Κάθε βασιλική οικογένεια έχει τον δικό της «Χάρι», τον δευτερότοκο που δεν ελπίζει σε στέψη, παιδεύεται κιόλας από κόμπλεξ κατωτερότητας αφού νιώθει ότι δεν τον αγαπάει ο μπαμπάς του. Κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη στο Μπάκιγχαμ συμβαίνει και σε άλλους βασιλικούς οίκους της Ευρώπης, έγραψε η Repubblica. Και μάλιστα σε χώρες που τα όποια σκάνδαλα δεν βγαίνουν προς τα έξω, να σαν τη Σουηδία, τη Δανία και τη Νορβηγία. «Εκεί τα βρόμικα ρούχα πλένονται στο σπίτι». Και όταν λέμε «βρόμικα ρούχα» εννοούμε την πίκρα των βασιλικών γόνων που βασιλιάδες δεν θα γίνουν.
Το τελευταίο επεισόδιο του σίριαλ, πάντα κατά τη Repubblica, παίχτηκε την περασμένη εβδομάδα στη Σουηδία: ο Κάρολος ΙΣΤ΄Γουσταύος, βασιλιάς με μισόν αιώνα παραμονή στον θρόνο, έκρινε σκόπιμο να εκφράσει τη λύπη του για το γεγονός ότι η κόρη του και όχι ο γιος του θα τον διαδεχθεί. Ο διάδοχος Κάρολος Φίλιππος έπεσε θύμα των αλλαγών που επήλθαν στη νομοθεσία, έτσι η μεγαλύτερη αδελφή του, η πριγκίπισσα Βικτόρια, θα γίνει βασίλισσα και όχι αυτός βασιλιάς. Πρόκειται για πλήρη ανατροπή των δεδομένων μέσω κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Σοκ και για πατέρα και για τον γιο.
Η βασίλισσα Μαργαρίτα Β΄ της Δανίας, αδελφή της «δικής μας» Αννας Μαρίας και εξαδέλφη της αποβιωσάσης Ελισάβετ Β΄της Αγγλίας, είναι πλέον η μακροβιότερη εστεμμένη. Τον περασμένο Σεπτέμβριο προκάλεσε σοκ όταν αφήρεσε από τα εγγόνια της, δηλαδή από τα παιδιά του δευτερότοκου γιου της Γιόακιμ, τους τίτλους των πριγκίπων. «Ετσι τα κατέστησε εγγόνια δεύτερης κατηγορίας». Η ίδια η βασίλισσα είπε ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο κατέστησε τα τέσσερα αγόρια «πιο ελεύθερα», ώστε να επιλέξουν τον δρόμο που θέλουν δίχως να επιβαρύνουν οικονομικά τους φορολογουμένους.
Ο Ιωακείμ, σχολίασε η Repubblica, πάντα είχε την εντύπωση ότι ήταν ο μη αγαπητός γιος στο παλάτι και ότι όλη την αγάπη της βασιλομήτορος εισέπραττε ο μεγάλος αδελφός του, πρίγκιπας Φρέντερικ, ο διάδοχος του θρόνου. Ετσι υπερασπίστηκε τα παιδιά του: «Είμαστε όλοι πολύ λυπημένοι, δεν είναι ποτέ ευχάριστο να βλέπεις παιδιά κατεστραμμένα. Ετέθησαν σε μία κατάσταση την οποία δεν κατανοούν» είπε ο Γιόακιμ.
Η βασίλισσα επανήλθε και είπε ότι σαν μάνα και σαν γιαγιά «πονάει που η σχέση της με τον πρίγκιπα Γιόακιμ και την πριγκίπισσα Μαρία συναντά δυσκολίες». Και πάλι σχολίασε η Repubblica, γράφοντας ότι «αυτές είναι λέξεις πικρές, και πίσω τους μπορούμε να δούμε τον ρόλο της Μαρί, μιας νύφης κάπως σαν τη Μέγκαν του Χάρι».
Ωστόσο «Χάρι της Σκανδιναβίας» δεν είναι άλλος από την πριγκίπισσα Μάρθα Λουίζα της Νορβηγίας, η οποία τα βρόντηξε όλα κάτω και «επικεντρώθηκε στην επιχείρηση εναλλακτικής ιατρικής που έχει με τον σαμάνο φίλο της Ντούρεκ Βέρετ, πνευματικό γκουρού του Χόλιγουντ». Το θαυμαστά κατατοπισμένο στα ζητήματα των γαλαζοαίματων ιταλικό φύλλο συμπλήρωσε ότι ο περί ου ο λόγος μάγος διατηρεί ιστότοπο μέσω του οποίου πωλεί αντί 199 δολαρίων μενταγιόν που διώχνει τον κορονοϊό. Ο ίδιος πιστεύει (και πλέον και η Μάρθα Λουίζα πιστεύει μαζί του) ότι ο καρκίνος δεν είναι τίποτε περισσότερο από… επιλογή. Ευτυχώς, διάδοχος στη Νορβηγία υπάρχει και θα γίνει βασιλιάς: είναι ο πρίγκιπας Χάακον.