Θέματα

SafeYOUth: Μια νέα ψηφιακή ασπίδα για την ασφάλεια των νέων στην Ελλάδα

Δωρεά του Ιδρύματος Vodafone το πρώτο στην Ευρώπη ψηφιακό εργαλείο για την ασφάλεια και ενδυνάμωση των νέων
Advertorial

Τα παιδιά μεγαλώνουν μαθαίνοντας και ανακαλύπτοντας τον κόσμο γύρω τους. Εξερευνούν, εκφράζουν τα συναισθήματά τους, δημιουργούν φιλίες και μαθαίνουν να συνεργάζονται. Σε έναν κόσμο γεμάτο ευκαιρίες, αλλά και προκλήσεις οι σημερινοί έφηβοι πολύ συχνά  έρχονται αντιμέτωποι με δυσάρεστες καταστάσεις, τόσο εντός, όσο και εκτός του σχολείου. Φαινόμενα όπως το bullying, η βία στο σχολείο ή ακόμη και online, η ενδοοικογενειακή βία στερούν από τους νέους την ελευθερία να εκφράζονται και να ζουν όσα τους αξίζουν χωρίς φόβο.

Για  το λόγο αυτό  το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με το Ίδρυμα Vodafone, δημιούργησαν το SafeYOUth App, την πρώτη ευρωπαϊκή εφαρμογή που έχει ως στόχο την ενδυνάμωση και ευαισθητοποίησή των νέων για ποικίλες μορφές παραβατικότητας που μπορούν να απειλήσουν τη σωματική ακεραιότητα και την πνευματική τους ισορροπία.

Το SafeYOUth App εκπαιδεύει παιδιά και εφήβους, ώστε να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και τα ενδυναμώνει, ώστε να είναι προετοιμασμένοι να τους αποφύγουν. Αγγίζει όλες τις εκφάνσεις παραβατικών συμπεριφορών από και προς ανηλίκους, καθώς και των ανηλίκων μεταξύ τους, και δίνει εργαλεία ώστε να μπορούν να δράσουν γρήγορα σε περίπτωση ανάγκης. Με το κουμπί έκτακτης ανάγκης που παρέχει η εφαρμογή, μπορούν να ειδοποιήσουν άμεσα την Ελληνική Αστυνομία, εάν βρεθούν σε κατάσταση κινδύνου, ενώ μέσω του  Poli, του ψηφιακού αστυνόμου σε μορφή chatbot, μπορούν να έχουν άμεσες απαντήσεις και καθοδήγηση σε περίπτωση ανάγκης. Παράλληλα, η δυνατότητα για ανώνυμες ή επώνυμες καταγγελίες βοηθά τους νέους να αισθάνονται ασφαλείς, να μην φοβούνται και να δρουν υπεύθυνα όταν συναντούν απειλητικές καταστάσεις.

Η εφαρμογή, που είναι διαθέσιμη δωρεάν σε Apple Store και Google Play, αλλά και μέσω της ιστοσελίδας safeyouth.gov.gr, δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή των ίδιων των νέων, για να ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες και τις ανησυχίες τους. Για τον σκοπό αυτό παρέχει στοχευμένες λύσεις για τρεις ηλικιακές ομάδες: 12-14, 15-18 και 18+, προσαρμόζοντας το περιεχόμενο ανάλογα με την ωριμότητα του χρήστη και τα ζητήματα που μπορεί να τον απασχολούν. Επίσης, απευθύνεται και στο ευρύτερο περιβάλλον των ανηλίκων, όπως γονείς, εκπαιδευτικούς, προπονητές κ.ά.

Στην καρδιά της φιλοσοφίας του SafeYOUth  App είναι η προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών, καλλιεργώντας μια κουλτούρα ανοιχτής γραμμής μεταξύ των νέων και των αρμόδιων φορέων.  Το SafeYOUth App δεν αποτελεί απλώς μία εφαρμογή με συμβουλές και οδηγίες, αλλά ένα πολύτιμο εργαλείο που δίνει στους νέους τη δυνατότητα να δράσουν άμεσα όταν νιώσουν απειλή. Είτε ένα παιδί λαμβάνει υποτιμητικά ή απειλητικά μηνύματα στα social media, είτε αντιμετωπίζει παραβατικές συμπεριφορές στο σχολικό περιβάλλον, είτε αισθανθεί ότι κάποιος την/τον παρακολουθεί στο δρόμο, με το SafeYOUth  App έχει ένα ψηφιακό εργαλείο που μπορεί να τον στηρίξει και να τον προστατεύσει.

Κάθε νέος που αισθάνεται απειλή μπορεί άμεσα να επικοινωνήσει με την Ελληνική Αστυνομία με τέσσερις τρόπους: απευθείας σύνδεση με την τηλεφωνική γραμμή «10201» για ενημέρωση ή καταγγελία, μέσα από ειδική πλατφόρμα για υποβολή ανώνυμων ή επώνυμων καταγγελιών στο gov.gr με εύκολο και γρήγορο τρόπο, με σύνδεση με τον αριθμό έκτακτης ανάγκης «100» για άμεση βοήθεια και με το Emergency Button για σιωπηλή επικοινωνία με την Άμεση Δράση σε επείγουσες καταστάσεις.

Η εφαρμογή SafeYOUth, μια ακόμη δωρεά του Ιδρύματος Vodafone προς την ελληνική κοινωνία, έρχεται να συμπληρώσει πρωτοβουλίες που έχει λάβει η πολιτεία για την προαγωγή της ασφάλειας και της ενημέρωσης των παιδιών για το Διαδίκτυο και τη βία. Μέσα από τον συνδυασμό τεχνολογίας και κοινωνικής προσφοράς, το Ίδρυμα Vodafone δημιουργεί έναν χώρο εμπιστοσύνης για τους νέους, δίνοντάς τους τα εφόδια να ανταπεξέλθουν σε δύσκολες καταστάσεις και να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους.

Δείτε αναλυτικά όλες τις δυνατότητες της εφαρμογής στο παρακάτω βίντεο: