O Πολ Κνοπφ ανάμεσα σε εκατομμύρια κουμπιά, στο μαγαζί του στην περιοχή Κρόιτσμπεργκ | Christian Jungeblodt/Guardian
Θέματα

Πώς τα εξειδικευμένα μαγαζιά του Βερολίνου βάζουν τα γυαλιά στην Amazon

Η εποχή των πολυκαταστημάτων μοιάζει να δύει. Τουλάχιστον αυτό προσπαθεί να αποδείξει το παράδειγμα της γερμανικής πρωτεύουσας, με μία σειρά μικρών επιχειρήσεων που κάνουν θαύματα στη λιανική πώληση διαθέτοντας, για παράδειγμα, μία τεράστια ποικιλία κουμπιών ή μουσικών οργάνων
Protagon Team

Φαίνεται πως το Βερολίνο έχει επιχειρηματικό δαιμόνιο όπως συμπεραίνει το αφιέρωμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian. Ενα μαγαζάκι πουλάει κουμπιά σε κάθε μέγεθος και χρώμα. Ενα άλλο πουλάει άπειρες κλωστές και μαλλί πλεξίματος. Στην εποχή της παντοδυναμίας του Amazon, ο μόνος τρόπος για να επιβιώσεις αλλά και να αναδειχθείς, είναι να ποντάρεις όχι στο «λίγο απ’ όλα», αλλά στην εξειδίκευση.

Σε έναν κόσμο όπου θριαμβεύουν τα γιγάντια πολυκαταστήματα μέσα στα οποία χάνεσαι επί ώρες και τελικά ξεχνάς τι μπήκες για να αγοράσεις, το μυστικό, όπως υποστηρίζει το ρεπορτάς της εφημερίδας, κρύβεται στις μικρές επιχειρήσεις, που είναι πολύ καλά εξειδικευμένες σε ένα και μόνο είδος. Μία περιήγηση σε μερικά από αυτά τα μικρά θαύματα του εμπορίου, είναι ικανή να μας πείσει πως όταν υπάρχει μεράκι και προσωπική φροντίδα, μπορείς ακόμη και να απαρνηθείς τις on line αγορές.

Υπάρχει λοιπόν ο 76χρονος Μπερντ Μόζερ που επισκευάζει γραφομηχανές και διαθέτει κουτιά γεμάτα με τα κατάλληλα ανταλλακτικά. «Ξέρω πώς να συναρμολογώ μία γραφομηχανή με κλειστά μάτια» λέει με υπερηφάνεια.

Το μαγαζί του Μπερντ Μόζερ εξειδικεύεται στις γραφομηχανές (Igor Khorlo)

Λίγα βήματα πιο πέρα, υπάρχει το μαγαζί του Πολ Κνοπφ. Περιέχει εκατομμύρια κουμπιά, ταξινομημένα με βάση το μέγεθος, το χρώμα τους και το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα. Τοποθετημένα σε ειδικά κουτιά που φτάνουν ως το ταβάνι, ο επί 32 χρόνια πωλητής, δεν κατάφερε ποτέ να τα μετρήσει όλα. «Το μόνο σίγουρο, είναι ότι μία ζωή δεν φτάνει για να τα πουλήσω όλα» λέει χαρακτηριστικά.

Υπάρχει και το πολύ ιδιαίτερο μαγαζί του Χάραλντ Τρουτς, που επί δέκα χρόνια πουλά αποκλειστικά έγχορδα όργανα σε μινιατούρες.

(Leleland Ukulele Shop/Facebook)

Σε άλλα σημεία, θα βρεις μαγαζιά και μαγαζάκια που είναι γεμάτα με κάθε λογής κλωστές και μαλλιά πλεξίματος, ή προϊόντα που φτιάχνονται αποκλειστικά από γλυκόριζα. Αυτά τα σημεία που δίνουν ξεχωριστό χρώμα και χαρακτήρα στο Βερολίνο, λειτουργούν και ως αξιοθέατα, παρουσιάζοντας πτυχές της αγοραστικής μας κουλτούρας που τείνουν να εκλείψουν εξαιτίας της παντοδυναμίας του Διαδικτύου.

Κάπου κάπου όμως, όταν σε μία βόλτα σου ανακαλύπτεις τέτοιες μικρές οάσεις φαντασίας, καταλαβαίνεις ότι το shopping έχει άλλη χάρη όταν το κάνεις όπως τον παλιό, καλό καιρό…