384
Ισως σε μερικά χρόνια με μια απλή εξέταση αίματος να γνωρίζουμε πόσες πιθανότητες έχουμε εκδηλώσουμε διαβήτη ή να πεθάνουμε από καρκίνο | Shuttestock

Πρωτεΐνη στο αίμα προειδοποιεί για διαβήτη και επικίνδυνο καρκίνο

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2022, 22:54
Ισως σε μερικά χρόνια με μια απλή εξέταση αίματος να γνωρίζουμε πόσες πιθανότητες έχουμε εκδηλώσουμε διαβήτη ή να πεθάνουμε από καρκίνο
|Shuttestock

Πρωτεΐνη στο αίμα προειδοποιεί για διαβήτη και επικίνδυνο καρκίνο

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2022, 22:54

Μια πρωτεΐνη στο αίμα, η οποία πιθανόν να μπορούσε να λειτουργήσει ως δείκτης προειδοποίησης ότι κάποιος διατρέχει κίνδυνο διαβήτη και θανάτου από καρκίνο, ανακάλυψαν επιστήμονες.

Μέχρι σήμερα ελάχιστοι είναι οι έγκυροι δείκτες στο αίμα, που μπορούν να αποκαλύψουν ότι κάποιος νοσεί από καρκίνο.

Σύμφωνα με όσα επικαλείται ο Guardian, ερευνητές από τη Σουηδία και την Κίνα ανέλυσαν τα ιστορικά υγείας 20 ετών τουλάχιστον από 4.500 μεσήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη Malmö diet and Cancer.

Αυτό που διαπίστωσαν είναι πως όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης προστασίνη στο αίμα, είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη από εκείνους που είχαν χαμηλότερες συγκεντρώσεις.

Μάλιστα, μετά από αναλύσεις που έκαναν οι ειδικοί, βρήκαν ότι όσοι είχαν πολύ υψηλά επίπεδα προστασίνης, είχαν και 76% μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωστούν με διαβήτη.

Οπως σημειώνει ο δρ Χούε Μπάο από την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Ναντζίνγκ στην Κίνα και επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Diabetologia, η προστασίνη μπορεί να λειτουργήσει ως δείκτης κινδύνου για τον διαβήτη, αλλά και για το θάνατο από καρκίνο, ιδίως για ανθρώπους που έχουν υψηλό ζάχαρο.

Η προστασίνη διαδραματίζει πολλούς ρόλους στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως για παράδειγμα να ρυθμίζει την πίεση ή να καταστέλλει την ανάπτυξη όγκων που τροφοδοτούνται από το υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι συμμετέχοντες με υψηλά επίπεδα προστασίνης και σακχάρου διέτρεχαν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Μάλιστα, όταν η συγκέντρωση της προστασίνης ήσαν διπλάσια από τις τιμές αναφοράς, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο αυξανόταν κατά 24% σε εκείνους με χαμηλούς δείκτες σακχάρου και κατά 139% σε όσους είχαν αυξημένο ζάχαρο.

«Γνωρίζουμε πως υπάρχει σχέση μεταξύ διαβήτη και κάποιων τύπων καρκίνου, κι αυτή η έρευνα καταδεικνύει πως τα επίπεδα μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης, της προστασίνης, συνδέονται και με τις δύο καταστάσεις. Η καλύτερη κατανόηση των αλλαγών του οργανισμού που ίσως βάζουν τους ανθρώπους σε κίνδυνο διαβήτη και καρκίνου, θα βοηθήσει τους επιστήμονες να βρουν τρόπους προστασίας των ασθενών από αυτές τις σοβαρές παθήσεις. Ωστόσο, μένουν πολλά να ανακαλύψουμε. Πρέπει να διερευνήσουμε περαιτέρω αν η προστασίνη παίζει άμεσο ρόλο στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 και στη χειρότερη έκβαση του καρκίνου σε ανθρώπους με υψηλά επίπεδα σακχάρου» εξηγεί η Τζέσικα Μπράουν, ερευνήτρια στο κέντρο Diabetes UK.

Οπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, κατανάλωσης αλκοόλ, καπνίσματος και άλλων παραγόντων που επηρεάζουν τους δείκτες υγείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News