ανθρωπότητας». Ο ιστότοπος αναφέρει ότι συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη στον Λευκό Οίκο για το θέμα που προέκυψε από την επιστολή του προέδρου της φυλής Νάβαχο…

Τελικά, σε απάντηση της επιστολής, ο αξιωματούχος της NASA Τζόελ Κερνς δήλωσε ότι «η NASA δεν έχει πραγματικά εμπλοκή ή εποπτεία για τα εμπορικά ωφέλιμα φορτία που δεν ανήκουν στη NASA και βρίσκονται σε αυτή την αποστολή», προσθέτοντας ότι οι ιδιωτικές εταιρείες δεν είναι νομικά υποχρεωμένες να λαμβάνουν υπόψη τους τις κοινότητες των ιθαγενών όταν στέλνουν ωφέλιμα φορτία στο φεγγάρι.

Οταν ο πρόεδρος της φυλής Μπούου Νίγκρεν δημοσίευσε την επιστολή του στο X, πολλοί χρήστες επανέλαβαν τις παρατηρήσεις του Σάφερ. «Δεν σας ανήκει η Σελήνη και δεν έχετε δικαίωμα βέτο στο ποιος την επισκέπτεται και τι κάνει εκεί» έγραψε ένας χρήστης σύμφωνα με το NowThis News. «Οι χρήστες φάνηκαν να αισθάνονται πολύ άβολα με την ιδέα ότι οι ιθαγενείς μπορεί να έχουν λόγο για το τι συμβαίνει στο φεγγάρι, αλλά να μην έχουν κανένα πρόβλημα όταν κάνουν το ίδιο ιδιωτικές εταιρείες» σχολιάζει ο ιστότοπος.

Η Συνθήκη για το Διάστημα του 1967 ανέφερε ότι καμία χώρα δεν κατέχει τη Σελήνη, το Διάστημα ή οποιοδήποτε ουράνιο σώμα. Σε αυτή σημειώνεται ότι «η εξερεύνηση του Διαστήματος θα διεξάγεται προς όφελος και προς συμφέρον όλων των χωρών και θα είναι υπόθεση όλης της ανθρωπότητας». Το έγγραφο των 2.200 λέξεων δεν περιγράφει συγκεκριμένα τον τρόπο με τον οποίο οι ιδιωτικές εταιρείες θα δραστηριοποιούνται στο Διάστημα.

«Οπότε, ναι, το έθνος των Νάβαχο δεν έχει την απόλυτη εξουσία πάνω στο φεγγάρι, αλλά ούτε και η Celestis ή η Astrobotic, ή ακόμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Καθώς η NASA συνεργάζεται με όλο και περισσότερες εταιρείες, ο πρόεδρος Νίγκρεν δεν πρέπει να χλευάζεται, αλλά να επαινείται για την άρνησή του να υποταχθεί στα ιδιωτικά συμφέροντα» καταλήγει το NowThis News.