Ο Σεργκέι Σουροβίκιν, ο επονομαζόμενος «Στρατηγός Αρμαγεδδών» λόγω της βαναυσότητας που επιδεικνύει στο πεδίο, είναι δημοφιλής σε διάφορους σκληροπυρηνικούς κύκλους της Ρωσίας | CreativeProtagon
Θέματα

Ρωσία: Γιατί η ελίτ τρέμει τις έρευνες για την ανταρσία του Πριγκόζιν

Κάποια μέλη της ρωσικής ελίτ, έχοντας τρομάξει από την προέλαση των μισθοφόρων της Βάγκνερ προς τη Μόσχα, έσπευσαν να εκφράσουν την αφοσίωσή τους στον ρώσο πρόεδρο. Ολοι, όμως, διερωτώνται αν ο Πριγκόζιν έδρασε έχοντας την υποστήριξη προσώπων που βρίσκονται στα ανώτατα κλιμάκια του στρατού ή των υπηρεσιών ασφαλείας, όπως ο στρατηγός Σουροβίκιν
Protagon Team

Αναβρασμός συνεχίζει να επικρατεί στο Κρεμλίνο, καθώς η ρωσική ηγεσία προσπαθεί να αποκαταστήσει την τάξη και, κυρίως, να προβάλει προς τα έξω μια εικόνα ομαλότητας. Καθώς, όμως, εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη ενός εκ των κορυφαίων στρατηγών της Ρωσίας, τα μέλη της ρωσικής ελίτ προετοιμάζονται για μια σαρωτική έρευνα με στόχο τη διαλεύκανση των συνθηκών που οδήγησαν στην ανταρσία του Πριγκόζιν και των μισθοφόρων του την προηγούμενη εβδομάδα.

Παρά τη σιωπή του Κρεμλίνου για το ζήτημα, και ρωσικά (πέρα από τα Δυτικά) ΜΜΕ αναφέρουν πως μεταξύ όσων ανακρίνονται περιλαμβάνεται και ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, ο διοικητής των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων, ο οποίος από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2023 διετέλεσε διοικητής όλων των ρωσικών δυνάμεων που πολεμούν στην Ουκρανία. Ο στρατηγός Σουροβίκιν, ο οποίος διατηρούσε καλές σχέσεις με τον επικεφαλής της Ομάδας Βάγκνερ (και σύμφωνα με τους Αμερικανούς ήταν ενήμερος του σχεδίου του Πριγκόζιν) τελευταία φορά εθεάθη δημοσίως το περασμένο Σάββατο.

Οσον αφορά τη ρωσική ελίτ, κάποια από τα μέλη της, έχοντας τρομάξει από την προέλαση των μισθοφόρων της Βάγκνερ προς τη Μόσχα και το ενδεχόμενο ξεσπάσματος ενός εμφυλίου πολέμου, έσπευσαν να εκφράσουν την πίστη και την αφοσίωσή τους στον ρώσο πρόεδρο. Ολοι, όμως, διερωτώνται αν ο Πριγκόζιν έκανε ό,τι έκανε έχοντας την υποστήριξη προσώπων που κατέχουν καίριες θέσεις στα ανώτατα κλιμάκια του στρατού ή των υπηρεσιών ασφαλείας της Ρωσίας. Ανησυχούν, με άλλα λόγια, για όλα όσα θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν στο πλαίσιο των ερευνών για την εξέγερση της Βάγκνερ, με αποτέλεσμα «οι φήμες να πληθαίνουν και η παράνοια να βαθαίνει», όπως αναφέρει η Washington Post σε δημοσίευμά της.

Μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα, ο Αλεξέι Βενεντίκτοφ, ένας δικτυωμένος ρώσος δημοσιογράφος, υποστήριξε ότι ο στρατηγός Σουροβίκιν βρισκόταν κάπου στη Νότια Ρωσία και είχε τουλάχιστον τρεις ημέρες να επικοινωνήσει με την οικογένειά του. «Οπως μου είπαν, δίνει εξηγήσεις και συντάσσει αναφορές» ανέφερε σχετικά, προσθέτοντας ότι δεν ήταν σαφές αν αυτό συνέβαινε στο πλαίσιο επίσημης έρευνας.

Ομως η Βερόνικα Σουροβίκινα, κόρη του αγνοούμενου στρατηγού, απέρριψε τις εικασίες περί σύλληψής του, αναφέροντας στο Baza (ένα κανάλι στο Telegram που πρόσκειται στις ρωσικές αρχές επιβολής του Νόμου) ότι εργαζόταν κανονικά στο γραφείο του. Σημείωσε επίσης ότι βρισκόταν σε επαφή μαζί του και πως ήταν καλά, ενώ σχετικά με την απουσία του, «πότε εμφανιζόταν καθημερινά στα στα ΜΜΕ;», διερωτήθηκε. «Ποτέ δεν συνήθιζε να κάνει καθημερινές δημόσιες δηλώσεις. Από όσα καταλαβαίνω, όλα βαίνουν όπως συνήθως. Ολοι είναι στους χώρους εργασίας τους. Ολα είναι καλά» προσέθεσε η κόρη του στρατηγού Σουροβίκιν.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του, δια στόματος του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, αποφεύγοντας να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις αναφορές περί σύλληψής του, ανέφερε ότι αρμόδιο για να απαντήσει στα όποια ερωτήματα είναι το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας.

Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στην αυλή του Πούτιν, η δίωξη ή έστω η απομάκρυνση του Σουροβίκιν είναι ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη

Αλλά αυτό που τρομάζει τους πάντες είναι ότι απαντήσεις ζητά πρωτίστως το Κρεμλίνο, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι κάποιοι υψηλά ιστάμενοι γνώριζαν τι σχεδίαζε ο Πριγκόζιν, όπως υποστήριξε την Τρίτη ο Βίκτορ Ζολότοφ, ο αρχηγός της Εθνοφρουράς της Ρωσίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Ενδέχεται να μην το περίμενε μόνον ο Πούτιν» είπε ένας μοσχοβίτης μάνατζερ στην Washington Post, διατηρώντας, φυσικά, την ανωνυμία του υπό τον φόβο αντιποίνων.

«Οπότε, αυτό είναι το ερώτημα: Γιατί και ποιος είναι υπεύθυνος;» ανέφερε ο Κονσταντίν Ρεμτσούκοφ, διευθυντής της ρωσικής εφημερίδας Nezavisimaya Gazeta, ο οποίος συγκαταλεγόταν σε μια μικρή ομάδα διευθυντών ΜΜΕ που συναντήθηκε με τον Πούτιν την Τρίτη. «Σίγουρα θα υποβληθούν ερωτήσεις σε όλους σε αυτό το στρώμα στρατιωτικών και ειδικών υπαλλήλων — ποιοι συνεργάστηκαν με τον Πριγκόζιν, ήρθαν αντιμέτωποι με τον Πριγκόζιν, φρόντιζαν τον Πριγκόζιν ή παρέβλεπαν ό,τι έκανε; Ποιος αντέδρασε έγκαιρα και ποιος όχι;» εξήγησε, μιλώντας τηλεφωνικώς με δημοσιογράφο της αμερικανικής εφημερίδας.

Επίσης, διατηρώντας την ανωνυμία του, ανώτατο διοικητικό στέλεχος από την Αγία Πετρούπολη, αναφερόμενο σε πρώην συνεργάτη του που είχε στενές επαφές με τον Πριγκόζιν, είπε πως «εξαφανίστηκε στον βυθό της θάλασσας. Προσπαθεί να μην εμφανίζεται πλέον», με την ελπίδα ότι δεν θα κληθεί να δώσει απαντήσεις.

Ο πολιτικός αναλυτής Σεργκέι Μαρκόφ, που έχει διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο, επιβεβαίωσε ότι οι έρευνες για την ανταρσία είναι εκτεταμένες. «Ολοι όσοι ήταν κοντά στον Πριγκόζιν ερευνώνται. Είμαι βέβαιος ότι αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι ερευνώνται. Στόχος είναι να συλλεχθούν πληροφορίες για το ποιος όντως ενεπλάκη και ποιος όχι, να ανακαλυφθεί ποιος συμμετείχε στην προδοσία, ποιος έλαβε μέρος σε κάποιου είδους διαπραγματεύσεις και έπρεπε να είχε ενημερώσει τις Αρχές. Είμαι σίγουρος ότι ανακρίνουν τους πάντες, περιλαμβανομένων του Σουροβίκιν και όλων των άλλων στρατηγών, αξιωματικών και στρατιωτών».

Δεδομένης, όμως, της κατάστασης που επικρατεί στην αυλή του Πούτιν, η δίωξη ή έστω η απομάκρυνση του Σουροβίκιν είναι ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη και το Κρεμλίνο το γνωρίζει αυτό, καθώς θα μπορούσε να βαθύνει περαιτέρω τις διαιρέσεις στον στρατό και να κάμψει το ηθικό σε μια κρίσιμη περίοδο, εν μέσω μιας ουκρανικής αντεπίθεσης με στόχο την απώθηση των ρωσικών δυνάμεων.

Ο Σεργκέι Σουροβίκιν, ο επονομαζόμενος «Στρατηγός Αρμαγεδδών» λόγω της βαναυσότητας που επιδεικνύει στο πεδίο, είναι δημοφιλής σε διάφορους σκληροπυρηνικούς κύκλους της Ρωσίας. Ο Πούτιν «πρέπει να προσεγγίσει τον Σουροβίκιν πολύ προσεκτικά» είπε ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, κάποτε ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία και τώρα εξόριστος αντιφρονών (αφού φυλακίστηκε από τον Πούτιν επί μία δεκαετία). «Πρέπει να βρει μια φόρμουλα σύμφωνα με την οποία ο Σουροβίκιν δεν θα είναι ένοχος σχεδόν για τίποτα, γιατί διαφορετικά θα αποκαλυφθεί ότι είχε εξυφανθεί μια ευρεία συνωμοσία στον στρατό. Και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρώτη γραμμή (στην Ουκρανία) θα μπορούσε να καταρρεύσει».

Η πολιτική αναλύτρια Τατιάνα Στανόβαγια, ιδρύτρια του R. Politik, ενός κέντρου μελετών που εδρεύει στο Παρίσι και ειδικεύεται στη ρωσική πολιτική, προέβλεψε ότι θα γίνουν κάποιες συλλήψεις, αλλά θεωρεί «λιγότερο πιθανό να στοχοποιηθούν» πρόσωπα ανώτερου διαμετρήματος όπως ο Σουροβίκιν – αν και σημείωσε πως η τύχη του παραμένει αβέβαιη. «Δεν περιμένω μια κάθαρση α λα Στάλιν. Δεν είναι αυτή η προσέγγιση του Πούτιν» έγραψε στο Twitter.