«Το 2016, όταν ρώτησα τον μεγάλο σκακιστή Γκάρι Κασπάροφ για τον ρόλο της ρωσικής μαφίας, εκείνος μου απάντησε: ‘‘Στα κεφαλαιώδη ζητήματα οι μαφιόζοι ενεργούν με εντολές της κορυφής’’. Και ποιος είναι στην κορυφή; ‘‘Προφανώς, ο Βλαντίμιρ Πούτιν’’ είχε απαντήσει ο Κασπάροφ».
Ετσι άρχισε την αφήγησή του περί «διδύμων μαφιών» ο Ρομπέρτο Σαβιάνο στην Corriere della Sera. Το έναυσμα για το εκτενές κείμενό του το έδωσε η ιδέα του να αναρωτηθεί «πώς είναι δυνατόν να απουσιάζει εντελώς από τη διεθνή συζήτηση περί Ουκρανικού ο ρόλος της μαφίας». Διότι ο ναπολιτάνος συγγραφέας (γνωστός από το μυθιστόρημα «Γόμορρα» που έχει φόντο την Καμόρα, την εγκληματική οργάνωση της πατρίδας του) έχει την εντύπωση ότι «αυτό που κράτησε την Ουκρανία και τη Ρωσία μαζί για δεκαετίες ολόκληρες [μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης] είναι η μαφία». Συνεπώς, έχοντας αυτόν τον τρόπο σκέψης, απεφάνθη ότι «η μαφία βρίσκεται πίσω από τον πόλεμο» και ότι «η γεωπολιτική [διάσταση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας] είναι προκάλυμμα», στάχτη στα μάτια.
Για τον Σαβιάνο οι δύο αυτονομηθείσες περιοχές των Ρώσων της Ουκρανίας, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, δεν είναι παρά «Δημοκρατίες της μαφίας», αφού «η μαφία πυροδότησε την εξέγερσή τους», ενώ επιπροσθέτως «κυβερνώνται από πληρεξουσίους της Μόσχας». Προς επίρρωσιν όσων κατέθεσε στην Corriere, ο Σαβιάνο ισχυρίστηκε ότι «οι ηγέτες της εξέγερσης έχουν όλοι τα παρατσούκλια που είχαν και στη μαφία: Μοτορόλα, Μπάτμαν, Σούτερ…»
«Το να βλέπεις πώς συμπεριφέρονται οι φυλές της μαφίας σημαίνει ότι κατανοείς τον πόλεμο. Πάντα ήταν έτσι: και στο Αφγανιστάν και στη Γιουγκοσλαβία και στη Συρία και στο Κονγκό. Δείτε τις μαφίες και βγάλτε συμπέρασμα» έγραψε ο Σαβιάνο, εξηγώντας με το αστυνομικό, ποινικό μοντέλο του τις μεγάλες γεωπολιτικές κρίσεις που παροξύνθηκαν σε πολέμους στους οποίους δεν πρωταγωνίστησαν οι Ρώσοι, όπως τώρα, αλλά οι Αμερικανοί.
Επιστρέφοντας στο θέμα του, στη Ρωσία, ο Σαβιάνο εξέφρασε την άποψη ότι στο οργανωμένο έγκλημα της περιοχής υπάρχει μαφιόζικο δίπολο και ότι αυτό είναι ουκρανορωσικό. Η σημαντικότερη μαφιόζικη οργάνωση της Ρωσίας, έγραψε, η Solncevskaja bratva, διοικείται από έναν Ρώσο και από έναν Ουκρανό. Ο πρώτος λέγεται Σεργκέι Μιχαήλοφ ή Μίχας και ο δεύτερος Σεμιόν Μογκίλεβιτς ή Εγκέφαλος.
Τα ποσά που έχουν συγκεντρώσει αυτοί οι δύο είναι μυθώδη, σημείωσε ο Ιταλός: «Ενα δισ. δολάρια ετήσια κέρδη από εξαγωγή ηρωίνης στην Κίνα, 8 δισ. δολάρια. από τη μεσιτεία στην πώληση αφγανικής ηρωίνης, 620 εκατ. δολάρια από παράνομη υλοτομία προς εξαγωγή στην κινεζική κατασκευαστική αγορά». Και αυτά, συμπλήρωσε, είναι μόνο η βιτρίνα. «Τα κεφάλαια που συγκεντρώνουν οι μαφιόζοι επενδύονται σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ισραήλ. Μόνο το 2018 ξέπλυναν 50 εκατ. ευρώ στην κτηματαγορά της Ισπανίας και της Ελβετίας».
Ωστόσο το μεγάλο κόλπο ήταν «η συμμαχία για το φυσικό αέριο». Σε αυτή τη «ουκρανορωσική συμμαχία», λοιπόν, για το φυσικό αέριο, «μέσω μαφίας» πάντα, ο αρθρογράφος ενέπλεξε τις εταιρείες RosUkrEnergo, Gazprom και Naftogaz. Η πώληση και διακίνηση του αερίου στηρίχτηκε στον μαφιόζο Εγκέφαλο, στον Πούτιν και στον σύνδεσμό του με τον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς (που έχασε την εξουσία το 2014), κάποιον Ντμίτρο Φιρτάς.
Ο εν λόγω Φιρτάς, έγραψε ο Σαβιάνο, γνωστός από τη φιλία του «με ανθρώπους του Τραμπ και με τους δικηγόρους του Τραμπ» μίλησε στους Αμερικανούς και τους είπε πώς δούλευε η μηχανή με τη μαφία. «Χωρίς τον Εγκέφαλο δεν μπορούσε τίποτε να κινηθεί στην Ουκρανία». Και όσο δούλευε η μηχανή, «η Ουκρανία αντιμετωπιζόταν σαν αποικία από την οποία έβγαζαν μεγάλα κέρδη χωρίς να πληρώνουν φόρους. Τα λεφτά πήγαιναν σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους». Ομως η μηχανή μπλοκαρίστηκε. Πώς; Οταν προέκυψε το «απρόσμενο Μαϊντάν», δηλαδή η πτώση του Γιανουκόβιτς. «Η επανάσταση στην πλατεία Μαϊντάν, το 2014, αυτή η απροσδόκητη εξέγερση του ουκρανικού λαού, έσπασε τη συμφωνία της μαφίας» έγραψε ο Σαβιάνο.
Ακόμη, ο Σαβιάνο κατήγγειλε ότι η Κριμαία είναι κέντρο του λαθρεμπορίου, αφού «εκεί διακινούνται ναρκωτικά, λαθραία βενζίνη, παρανόμως εξορυχθείς άνθρακας, χρυσός, όλα φορτωμένα σε πλοία έτοιμα να αποπλεύσουν». Ο Σαβιάνο έκλεισε το κείμενό του σημειώνοντας ότι «ο Πούτιν χρησιμοποιεί και χρησιμοποιείται από εγκληματικές οργανώσεις, τις οποίες και φοβάται». Ετσι, από τον φόβο του μήπως συγκεντρώσουν ανεξέλεγκτη εξουσία, «παρεμβαίνει μόνο όταν οι μαφιόζοι δημιουργούν προβλήματα – για να διατηρήσει τον έλεγχο, ο Πούτιν πρέπει από καιρού εις καιρόν να κόβει μερικά κεφάλια και να τιμωρεί».