Στην ψηφιακή διασύνδεση όλων των ιατρικών συλλόγων της χώρας προχωρά άμεσα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), με στόχο τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, στην οποία θα περιλαμβάνονται όλοι οι γιατροί που έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Η βάση θα αποτελέσει το πρώτο κεντρικό σύστημα ελέγχου μελών ιατρικών συλλόγων στη χώρα μας και στα δεδομένα θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες, χωρίς να απαιτείται εγγραφή ή κωδικός πρόσβασης.
Αυτό άλλωστε προβλέπεται και από τον νόμο 48/12 του 2018, η εφαρμογή του οποίου αποτελεί άμεση προτεραιότητα του ΠΙΣ μετά την πολύκροτη υπόθεση του 47χρονου ψευτογιατρού Νικόλαου Κοντοστάθη.
«Στις 16 Απριλίου παραλάβαμε στον ΠΙΣ το έγγραφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής που αναζητούσε στοιχεία για τη νομιμότητα του ψευτογιατρού. Εάν υπήρχε αυτό το σύστημα, θα μπορούσαν οι ασθενείς να έχουν ελέγξει ότι δεν υπάρχει γιατρός με αυτό το όνομα, να τον έχουν καταγγείλει και να είχε συλληφθεί εδώ και χρόνια», εξηγεί στο Protagon ο γενικό γραμματέας του ΠΙΣ Γιώργος Ελευθερίου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΙΣ έχει αρχίσει να συγκεντρώνει από τους επιμέρους ιατρικούς συλλόγους-μέλη του τα στοιχεία που προβλέπει ο νόμος, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να τεθεί σε λειτουργία η ελεύθερη βάση δεδομένων μέσω της ιστοσελίδας του ΠΙΣ.
Εκεί, ο πολίτης θα αναζητά τον γιατρό του με όνομα και επίθετο και στην οθόνη του θα εμφανίζεται εάν είναι μέλος, η ειδικότητά του και σε ποιον ιατρικό σύλλογο ανήκει.
Επιπλέον, οι γιατροί μπορούν να κάνουν δήλωση προς τον ιατρικό σύλλογο της περιοχής τους, με την οποία θα επιτρέπουν να κοινοποιούνται και τα στοιχεία της διεύθυνσης ή και το τηλέφωνο του ιατρείου τους.
«Αυτό θα λύσει με οριστικό και άμεσο τρόπο το πρόβλημα με τους ψευτογιατρούς», σχολιάζει ο κ. Ελευθερίου. «Μέχρι τότε, προτείνουμε στους πολίτες, σε περίπτωση αμφιβολίας να απευθύνονται στους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους, προκειμένου να διαπιστώσουν αν πράγματι κάποιος είναι νόμιμος ιατρός ή όχι», συμπληρώνει ο ίδιος.
Εξονυχιστικοί έλεγχοι
Μάλιστα, οι ιατρικοί σύλλογοι όλης χώρας, σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν τα μητρώα τους, συνεχίζουν να «ξεσκονίζουν» τα αρχεία τους με τα πτυχία όλων των γιατρών, ώστε να διαπιστώσουν εάν ανάμεσά τους βρίσκεται κάποιος γιατρός-μαϊμού.
Ο μεγαλύτερος σύλλογος της χώρας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), διαβεβαιώνει ότι εντατικοποιεί τους ελέγχους για τα μέλη του, αναφορικά με τη γνησιότητα των πτυχίων τους.
Από το 2015 έως σήμερα, ο ΙΣΑ έχει υποβάλει 2.139 αιτήματα σε σχολές της Ελλάδας και έχει λάβει 2.057 απαντήσεις, 3.640 αιτήματα σε σχολές του εξωτερικού και έχει λάβει 1.003 απαντήσεις και 1.148 αιτήματα στον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) και έχει λάβει 209 απαντήσεις, ώστε να διαπιστώσει ένα τα πτυχία των γιατρών-μελών του ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Τώρα όμως η διαδικασίες επιταχύνονται.
Παράνομος όποιος δεν είναι εγγεγραμμένος σε σύλλογο
Για να ασκήσει το επάγγελμα ένας γιατρός που έχει πάρει το πτυχίο του, θα πρέπει να πάρει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Οι άδειες αυτές μέχρι πριν από περίπου ενάμιση χρόνο δίνονταν από τις νομαρχίες. «Ετσι, μπορούσε ο κάθε πτυχιούχος να καταθέσει τα χαρτιά του σε οποιαδήποτε νομαρχία, οπότε δεν υπήρχε κανένας έλεγχος», λέει ο κ. Ελευθερίου.
Πλέον, οι άδειες ασκήσεως επαγγέλματος εκδίδονται αποκλειστικά και μόνο από τον ΠΙΣ, μετά από έλεγχο γνησιότητας του πτυχίου, είτε αυτό είναι από ελληνικό, είτε πανεπιστήμιο χώρας του εξωτερικού. Μάλιστα, ο ΠΙΣ είναι αυτός που είναι υπεύθυνος για την έκδοση του τίτλου ιατρικής ειδικότητας, μετά από εξετάσεις που οργανώνει τέσσερις φορές τον χρόνο.
Στη συνέχεια, ο γιατρός εγγράφεται στους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους, κάτι που είναι υποχρεωτικό. Αν ο ιατρός δεν εγγραφεί στον οικείο ιατρικό σύλλογο, δεν μπορεί να ασκήσει νομίμως ιατρική, ακόμη και αν έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, είτε εργάζεται στον ιδιωτικό, είτε στον δημόσιο τομέα.
Μπορεί επίσης ένας γιατρός του ΕΣΥ, που έχει προσληφθεί από το Δημόσιο, να μην είναι γραμμένος σε σύλλογο. Ομως σύμφωνα με τη νομοθεσία, ασκεί παράνομα ιατρική και επίσης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όταν πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί.
«Αν προκληθεί κάποια επιπλοκή σε ένα χειρουργείο και ασκηθεί αγωγή από τον ασθενή προς τον γιατρό, ακόμη και αν όλα τα δεδομένα να συνηγορούν υπέρ του γιατρού, χάνει το δικαστήριο, καθώς θεωρείται ότι χειρουργούσε παράνομα, εφόσον δεν ήταν μέλος ιατρικού συλλόγου, άρα δεν είχε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος», διευκρινίζει ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ.