Υλικό από τα πειράματα που διεξάγονται σε επιστημονικό εργαστήριο στη Βρετανία για την εφεύρεση νέων εμβολίων για τον κορονοϊό | REUTERS/Carl Recine
Θέματα

Πώς οι ανθεκτικοί στην Covid βοηθούν στη δημιουργία νέας γενιάς εμβολίων

Ειδικοί στη Βρετανία ανακάλυψαν τον ακριβή μηχανισμό που τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού δεν επιτρέπουν στον κορονοϊό να πολλαπλασιαστεί μέσα στον οργανισμό
Protagon Team

Η κατανόηση του μηχανισμού μέσω του οποίου κάποιοι άνθρωποι διαθέτουν φυσική ανοσία στη λοίμωξη Covid-19, παρά το γεγονός ότι έχουν εκτεθεί στον ιό, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερα εμβόλια, σύμφωνα με το BBC.

Ομάδα ειδικών του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί περιστατικά ορισμένων ανθρώπων που εμφάνισαν σε κάποιον βαθμό ισχυρή ανοσία απέναντι στην Covid-19, και μάλιστα πριν από την έναρξη της πανδημίας. Αυτό οφείλεται στο ότι ο οργανισμός τους γνώριζε από πριν πώς να καταπολεμά τους κορονοϊούς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αντιγραφή του συγκεκριμένου μηχανισμού προστασίας θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία ακόμη πιο αποτελεσματικών εμβολίων.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι επιστήμονες παρακολουθούσαν στενά τo προσωπικό νοσοκομείου κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας και ανά τακτά χρονικά διαστήματα λάμβαναν δείγματα αίματος από τους εργαζομένους για αναλύσεις.

Οπως φάνηκε, παρόλο που είχαν βρεθεί σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου και δεν υπήρχαν τότε εμβόλια, κάποιοι από αυτούς δεν κόλλησαν κορονοϊό.

Ωστόσο, περίπου ο ένας στους 10 είχε σημάδια έκθεσης στον κορονοϊό, χωρίς όμως ποτέ να έχει εκδηλώσει συμπτώματα, ούτε να είναι θετικός στα τεστ, αλλά ούτε και να έχει αναπτύξει αργότερα αντισώματα. Σύμφωνα με το BBC, τμήμα του ανοσοποιητικού τους συστήματος κατάφερε να επιβληθεί στον ιό, πριν αυτός  κυριαρχήσει.

Οι ειδικοί ανακάλυψαν στα δείγματα αίματος ότι όσοι δεν κόλλησαν ποτέ κορονοϊό είχαν T-κύτταρα, τα οποία αναγνωρίζουν και σκοτώνουν όχι μόνο τον κορονοϊό, αλλά ακόμη και τα κύτταρα του οργανισμού που έχουν μολυνθεί από αυτόν.

Τα T-κύτταρα εντόπισαν ένα διαφορετικό, τρωτό, ανατομικό σημείο του ιού από τη γνωστή πρωτεΐνη-ακίδα που στοχεύουν τα εμβόλια. Τα συγκεκριμένα κύτταρα κατάφεραν να βρουν όλες τις αναγκαίες πρωτεΐνες για τον πολλαπλασιασμό του ιού στον οργανισμό και να τις απενεργοποιήσουν.

Αυτές οι πρωτεΐνες, ως δομικά στοιχεία, μοιάζουν πολύ σε όλους τους τύπους κορονοϊού. Κάτι που σημαίνει ότι η στόχευσή τους με ένα εμβόλιο θα μπορούσε να δώσει κάποια προστασία έναντι όλων των κορονοϊών και οποιωνδήποτε μεταλλάξεών τους.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια κάνουν άριστη δουλειά στην πρόληψη σοβαρής νόσησης, αλλά δεν είναι το ίδιο καλά στο να σταματούν τη μετάδοση του κορονοϊού, κάτι που με τον νέο τύπο εμβολίου ίσως επιτευχθεί.