Η σύμπραξη της ρομποτικής και της βιολογίας μπορεί να δημιουργήσει νέες, λειτουργικές και ασφαλείς για τους ασθενείς, καρδιές | Shutterstock
Θέματα

Ολλανδικό πρότζεκτ: ρομποτική καρδιά που υπόσχεται να σώσει ζωές

Ξεκινά στην Ολλανδία η προσπάθεια δημιουργίας μιας τεχνητής καρδιάς που θα αποτελείται από μηχανικά μέρη, αλλά και βλαστικά κύτταρα του ασθενούς. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η καρδιά από τη μία πλευρά θα λειτουργεί όπως η πραγματική και από την άλλη δεν θα απορρίπτεται από τον οργανισμό των ασθενών
Protagon Team

Είναι γνωστό ότι ο τομέας των μεταμοσχεύσεων αντιμετωπίζει το μόνιμο πρόβλημα της έλλειψης οργάνων. Η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό με διαφόρους τρόπους.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Telegraph, τo Βρετανικό Καρδιολογικό Ιδρυμα αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με 33 εκατ. ευρώ την πρόταση ερευνητών στην Ολλανδία να δημιουργήσουν μια ρομποτική καρδιά που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεταμοσχεύσεις. Την προσπάθεια θα κάνουν ερευνητές με επικεφαλής την καθηγήτρια Γιολάντα Κλούιν του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου του Αμστερνταμ.

Η ιδέα προέκυψε από τη μελέτη ενός ρομποτικού αστερία, ο οποίος διαστελλόταν και συστελλόταν με τρόπο παρόμοιο με αυτόν του καρδιακού μυός. Η αρχική σκέψη των ερευνητών είναι ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα υβριδικό όργανο που θα αποτελείται από βλαστικά κύτταρα και συστήματα βιοτεχνολογίας.

«Υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη μιας νέας επαναστατικής λύσης. Είμαστε πολλές δεκαετίες μακριά από την εποχή που θα μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα καρδιά από τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς και δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσουμε ποτέ να καταφέρουμε κάτι τέτοιο. Οταν είδα τον ρομποτικό αστερία, σκέφτηκα ότι θα μπορούσαμε να συνδυάσουμε τα πλεονεκτήματα της βιολογίας με εκείνα της ρομποτικής για τη δημιουργία μιας υβριδικής καρδιάς που θα χρησιμοποιείται σε ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της καρδιακής ανεπάρκειας. Μιλάμε για ρομποτικούς καρδιακούς μυς που θα μιμούνται τη λειτουργία της ανθρώπινης καρδιάς και η παρουσία σε αυτήν τη ρομποτική καρδιά βλαστικών κυττάρων του ίδιου του ασθενούς θα εμποδίζει τη δημιουργία θρόμβων, την εμφάνιση λοιμώξεων και την απόρριψη του μοσχεύματος από τον οργανισμό του. Η ενέργεια που θα απαιτείται για να λειτουργεί η ρομποτική καρδιά θα μεταφέρεται σε αυτή ασύρματα, οπότε ο ασθενής θα βιώνει υψηλά επίπεδα ανεξαρτησίας» δηλώνει η Γιολάντα Κλούιν.

Η ρομποτική καρδιά θα παίρνει ενέργεια από ένα ένδυμα (π.χ. ένα μπουφάν) το οποίο θα συνδέεται με ένα πηνίο που θα είναι εμφυτευμένο κάτω από το δέρμα του ασθενούς. Η ενέργεια θα μεταφέρεται με τρόπο ανάλογο με τους ασύρματους φορτιστές κινητών τηλεφώνων.

Θα υπάρχει και ένα δεύτερος μηχανισμός παροχής ενέργειας μέσω ενσωματωμένης μπαταρίας, η οποία θα παρέχει ενέργεια στον ασθενή για μικρά χρονικά διαστήματα, ώστε να μπορεί εκείνος να κάνει ντους, να κολυμπήσει κ.λπ.

Τόσο στη Βρετανία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, πολλοί ασθενείς χάνουν τελικά τη ζωή τους, αναμένοντας ένα μόσχευμα. Στη Βρετανία υπολογίζεται ότι καρδιολογικά προβλήματα αντιμετωπίζουν περίπου 7 εκατ. άτομα και 152.000 χάνουν τη ζωή τους από αυτές τις παθήσεις ετησίως. Τη διετία 2018-2019 στη Βρετανία πραγματοποιήθηκαν 178 μεταμοσχεύσεις καρδιάς, αλλά 286 ασθενείς που χρειάζονταν άμεσα νέα καρδιά παρέμειναν στις λίστες αναμονής, με αποτέλεσμα κάποιοι εξ αυτών να χάσουν τελικά τη ζωή τους.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να δημιουργήσουν μια λειτουργική ρομποτική καρδιά μέχρι το τέλος της δεκαετίας που μόλις ξεκίνησε.