Ο ρώσος ολιγάρχης Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ, ιδρυτής του υπερορθόδοξου και υπερεθνικιστικού τηλεοπτικού σταθμού Tsargrad, βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο της επικαιρότητας, καθώς το πρωί της Δευτέρας η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε ότι απέτρεψε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του.
Σύμφωνα με τις αναφορές της FSB, ο εκρηκτικός μηχανισμός που επρόκειτο να τον σκοτώσει τοποθετήθηκε κάτω από το αυτοκίνητό του από στοιχεία του Σώματος Ρώσων Εθελοντών, μιας πολιτοφυλακής της οποίας ηγείται ο ρώσος ακροδεξιός ακτιβιστής Ντένις Καπούστιν (γνωστός και ως Ντενίς Νικίτιν).
Την προηγούμενη εβδομάδα, μέλη οργάνωσης που αυτοχαρακτηρίζεται ως μονάδα ρώσων εθελοντών που μάχεται κατά του Πούτιν στην Ουκρανία, εισήλθαν στη Δυτική Ρωσία, στην περιφέρεια Μπριάνσκ, και άνοιξαν πυρ κατά αμάχων, σκοτώνοντας δύο πολίτες και τραυματίζοντας ένα παιδί, σύμφωνα με τις ρωσικές Αρχές. Τότε το Κρεμλίνο είχε κάνει λόγο για τρομοκρατικές επιθέσεις από ουκρανούς σαμποτέρ, ενώ το Κίεβο για ρωσική προβοκάτσια.
- Δείτε εδώ: Πώς στήνεται το «ρωσικό κόμμα» στην Ελλάδα
Οσον αφορά την απόπειρα δολοφονίας του Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ, που φέρεται να απετράπη την τελευταία στιγμή, σε βίντεο που κοινοποίησε η FSB εμφανίζεται ένας άνδρας να πλησιάζει τη Mercedes του ρώσου ολιγάρχη και να σκύβει κάτω από αυτήν, ενώ σε ένα δεύτερο βίντεο εμφανίζεται ένα ρομπότ να αφαιρεί ένα αντικείμενο κάτω από το αυτοκίνητο.
Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας κατηγορεί τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ότι βρίσκονται πίσω από την απόπειρα δολοφονίας, η οποία, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες της Μόσχας, οργανώθηκε για λογαριασμό τους από τον Ντένις Καπούστιν. Οι ρωσικές Αρχές κατηγορούν το Σώμα Ρώσων Εθελοντών και για μια αποτυχημένη απόπειρα δολιοφθοράς σε έναν πετρελαιαγωγό στην περιφέρεια του Βόλγκογκραντ τον περασμένο Αύγουστο.
Ποιος είναι, όμως, ο 48χρονος Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ; Πρώτη φορά στο στόχαστρο της διεθνούς κοινότητας βρέθηκε το 2014, ως ένας από τους κύριους χρηματοδότες των φιλορωσικών αυτονομιστικών κινημάτων στην Κριμαία και στο Ντονμπάς πριν από εννέα, πλέον, χρόνια, με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τον Καναδά να του επιβάλλουν, τελικά, κυρώσεις για τη στήριξη που παρείχε στις φιλορωσικές δυνάμεις.
Ωστόσο, ο υπερορθόδοξος και υπερεθνικιστής πιστός οπαδός του Πούτιν κάθε άλλο παρά πτοήθηκε από τις κυρώσεις και βάλθηκε να αυξήσει την ήπια ισχύ του Κρεμλίνου ανά την Ευρώπη. Πώς; Χρηματοδοτώντας, μέσω διαφόρων επιχειρηματικών συνεργατών του, ακροδεξιά κόμματα –από το πρώην Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία έως τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία– και προσπαθώντας να ιδρύσει δίκτυο φιλορωσικών ΜΜΕ στα Βαλκάνια, και στην Ελλάδα (επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τον ρώσο επιχειρηματία να φέρεται να προσφέρει 10 εκατ. ευρώ μέσω εταιρειών για τη δημιουργία φιλορωσικού σταθμού στη χώρα).
Για τον λόγο αυτόν, τον περασμένο Απρίλιο ο Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ κατέστη ο πρώτος ρώσος ολιγάρχης κατά του οποίου άσκησαν δίωξη οι ΗΠΑ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με την κατηγορία ότι αποπειράθηκε να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις «χρησιμοποιώντας συνεργούς για να αγοράσει και να διευθύνει εν κρυπτώ μέσα ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη», όπως είχε δηλώσει τότε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Μέρικ Γκάρλαντ.
Η FSB υποστηρίζει ότι κατά την απόπειρα εναντίον του Μαλοφέγιεφ χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι παρόμοιες με εκείνες της επίθεσης κατά της Ντάρια Ντούγκινα, της κόρης του γνωστού υπερεθνικιστή ιδεολόγου Αλεξάντρ Ντούγκιν, στα περίχωρα της Μόσχας τον περασμένο Αύγουστο, με το Κρεμλίνο να κατηγορεί και τότε το Κίεβο και την ουκρανική κυβέρνηση να αρνείται κάθε συμμετοχή στην επίθεση.
Σχολιάζοντας την απόπειρα εναντίον του, ο Μαλοφέγιεφ δήλωσε στο Telegram ότι είναι καλά, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει πως «ούτε οι απειλές ούτε οι τρομοκρατικές επιθέσεις» πρόκειται να κάμψουν τον «φλογερό και ειλικρινή πατριωτισμό» του. «Η λογική των τρομοκρατών του ΝΑΤΟ και των άμεσων μισθοφόρων τους, των ναζιστών του Κιέβου, είναι κατανοητή: (επιδιώκουν την) καταστροφή των κύριων ιδεολόγων της ρωσικής αναγέννησης», σημείωσε από την πλευρά του ο Αλεξάντρ Ντούγκιν, επίσης στο Telegram.
Σε επίσημο επίπεδο, σχολιάζοντας το συμβάν, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα στράφηκε κατά του Κιέβου, το οποίο κατηγόρησε ότι εμπλέκεται, τουλάχιστον έμμεσα, στην υπόθεση, λόγω της υποστήριξης που παρέχει σε παραστρατιωτικές οργανώσεις που πολεμούν τη Ρωσία, ενώ έβαλε και κατά των Δυτικών χωρών «που συνήθως είναι υπερκινητικές σε κάθε υπόθεση καταπίεσης δημοσιογράφων». Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, η «σιωπή» της Δύσης σε σχέση με την απόπειρα κατά της ζωής του ιδρυτή του τηλεοπτικού σταθμού Tsargrad «συνεπάγεται τη σιωπηρή εμπλοκή τους στην υποστήριξη τέτοιων εγκλημάτων, καθώς και την ιδεολογική κάλυψη των εξτρεμιστικών ενεργειών των εγκληματιών του Κιέβου».
Η ουκρανική προεδρία, από την πλευρά της, αρνείται κάθε ανάμειξη στο επεισόδιο, ενώ ο επικεφαλής σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Μιχαήλ Ποντόλιακ, σημείωσε πως οι δράστες θα μπορούσαν να είναι «ρώσοι αντάρτες» που «αρχίζουν να διαλύουν το καθεστώς του Πούτιν». Αλλά ο ίδιος ο Ντενίς Καπούστιν, στον οποίο η FSB αποδίδει τόσο την οργάνωση της επίθεσης κατά του Μαλοφέγιεφ όσο και την επιδρομή στο Μπριάνσκ, σημείωσε ότι χωρίς την υποστήριξη του Κιέβου δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί η επίθεση εντός της ρωσικής επικράτειας την προηγούμενη εβδομάδα.