Ποδόσφαιρο, αμάξια, ρολόγια, διαμάντια, άλογα – όλα των σεΐχηδων. Μόνο το πετρέλαιό τους λείπει από το καρέ... | CreativeProtagon/Shutterstock
Θέματα

Πώς οι σεΐχηδες σκορπάνε τα λεφτά τους

Η αέναη σύγκρουση της ανάγκης με το περιττό επιβεβαιώθηκε στα βρετανικά δικαστήρια με τον πάταγο των εκκωφαντικών ποσών που ρύθμισαν τη διένεξη του Αλ Μακτούμ του Ντουμπάι με την πρώην σύζυγό του, Χάγια: οι Κροίσοι του Κόλπου δεν έχουν ανάγκες διαβίωσης αλλά την τάση της αχαλίνωτης σπατάλης
Protagon Team

Με την ανάλυση της «λυπητερής» που έκοψε το βρετανικό δικαστήριο στον 72χρονο ηγεμόνα του Ντουμπάι Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ ασχολήθηκε η Telegraph και εξήγαγε συμπεράσματα για το πώς τρώει τα λεφτά του ένα ασήμαντο ποσοστό της ανθρωπότητας (μηδέν, υποδιαστολή και άλλα πολλά μηδενικά), δηλαδή εκείνοι οι Κροίσοι που φέρουν τον τίτλο του σεΐχη και ενίοτε εκτελούν και καθήκοντα δυτικού τύπου πολιτικού προσωπικού στα εξωτικά μέρη τους. Από τα ντεσιμπέλ του χτυπήματος της «καμπάνας» που άκουσε ο Αλ Μακτούμ και όλες οι καμήλες κάτω από τις φοινικιές του Ντουμπάι θα έχετε ήδη εντυπωσιαστεί και εσείς. Καιρός να δούμε τι έγραψε και το βρετανικό Μέσο εμβαθύνοντας στον θόρυβο.

Δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση των αναγκαίων για τη διαβίωση δαπανών του πραγματικού κόσμου, του δικού μας, με τις εξωφρενικές σπατάλες των αράβων δισεκατομμυριούχων στις χώρες του Κόλπου – εκεί δεν υπάρχουν διαμερίσματα 50 τετραγωνικών με ένα κατοικίδιο εντός, περιορισμένο και μαραζωμένο, αλλά τεράστια παλάτια, χρυσοστόλιστα, χλιδάτα, διαθέτοντα άλση, κήπους και κηπάρια στα οποία μπορεί να μη βλέπεις άνθρωπο, ωστόσο σεργιανίζουν ανενόχλητες δυστυχείς τίγρεις, λεοπαρδάλεις και μαϊμούδες.

Καταναλώνω άρα υπάρχω

Αυτά τα διά της βίας αστικοποιημένα ζώα της ζούγκλας ενοχλούνται και κρύβονται μόνον όταν στον όρχο του σεϊχικού μεγάρου εισβάλλουν οι νταλίκες να ξεφορτώσουν τα καινούργια πολυτελή αυτοκίνητα που αντικαθιστούν τα παλιά υπερπολυτελή αυτοκίνητα της προηγούμενης εβδομάδας. Αν, λοιπόν, γινόταν να μεταμορφωθούν σε κάτι άλλο από αυτό που είναι, σε κάτι με απείρως λιγότερα μηδενικά στο έχειν τους, οι σεΐχηδες θα ήταν κλασικοί μικροαστοί καταναλωτές – πεθαίνουν για αγορές, άρα η μενταλιτέ και των δύο τάξεων είναι φτιαγμένη από το ίδιο υλικό, μόνο τα νούμερα στους λογαριασμούς τους διαφέρουν.

Καμηλοδρομίες και εξευγενισμένο κουλέρ λοκάλ στο Κατάρ, το 2004 – μία από τις καμήλες του σεΐχη Αλ Μακτούμ κόβει πρώτη το νήμα (EPA/STRINGER)

Ενας εννιάχρονος είναι κομμάτι υπερβολικό, έγραψε το Telegraph, να πάρει τρία αυτοκίνητα, όπως και 10 εκατ. στερλίνες με τη μορφή ετησίου επιδόματος. Αλλά και 83 εκατ. στερλίνες ετησίως για «οικιακές δαπάνες»; Πολλά λεφτά, για εμάς, συνιστούν αυτές οι λεπτομέρειες του πολύκροτου διαζυγίου. Τι 5,1 εκατ. λίρες κάθε χρόνο για διακοπές ήταν αυτά, τι παράς με ουρά για περιστερώνες και «άλλα κατοικίδια», τι για δραστηριότητες αναψυχής, τι για ανακαινίσεις εξοχικών κ.λπ. κ.λπ. Χώρια τα λεφτά που θα δώσει ο Αλ Μακτούμ για την ασφάλεια της Χάγια, αφού οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι κινδυνεύει η ζωή της από τον ίδιο. «Συνολικά, ο λογαριασμός για τη διευθέτηση του διαζυγίου ανέρχεται σε 554 εκατομμύρια λίρες – είναι αριθμός-ρεκόρ».

Ο Αλ Μακτούμ και η Χάγια δίπλα του σε «παλιές, ευτυχισμένες ημέρες», στην Ιορδανία το 2006, πολύ μακριά από το 2021 και το βρετανικό δικαστήριο (Salah Malkawi/Getty Images)

Αναφορικά με το «κοστουμάκι» της απόφασης που εντέλλονταν να κόψουν, οι δικαστές έπρεπε να προσαρμόσουν την έννοια της λογικής στο ανδρείκελο του παραλόγου, έπρεπε να αποφασίσουν όχι με κριτήριο την πραγματική ανάγκη του ανθρώπου, αλλά βάσει των επιταγών του περιττού το οποίο ήταν, είναι και θα παραμένει εσαεί ορκισμένος εχθρός της πραγματικής ανάγκης.  Οι δικαστές είχαν επίγνωση ότι η απόφασή τους αφορά ανθρώπους «από άλλον πλανήτη». Και οι συνήγοροι της Χάγια ήξεραν επίσης ότι «οι βασιλιάδες του Κόλπου έχουν εκτοξεύσει τις γελοίες δαπάνες σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο» όπως δήλωσαν μετά το πέρας της δικαστικής διαδικασίας.

Και να ήταν ο μόνος…

Η Telegraph έγραψε ότι ο σεΐχης του Ντουμπάι διαθέτει περιουσία «περίπου» 14 δισ. δολαρίων και ότι ήταν πάντα «ανοιχτοχέρης», δηλαδή σπάταλος άνευ ορίων. Με υπερβολές παντρεύτηκε πρώτη φορά στη ζωή του, χτίζοντας στάδιο 20.000 θέσεων για μία πενθήμερη φιέστα που είχε στοιχίσει 100 εκατ. δολάρια! Αλλά δεν είναι ο μόνος με αυτές τις συνήθειες στον Κόλπο.

Ο σημερινός εμίρης του Κατάρ, ο φανατικός των σπορ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι, όταν ήταν πιτσιρίκος ήθελε να γίνει ο άραβας Μπόρις Μπέκερ. Οι γονείς του αμέσως του έφεραν τον ίδιο τον κορυφαίο, τότε, τενίστα να του κάνει μαθήματα σαν προπονητής. Με το τένις δεν τα πήγε καλά ο μικρός, όμως κατόπιν το επενδυτικό ταμείο της χώρας του αγόρασε την γαλλική ποδοσφαιρική ομάδα Παρί Σεν Ζερμέν.

Ο Αλ Θάνι, εμίρης του Κατάρ, φίλος των σπορ και του… Ερντογάν, μεταφέρει το τρόπαιο του Αραβικού Κυπέλλου μαζί με τον Τζάνι Ινφαντίνο, πρόεδρο της FIFA – καρέ από τον πρόσφατο τελικό μεταξύ Αλγερίας και Τυνησίας (EPA/Noushad Thekkayil)

«Αυτό είναι το πρότυπο ζωής που παρέχεται στους ανθρώπους που όχι μόνο χρηματοδοτούνται από τεράστια κρατικά επενδυτικά ταμεία, αλλά υποστηρίζονται από αρκετή γεωπολιτική επιρροή. Είναι παιδιά που μεγάλωσαν χωρίς να ακούσουν ποτέ τη λέξη όχι. Εμαθαν ότι τα πάντα μπορεί να επιτευχθούν, δεν έμαθαν όμως να προσεγγίζουν την πραγματικότητα» έγραψε η Telegraph, και παρέθεσε και άλλα παραδείγματα εξεζητημένης, προκλητικής σπατάλης.

Ο σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν διαθέτει πύργο στη Γαλλία και θαλαμηγό με αυθεντικό Ντα Βίντσι (EPA/BANDAR ALJALOUD/SAUDI ROYAL COURT)

«Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας έκανε δώρο στην κόρη του μία χρυσή τουαλέτα» και «ο σεΐχης Μανσούρ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πλήρωσε 4,4 εκατ. στερλίνες για να μεταφερθούν ποπ τραγουδιστές στο Ντουμπάι ώστε να εμφανιστούν στα 16α γενέθλια της κόρης του». Οσο για τον διάδοχο του θρόνου των Σαούντ, τι να πεις: «Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κατέχει το ακριβότερο σπίτι στον κόσμο, έναν γαλλικό πύργο αξίας 230 εκατ. λιρών, όπως και τον ακριβότερο πίνακα στον κόσμο, τον ”Salvator Mundi” του Ντα Βίντσι, τον οποίο αγόρασε από τον οίκο Christie’s με 450,3 εκατ. δολάρια και τον κρέμασε στη θαλαμηγό του».

Σόι πάνε τα βασίλεια

Χαρακτηριστική περίπτωση περιφρόνησης (ή και αγνοίας) του μέτρου από τους βασιλικούς οίκους του Κόλπου είναι ο έτερος καταρινός σεΐχης, αδελφός τού προαναφερθέντος Αλ Θάνι, ο 30χρονος Χαλίφα μπιν Χάμαντ μπιν Χαλίφα αλ-Θάνι, που τυγχάνει δεύτερος στη σειρά για τον θρόνο. Ο νεαρός είναι αμερικανοσπουδαγμένος, στην Καλιφόρνια, όπου άφησαν εποχή τα έργα και οι ημέρες του, όχι μόνο στο κάμπους – μαζί του ασχολήθηκαν εμμονικά οι Los Angteles Times, και τον… γλέντησαν με την ψυχή τους.

Ο νεαρός πήγε στο Λος Αντζελες το 2011 και υποτίθεται ότι άρχισε να σπουδάζει στο κολέγιο Los Angeles Mission College, ένα δευτεροκλασάτο εκπαιδευτικό ίδρυμα της περιοχής, η διαμονή του όμως ήταν πρωτοκλασάτη, αφού εγκαταστάθηκε στο πολυτελές ξενοδοχείο «Beverly Wilshire». Το καλιφορνέζικο Μέσο έγραψε ότι τα σκάνδαλα γύρω από το όνομά του ξεκίνησαν με την προσπάθεια του Χαλίφα να γίνει αποδεκτός από το πανεπιστήμιο UCLA. Το υποβοηθητικό μέσο ήταν η υπόσχεση μίας γενναίας δωρεάς. Το κόλπο δεν έπιασε την πρώτη φορά, έτσι η δεύτερη εφαρμογή του έγινε σε ένα άλλο πανεπιστήμιο της Πολιτείας, το λεγόμενο Νότιας Καλιφόρνιας ή USC, και με διαφορετικό τρόπο. Λίγους μήνες έπειτα από μία συνάντηση μεταξύ της μητέρας του Χαλίφα, της Μόζα μπιντ Νάσερ, με τον πρόεδρο του ιδρύματος, ο νεαρός Καταρινός πήρε τη μετεγγραφή που ήθελε.

Ο Χαλίφα στα ωραία του – το παιδί είχε κλίση και έπρεπε να γίνει σοφέρ, όχι επιστήμονας στην Καλιφόρνια (Facebook)

«Από την πρώτη στιγμή που ο Αλ Θάνι βγήκε από το αεροπλάνο, μία ολόκληρη οικονομία αναπτύχθηκε γρήγορα γύρω του για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες και τις ιδιοτροπίες του» έγραψαν οι Los Angeles Times. Γύρω του συναθροίστηκαν οδηγοί, σωματοφύλακες, βοηθητικό και υπηρετικό προσωπικό κάθε ειδικότητας. Μέχρι και ένας μεταπτυχιακός φοιτητής πήγε στη δούλεψή του, παίζοντας τον ρόλο του «ακαδημαϊκού υπηρέτη» του. Μεταξύ των πιο γνωστών δωροδοκιών που αποπειράθηκε ή και πραγματοποίησε ο Αλ Θάνι σε ακαδημαϊκούς παράγοντες αναφέρεται και η προσφορά ενός ολόχρυσου αγάλματος καμήλας…

Μπορεί να μην το πιστέψετε, αλλά ο νεαρός Αλ Θάνι πήρε και πτυχίο και μεταπτυχιακό από το αμερικανικό ΑΕΙ USC. Οι Los Angeles Times, βέβαια, άκρως καχύποπτοι, το 2020 διενήργησαν έρευνα, έμαθαν και στη συνέχει έγραψαν ότι στον καταρινό γόνο Κροίσων επετράπη η παράλειψη κάποιων μαθημάτων με το εκπληκτικό επιχείρημα των λίαν αμφιβόλων «λόγων ασφαλείας». Το δε μεταπτυχιακό του το απέκτησε «σε περίοδο κατά την οποία δεν πάτησε το πόδι του στο κάμπους».

Και όχι μόνο δεν πάτησε το πόδι του αλλά πήρε και μία «ειδική άδεια» για να σπουδάσει εξ αποστάσεως, κάτι πρωτοφανές στα χρονικά του συγκεκριμένου πανεπιστημίου. Πάντως δεν κρύφτηκε ο πιτσιρικάς, αν το θράσος είναι το ζητούμενο: την εποχή που υποτίθεται ότι εργαζόταν στο μεταπτυχιακό του, ο ίδιος «ανέβαζε» στα σόσιαλ μίντια καρέ με την αφεντιά του να κάνει διακοπές ή να κυνηγάει με γεράκια, πότε στο Μονακό, πότε στη Γαλλία, πότε στην Αγγλία, πότε στην Αλγερία και πότε στην πατρίδα του. Δηλητηριώδες υστερόγραφο στον βασιλικό βίο και τη φοιτητική πολιτεία του ένα ακαδημαϊκό ανέκδοτο που κυκλοφορεί στην Καλιφόρνια: κάποιος καθηγητής είπε ότι οι άνθρωποι του Αλ Θάνι παρέδωσαν την τελευταία εργασία του μέσα σε έναν χαρτοφύλακα που περιείχε και ένα ρολόι Rolex – ο καθηγητής προσέθεσε ότι το επέστρεψε στους Αραβες.

Νορμάλ πράγματα

Αρα τα ποσά που ακούστηκαν στην υπόθεση του Μακτούμ και της Χάγια δεν είναι ασυνήθιστα νούμερα για τους Κροίσους του Κόλπου, κατέληξε το βρετανικό Μέσο. «Φυσιολογική ζωή» ζήτησε να ζήσει η γυναίκα, μακριά από τον σεΐχη. Μόνο που το επίθετο «φυσιολογικός» δεν προσδιορίζει το ίδιο ουσιαστικό στο Ντουμπάι και στο Κάιρο, στο Ριάντ και στην Καλκούτα. Και, βέβαια, το «φυσιολογικό» από μόνο του δεν σημαίνει το ίδιο πράγμα παντού στον κόσμο…