| CreativeProtagon
Θέματα

Ρίσι Σούνακ: Τι κι αν είναι ζάπλουτος, μπορεί να κυβερνήσει;

Οι Βρετανοί έχουν συνηθίσει να τους κυβερνούν άνθρωποι από την οικονομική και κοινωνική ελίτ. Το ερώτημα με τον πολυεκατομμυριούχο νέο πρωθυπουργό τους λοιπόν είναι μόνο αν θα αποδειχθεί ικανός να βγάλει τη χώρα του από τη βαθιά κρίση στην οποία το οδήγησαν οι Συντηρητικοί προκάτοχοί του, μετά το Brexit
Protagon Team

Ο Ρίσι Σούνακ είναι ένας από τους πλουσιότερους Βρετανούς και τώρα γίνεται και ο πιο ισχυρός, αναλαμβάνοντας την πρωθυπουργία της πατρίδας του. Μάλιστα ενδέχεται να είναι αυτή η πρώτη φορά στην ιστορία που οι ένοικοι της Ντάουνινγκ Στριτ θα είναι πλουσιότεροι από τους γαλαζοαίματους στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

«Οι Βρετανοί είναι συνηθισμένοι να κυβερνώνται από ελίτ», γράφει η Κάρλα Ανταμ, ανταποκρίτρια της Washington Post στη Βρετανία. Στην ελίτ ανήκει και εύπορος είναι επίσης και ο Μπόρις Τζόνσον. Ομως ο Ρίσι Σούνακ δεν είναι απλά πλούσιος, είναι ζάπλουτος, γεγονός που αναπόφευκτα αναγκάζει κάποιους να διερωτώνται μήπως η τεράστια περιουσία του, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων στερλινών, τον καθιστά ακατάλληλο για πρωθυπουργό της χώρας.

Αντιθέτως οι υποστηρικτές του επισημαίνουν ότι είναι ακριβώς αυτό, η εμπειρία που απέκτησε ως υπουργός Οικονομικών αλλά και τα χρόνια που πέρασε, κερδίζοντας χρήματα, που τον καθιστούν ιδανικό να ηγηθεί ενός «βαθιά φθαρμένου έθνους σε αυτούς τους οικονομικά ταραχώδεις καιρούς», γράφει η αμερικανίδα ανταποκρίτρια.

Οσον αφορά τα νούμερα, ο πρώην τραπεζίτης Ρίσι Σούνακ και η ινδή σύζυγός του Ακσάτα Μάρτι, κληρονόμος ενός ινδικού τεχνολογικού κολοσσού, έχουν από κοινού περιουσία ύψους 730 εκατομμυρίων στερλινών (840 εκατ. ευρώ) σύμφωνα με τη «Rich List» των Sunday Times. Η φετινή λίστα της λονδρέζικης εφημερίδας με τους πλουσιότερους Βρετανούς δημοσιεύτηκε πριν από τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία εκτιμάται ότι είχε περιουσία ύψους 370 εκατομμυρίων στερλινών (426 εκατ. ευρώ) ενώ η κοινή περιουσία του Καρόλου και της Καμίλα ανέρχεται μεταξύ 300 και 350 εκατομμυρίων στερλινών.

Ο Ρίσι Σούνακ με την ινδή σύζυγό του Ακσάτα Μάρτι, σε εκδήλωση στο Βρετανικό Μουσείο τον περασμένο Φεβρουάριο (EPA/VICKIE FLORES)

Τα χρήματα του νέου πρωθυπουργικού ζεύγους της Βρετανίας προέρχονται κυρίως από το μερίδιο της Μάρτι στην Infosys, την εταιρεία του δισεκατομμυριούχου πατέρα της. Είναι επίσης ιδιοκτήτρια της Catamaran Ventures UK, μιας θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων, και έχει μετοχές σε καμιά δεκαριά ακόμη εταιρείες. Το ζευγάρι κατέχει τουλάχιστον τρεις κατοικίες στη Βρετανία, καθώς και ένα ακίνητο στη Σάντα Μόνικα, αξίας περίπου 6 εκατομμυρίων δολαρίων. Εχουν επίσης δύο κόρες, την Κρίσνα και την Ανούσκα, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian τις καθημερινές ζουν στο σπίτι τους στο Δυτικό Λονδίνο ενώ συνηθίζουν να περνούν τα Σαββατοκύριακά τους στο Βόρειο Γιορκσάιρ, όπου έχουν ένα αρχοντικό, «καταφύγιο ευεξίας με εσωτερική πισίνα 400.000 στερλινών, γυμναστήριο, στούντιο γιόγκα, υδρομασάζ και γήπεδο τένις», αναφέρεται στο ρεπορτάζ της λονδρέζικης εφημερίδας.

Όμως «έχουν σημασία όλα αυτά για τους ψηφοφόρους;», διερωτάται η Κάρλα Ανταμ. «Δεν είναι άσπρο μαύρο», απαντά ο Ρόμπερτ Φορντ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. «Οι Βρετανοί στο σύνολό τους δεν πιστεύουν ότι το να είσαι πλούσιος είναι κάτι κακό ή υποτιμητικό. Υπάρχουν πολλά πολύ πλούσια άτομα που είναι πολύ δημοφιλή στο κοινό […] οι άνθρωποι λένε “Λοιπόν, δεν με πειράζει όσο πληρώνεις τους φόρους σου, αλλά πραγματικά με ενοχλεί αν δεν το κάνεις”».

Ωστόσο νωρίτερα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, η σύζυγος του Ρίσι Σούνακ βρέθηκε στον πυρήνα ενός φορολογικού σκανδάλου, όταν αποκαλύφθηκε ότι ζούσε στη Βρετανία ως κάτοικος «δίχως μόνιμη κατοικία», το οποίο της επέτρεπε να αποφεύγει να καταβάλλει φόρους για τα πολλά χρήματα που κέρδιζε στο εξωτερικό. Περίπου την ίδια περίοδο αποκαλύφθηκε επίσης ότι ο Ρίσι Σούνακ ήταν κάτοχος πράσινης κάρτας (κάρτας μόνιμου κατοίκου των ΗΠΑ). Εκπρόσωπος του τότε υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας δήλωσε πως η κάρτα είχε επιστραφεί στις αμερικανικές αρχές ήδη από τη προηγούμενη χρονιά.

Στο πλαίσιο δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, καλούμενοι να περιγράψουν τον Ρίσι Σούνακ με μία λέξη, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες απάντησαν «πλούσιος» και είναι αλήθεια πως οι επικριτές εστιάζουν κυρίως στη σχέση του με τον πλούτο.

Καταρχάς θυμίζουν πως είναι απόφοιτος του θρυλικού Winchester College (γυμνάσιο/λύκειο), στο οποίο τα δίδακτρα για τους οικότροφους μαθητές, όπως ήταν ο Σούνακ, ξεπερνούν τις 45.000 στερλίνες (περισσότερα από 52.000 ευρώ) τον χρόνο.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διαδικασίας για την ανάδειξη του διαδόχου του Μπόρις Τζόνσον, το καλοκαίρι, κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο ένα βίντεο από ένα ντοκιμαντέρ του BBC παραγωγής 2007 στο οποίο ο Ρίσι Σούνακ εμφανίζεται να υπονοεί πως δεν έχει «φίλους στη μεσαία τάξη».

Επίσης το καλοκαίρι προκάλεσε έντονες αντιδράσεις για μια ομιλία που εκφώνησε σε μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, κατά την οποία ανέφερε πως ως υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να αναθεωρήσει τα μοντέλα χρηματοδότησης μέσω των οποίων «όλα τα κονδύλια κατέληγαν σε υποβαθμισμένες αστικές περιοχές», προς όφελος πιο εύρωστων οικονομικά δήμων.

Ωστόσο στην παρούσα φάση, με τις τιμές της ενέργειας στα ύψη και τον πληθωρισμό να καλπάζει, οι υποστηρικτές του Ρίσι Σούνακ δηλώνουν πως ακριβώς λόγω του υποβάθρου του (όχι του πλούτου που διαθέτει αλλά της πείρας που απέκτησε ως υψηλόβαθμο στέλεχος διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών και ως υπουργός Οικονομικών) είναι ο πιο κατάλληλος για την πρωθυπουργία.

Πριν εκλεγεί βουλευτής (μόλις πριν από μια επταετία) εργαζόταν ως επενδυτικός τραπεζίτης με την Goldman Sachs και ως διαχειριστής κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου. Πιο πρόσφατα υπηρέτησε στην κυβέρνηση ως υπουργός Οικονομικών, καταφέρνοντας να καταστεί ιδιαίτερα δημοφιλής, κυρίως λόγω των χρημάτων που μοιράστηκαν στους βρετανούς πολίτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ηδη από το καλοκαίρι, με αντίπαλο την Λιζ Τρας, προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις ως καταλληλότερος για τη διαχείριση της οικονομίας, με τον Σούνακ να δηλώνει και να προειδοποιεί τότε, ότι τα σχέδια της προκατόχου του στην ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία της Βρετανίας βασίζονταν σε «φανταστικά» οικονομικά, το οποίο επιβεβαιώθηκε από την εκτεταμένη αναταραχή που προκάλεσε στις αγορές ο «μίνι-προϋπολογισμός» της Λιζ Τρας.

Υπέρ του Ρίσι Σούνακ τάχθηκε και ο νυν υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος μάλλον ευελπιστεί να παραμείνει στη θέση του. Σε άρθρο του στην Telegraph επισήμανε καταρχάς πως οι Βρετανοί έχουν ανάγκη από κάποιον σε θέση να διαχειριστεί την τρέχουσα κρίση.

«Τα δημοσιονομικά μας, η αξιοπιστία μας στις αγορές και η διεθνής φήμη μας έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα. Για να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη, χρειαζόμαστε έναν ηγέτη στον οποίο να μπορούμε να εμπιστευτούμε τις δύσκολες επιλογές», εξήγησε. «Χρειαζόμαστε επίσης κάποιον που να μπορεί να εξηγήσει αυτές τις επιλογές στα μέλη του κοινού που ανησυχούν για θέσεις εργασίας, δάνεια και δημόσιες υπηρεσίες. Εχουμε έναν ηγέτη που μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό, τον Ρίσι Σούνακ».

Αλλά το ζήτημα της τεράστιας περιουσίας του θα μπορούσε να συνεχίσει να αποτελεί τρωτό σημείο, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί θα κάνουν τα πάντα για να αποδείξουν πως δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα του μέσου Βρετανού, όπως έκαναν νωρίτερα φέτος, όταν κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων ο Ρίσι Σούνακ περιέγραψε όλα τα «διαφορετικά είδη ψωμιού» που καταναλώνονται στο σπίτι του.

Οι οικονομικές προβλέψεις για το απώτερο μέλλον σίγουρα δεν είναι αισιόδοξες και αυτό σημαίνει ότι το κόστος ζωής θα αυξηθεί περαιτέρω για εκατομμύρια Βρετανούς. Μιλώντας στην Washington Post o Στίβεν Φίλντινγκ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, εξήγησε πως η καταστροφική οικονομική πολιτική που αποπειράθηκε να εφαρμόσει η Λιζ Τρας (και ανάγκασε τις αγορές να απορρίψουν τα σχέδιά της για μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές) σημαίνει ότι οι όποιες πολιτικές του διαδόχου της «ουσιαστικά θα είναι δέσμιες της Λιζ Τρας και των συνεπειών της Λιζ Τρας».