Η σαλαμάνδρα είναι ένα μικρό αμφίβιο ερπετό που μοιάζει με τη σαύρα. Ενα είδος σαλαμάνδρας με την ονομασία axolotl παρατηρήθηκε από ειδική ομάδα επιστημόνων από τη Σιγκαπούρη και τη Βρετανία, επειδή έχει τη δυνατότητα να αναγεννά τα κομμένα άκρα του.
Οι ερευνητές υπέβαλαν σε πειράματα ποντίκια και απέδειξαν ότι η πρωτεΐνη του ερπετού είναι «θαυματουργή», αφού παρέτεινε τη ζωή τους κατά 25%. Το επόμενο βήμα, λένε, είναι το πείραμα με ανθρώπους. Αυτή, συνοπτικά, είναι η είδηση που ανοίγει νέους δρόμους στις αντιγηραντικές θεραπείες, ενδεχομένως και σε κάποιες αντικαρκινικές.
Κατά τους ερευνητές, η εν τη ευρεία εννοία γήρανση οφείλεται σε συγκεκριμένους παράγοντες, γονιδιακούς και πρωτεϊνικούς. Στην περίπτωση του πειράματος ανέστειλαν τον φλεγμονώδη παράγοντα IL-11 και πέτυχαν την αύξηση του 25% στα ποντίκια. Τα αρσενικά τρωκτικά, ηλικίας 75 εβδομάδων (55 ετών αν μετρηθούν με ανθρώπινα ηλικιακά στάνταρ) έζησαν 22,5% περισσότερο, ενώ το ποσοστό αυξήθηκε στο 25% στα θηλυκά.
Επίσης, η αναστολή της IL-11 φάνηκε να μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων που σχετίζονται με την ηλικία, είπαν οι ερευνητές. Οι ίδιοι εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι θα υπάρξουν και ευεργετικά αποτελέσματα όταν γίνουν δοκιμές σε ανθρώπους.
Ο συγκεκριμένος παράγοντας IL-11 είναι εδώ και χρόνια αντικείμενο βιολογικού ενδιαφέροντος, λόγω του ρόλου του στην αναγέννηση και αποκατάσταση κάποιων ειδών όπως τα ψάρια, οι γυρίνοι, οι σαλμάνδρες, κ.λπ. Η πρωτεΐνη παίζει ρόλο και στη σωματική ανάπτυξη των ανθρώπων, όμως με την παράταση του βίου μας στην εποχή μας καθίσταται και πρόβλημα. Οι ειδικοί της μελέτης το περιέγραψαν γλαφυρά: «Ρίχνει λάδι στη φωτιά» (της καταπόνησης και εξάντλησης του οργανισμού).
Αρθρο σχετικό με αυτήν την επιστημονική έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature. Η Repubblica αναμετέδωσε την είδηση που προέβαλαν τα βρετανικά μέσα και προσέθεσε την πινελιά της: «Ανοίγει άλλο ένα παράθυρο προς τον κόσμο του εγγύς μέλλοντος, στον οποίο θα ζούμε 100 χρόνια και με καλή υγεία».