Ο Τσετ Χανκς χρησιμοποίησε την επίμαχη φράση σε μια σειρά αναρτήσεών του στα social media | Instagram: @chethanx / Creative Protagon
Θέματα

Πώς ο γιος του Τομ Χανκς δημιούργησε ένα meme μίσους που έγινε viral

Ο 33χρονος Τσετ Χανκς έχει αντιμετωπίσει συχνά κριτική για τη χρήση φυλετικής αργκό εναντίον των μαύρων. Την άνοιξη του 2021 είχε γράψει ένα ρεφρέν που μιλούσε για το «καλοκαίρι των λευκών αγοριών». Η φράση του έκτοτε έχει γίνει σύνθημα διαφόρων ομάδων που υιοθετούν ρητορική μίσους, γεγονός που κατέγραψε και κατέδειξε μια αντιρατσιστική οργάνωση
Protagon Team

Την άνοιξη του 2021, ο Τσετ Χανκς, τραγουδιστής, ηθοποιός και γιος του Τομ Χανκς, δημοσίευσε μια σειρά από δηλώσεις και ένα μουσικό βίντεο με ένα ρεφρέν που προκάλεσε σύγχυση σε κάποιους και αγανάκτηση σε κάποιους άλλους. Εγραψε ότι ξεκινούσε ένα «καλοκαίρι των λευκών αγοριών».

Ο,τι κι αν εννοούσε εκείνη την εποχή, η φράση από τότε έχει μετατραπεί σε σύνθημα για τη λευκοκρατία, τους ρατσιστές και άλλες ομάδες μίσους, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 2 Ιουνίου από το Global Project Against Hate and Extremism, μια οργάνωση που παρακολουθεί την εξάπλωση του ρατσισμού.

Χιλιάδες δημοσιεύσεις που χρησιμοποιούν το σύνθημα «white boy summer» εμφανίστηκαν φέτος στην εφαρμογή Telegram, σύμφωνα με τους New York Times. Το σύνθημα χρησιμοποιείται από ακροδεξιές ομάδες για να στρατολογήσει νέους οπαδούς, να οργανώσει διαδηλώσεις και να ενθαρρύνει τη βία, ειδικά κατά των μεταναστών και των LGBTQ+ ατόμων, ανέφερε η έκθεση.

Για πολλούς από εκείνους που τη χρησιμοποιούν τώρα, η φράση αντιπροσωπεύει την απόλυτη υιοθέτηση της λευκής ετεροφυλόφιλης αρρενωπότητας, συχνά σε βάρος των γυναικών και των έγχρωμων.

Ολο και πιο συχνά το μιμίδιο μεταφέρεται από τα περιθώρια του διαδικτύου στο πολιτικό mainstream στις ΗΠΑ και αλλού, σε όλον τον κόσμο, δήλωσε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας, η Γουέντι Βία.

«Είναι τρομερό το πόσο γρήγορα και πόσο καταστροφικά μπορεί να γίνει viral κάτι τέτοιο και ο αντίκτυπος που έχει» είπε η Βία για τη φράση που επινόησε ο Χανκς. Οι εξτρεμιστές, πρόσθεσε, «πληγώνουν ανθρώπους σε όλον τον κόσμο στο όνομα αυτού του πράγματος».

Ο 33χρονος Χανκς δεν απάντησε ποτέ σε πολυάριθμα αιτήματα μέσω των λογαριασμών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και του γραφείου ταλέντων που τον εκπροσωπεί. Αρχισε να χρησιμοποιεί τη φράση σε μια σειρά αναρτήσεών του στα social media σχετικά με τη μόδα και άλλες συμβουλές για άνδρες, το 2021.

«Πάρτε το όπως θέλετε» έγραψε σε μια ανάρτηση στο Instagram τον Μάρτιο. «Δεν μιλάω σαν τον Τραμπ» συνέχισε, εξηγώντας ότι εννοούσε ανθρώπους σαν τον ίδιο και δύο άλλους λευκούς καλλιτέχνες R&B, τον Jon B. και τον Τζακ Χάρλοου. «Πείτε μου αν μπορείτε να ταυτιστείτε με αυτό. Εγώ είμαι».

Το μουσικό του βίντεο, που δημιούργησε με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Chet Hanx, βγήκε τον επόμενο μήνα. Είναι γεμάτο βωμολοχίες, σεξιστικές και ρατσιστικές προσβολές, αλλά τελειώνει με μια εικόνα του Χανκς να φοράει ένα πουκάμισο με τη φράση «σταμάτα το μίσος».

Το «White boy summer» δεν είναι η πρώτη καλλιτεχνική δημιουργία που οι λευκοί ρατσιστές έχουν καπηλευτεί και χρησιμοποίησαν στο Διαδίκτυο για να προάγουν τη ρητορική μίσους.

Ο Pepe the Frog, ένας χαρακτήρας κόμικς που δημιουργήθηκε από τον Ματ Φιούρι, έγινε τόσο δημοφιλής στα ρατσιστικά, αντισημιτικά και ομοφοβικά μιμίδια, που η Anti-Defamation League τον χαρακτήρισε σύμβολο μίσους το 2016. Ο Φιούρι «σκότωσε» τον χαρακτήρα έναν χρόνο αργότερα, αλλά εκείνος κυκλοφορεί ακόμα με τρόπους που ο ίδιος δεν επεδίωξε ποτέ.

Ακόμη και πριν από το μιμίδιο, ο Χανκς αντιμετώπισε κριτική για τη χρήση –και την υπεράσπιση της χρήσης– φυλετικής αργκό εναντίον των μαύρων. Κατηγορήθηκε επίσης για πολιτιστική ιδιοποίηση, αφού άρχισε να χρησιμοποιεί τη διάλεκτο πατουά (ένα μείγμα αγγλικών και κρεόλ) της Τζαμάικα σε δημόσιες εμφανίσεις του, όπως στις Χρυσές Σφαίρες το 2020, όπου ο Τομ Χανκς έλαβε το βραβείο Cecil B. DeMille.

Ως μιμίδιο και hashtag, το «white boy summer» κάθε καλοκαίρι που περνάει αγκαλιάζεται από ομάδες όπως οι Proud Boys, που συνδυάζουν ρατσιστικές ιδεολογίες με πολεμικές τέχνες και άλλες δραστηριότητες.

Αν και είναι πιο διαδεδομένο σε περιθωριακούς ιστοτόπους που βρίθουν από εξτρεμιστικό περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων των Gab, Rumble και 4chan, η φράση εμφανίζεται επίσης τακτικά στο X, το Instagram, το Facebook και άλλες μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συχνά συνοδευόμενη από ναζιστικές εικόνες. Η φράση και τα διάφορα hashtags της φαίνεται να παρακάμπτουν πολιτικές που απαγορεύουν τη ρητορική μίσους, εν μέρει επειδή χρησιμοποιείται συχνά κατά τρόπο ευφημιστικό ή ειρωνικό.

«Ενώ αυτή η τάση/μιμίδιο προήλθε από την Ακρα Δεξιά, σίγουρα εισχωρεί σε πιο “κύρια” δεξιό λόγο» είπε στους ΝΥΤ ο Τοντ Γκάτνικ, εκπρόσωπος της Anti-Defamation League, η οποία κατέγραψε τη διάδοση του συνθήματος από νωρίς.

Η έκθεση Global Project Against Hate and Extremism σημείωσε ότι το μιμίδιο χρησιμοποιείται πλέον από εξτρεμιστικές ομάδες σε όλον τον κόσμο. Μια ομάδα στη Γαλλία έφτιαξε αυτοκόλλητα με τη φράση στα αγγλικά, για να τα διανέμουν τα μέλη, ενώ μια άλλη στη Φινλανδία διοργάνωσε ένα ετήσιο φεστιβάλ τον περασμένο μήνα χρησιμοποιώντας τη φράση ως επωνυμία του.

Ο Χανκς, ο οποίος χρησιμοποιούσε στο παρελθόν το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Τσετ Χέιζ, έχει αντιμετωπίσει μακροχρόνια προβλήματα με τον εθισμό στα ναρκωτικά και κατηγορίες για ενδοοικογενειακή κακοποίηση.

Σε συνέντευξή του στους New York Times το 2019, ο Τομ Χανκς περιέγραψε την εμπειρία του ως γονιός: «Κάπου στην πορεία κατάλαβα ότι το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας γονιός είναι να πει: “Σε αγαπώ, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα λάθος, δεν μπορείς να πληγώσεις τα συναισθήματά μου, ελπίζω να με συγχωρήσεις, και πες μου τι χρειάζεσαι να κάνω”», είπε.

Παρά τη διαμάχη, ο υιός Χανκς συνεχίζει να ασπάζεται το μιμίδιο. «Εχω συμβουλευτεί τους ουρανούς, ένιωσα ένα αεράκι προς τα δυτικά και περπάτησα έξω από ένα στριπτιζάδικο και είδα τη σκιά μου…», έγραψε στο Instagram τον Μάιο. «Αυτό θα είναι ένα #WBS». Εκλεισε την ανάρτηση με το emoji μιας εκκλησίας…