Ερευνες δείχνουν ότι αντικείμενα σε κοινόχρηστα γραφεία, όπως το πληκτρολόγιο του υπολογιστή και το τηλέφωνο, μπορεί να έχουν 400 φορές περισσότερα βακτήρια από μια τουαλέτα που καθαρίστηκε πρόσφατα | Shutterstock
Θέματα

Προσοχή στην καθαριότητα, τα «κακά» βακτήρια πάνε παντού

Κρύβονται από τις πόρτες μέχρι το πληκτρολόγιο του υπολογιστή και τα χαρτονομίσματα, αλλά ακόμη και στο κινητό σας. Δείτε έναν σύντομο οδηγό καθαριότητας
Protagon Team

Οι επιδημιολόγοι λένε ότι τα καλάθια στα σημεία ελέγχου ασφαλείας των επιβατών του αεροδρομίου είναι πιο βρώμικα από το κάθισμα της τουαλέτας σας, αλλά έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι εξίσου βρώμικες είναι και οι πετσέτες που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα! Για τους περισσότερους από εμάς, βέβαια το πέρασμα από τον έλεγχο των αεροδρομίων δεν είναι καθημερινή συνήθεια, πιθανότατα, όμως, είναι τα ψώνια, οι μετακινήσεις με δημόσια μεταφορικά μέσα και το καθάρισμα του τραπεζιού και των πιάτων μετά το φαγητό. Δείτε, λοιπόν, εδώ πράγματα της καθημερινότητας που ίσως θα έπρεπε να προσέχετε περισσότερο.

Αποστειρώστε τα πετσετόπανα
Οι πετσέτες για καθάρισμα πρέπει να είναι αποστειρωμένες πριν τις χρησιμοποιήσουμε

Αν δεν έχετε αποστειρώσει τις πετσέτες της κουζίνας πριν τις χρησιμοποιήσετε, δεν σημαίνει ότι είναι καθαρές. Ο Κρις Σμιθ, σύμβουλος στη Μονάδα Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και διευθυντής έκδοσης του «Naked Scientist», επιμένει ότι πρέπει να βράζουμε τα κουζινόπανα: «Σε μια μέση κουζίνα, θα βρείτε μια πετσέτα μάλλον υγρή, γεμάτη με υπολείμματα τροφίμων και ό,τι  άλλο έχει σκουπιστεί προηγουμένως», λέει στον Guardian ο βρετανός επιστήμονας, «Μετά οι άνθρωποι θα σκουπίσουν το τραπέζι τους πιστεύοντας ότι θα το καθαρίσουν με αυτό το φορτωμένο με μικρόβια κουρέλι και ότι θα τους προφυλάξει από πιθανές  μολύνσεις». Να συμπληρώσω: μερικά λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων αρκούν επίσης για να καθαρίσουν πετσέτες και σφουγγάρια (εφόσον δεν έχουν μεταλλικά στοιχεία).

Σε δημόσιες τουαλέτες σπρώξτε την πόρτα με το πόδι
Προσέξτε πώς μπαίνετε και πώς βγαίνετε από μια δημόσια τουαλέτα

Ένα από τα μεγαλύτερα φόβητρα του Σμιθ είναι τα πόμολα όταν μπαίνει κανείς σε δημόσια τουαλέτα. Γενικά οι τουαλέτες για το κοινό είναι βρώμικες, από τις πιο βρώμικες, μάλιστα, θεωρούνται οι τουαλέτες των youthhostels, όμως τα σκήπτρα της βρωμιάς κρατούν οι τουαλέτες των αεροπλάνων. Μπορείς να τις πεις και «φάρμες μικροβίων», γράφει ο Lonely Planet. Σε μια δημόσια τουαλέτα, αν δεν θέλετε να αγγίξετε τη λαβή, μπορείτε να σπρώξετε με το πόδι σας την πόρτα για να μπείτε, αλλά τι γίνεται κατά τη έξοδο; «Οσοι δεν πλένουν τα χέρια τους αφήνουν ίχνη αυτών που έχουν αποθέσει στην τουαλέτα και εσείς τα ακουμπάτε με τα δάχτυλά σας», λέει ο Σμιθ. Πώς μπορεί να το αποφύγει κανείς αυτό; Πιάνοντας το πόμολο με χαρτομάντηλο, λέω εγώ. Σε κάθε περίπτωση χαλαρώστε και θυμηθείτε ότι περισσότεροι άνθρωποι σκοτώνονται από καρύδες που τους πέφτουν στο κεφάλι (150 άνθρωποι τον χρόνο…) παρά από μικρόβια που κόλλησαν σε τουαλέτα αεροπλάνου…

Καθαρίστε την ποτηροθήκη για τις οδοντόβουρτσες
Απολυμάντε τακτικά τη θήκη της οδοντόβουρτσας

Τιμή και δόξα στην στοματική υγιεινή σας, αλλά αν δεν πλένετε ποτέ το ποτήρι και τις θήκες της οδοντόβουρτσας τότε το βούρτσισμα των δοντιών είναι μάλλον άχρηστο. Μια έκθεση του 2011 από τον οργανισμό δημόσιας υγείας NSF International διαπίστωσε ότι το 27% των στηριγμάτων οδοντόβουρτσας φιλοξενούσαν κολοβακτηρίδια που μπορούν να προκαλέσουν σαλμονέλωση και σοβαρές λοιμώξεις Ε coli.

Το ζεστό (και υγρό) χρήμα έχει θέμα
Τα χαρτονομίσματα θεωρούνται από τα πιο βρώμικα πράγματα του κόσμου

Ο μύθος λέει ότι το 90% των χαρτονομισμάτων στις ΗΠΑ έχουν ίχνη κοκαΐνης και είναι αλήθεια. Συχνά επίσης έχουν ανιχνευτεί βακτήρια σταφυλόκοκκου, ακόμη και περιττώματα. Ο αρμόδιος για την Υγεία Επίτροπος της Νέας Υόρκης βρήκε 135.000 βακτηρίδια πάνω σε ένα χαρτονόμισμα, όμως εξίσου ύποπτα είναι και τα ATM. Σε μια έρευνα που διενεργήθηκε το 2010 από το Πανεπιστήμιο του  Μπαλαράτ στην Αυστραλία αναφέρεται, εξάλλου, ότι τα πιο καθαρά δολάρια των ΗΠΑ φιλοξενούσαν 20 μικρόβια, ενώ τα πιο βρώμικα 250.000. Ωστόσο, τα χαρτονομίσματα της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και κάποια του Μεξικού διέφεραν καθώς είναι τυπωμένα σε πολυμερή (είδος πλαστικού υλικού) και αποδείχτηκε ότι φιλοξενούσαν λιγότερα από 10 μικρόβια ανά τετραγωνικό εκατοστό. Γενικά πάντως μην ανησυχείτε τόσο πολύ εκτός κι αν πρόκειται να φάτε με τα χέρια αφού προηγουμένως πιάσατε υγρά και ζεστά χαρτονομίσματα…

Καθαρίστε προσεκτικά το πληκτρολόγιο
Καθαρίστε τακτικά το πληκτρολόγιο και το ποντίκι στο γραφείο σας

Είναι προφανές ότι τηλεφωνικές συσκευές, πληκτρολόγια και ποντίκια είναι εξαιρετικά ύποπτα ειδικά σε δημόσιους χώρους αφού τα ακουμπούν πολλά διαφορετικά χέρια, πιθανόν άπλυτα. Ερευνες δείχνουν ότι αντικείμενα σε κοινόχρηστα γραφεία μπορεί να έχουν 400 φορές περισσότερα βακτήρια από μια τουαλέτα που καθαρίστηκε πρόσφατα με το πληκτρολόγιο του υπολογιστή και το τηλέφωνο στην κορυφή της λίστας και αυτό γιατί καθαρίζονται σπάνια. Σκεφτείτε ακόμη ότι ο ιός της γρίπης μπορεί να επιβιώσει 2-3 ημέρες πάνω στο πληκτρολόγιο, τα μικρόβια ζουν στα χέρια μας από 2-24 ώρες και ότι αγγίζουμε το πρόσωπό μας κάθε τρία λεπτά. Εντάξει, το πολύ-πολύ να γριπιάσουμε αλλά δεν θα πεθάνουμε κιόλας αν γράψουμε κάτι σε κοινόχρηστο υπολογιστή. Το θέμα είναι να πλένουμε τα χέρια μας τακτικά και να καθαρίζουμε ευλαβικά το γραφείο μας. Βγάζουμε τον υπολογιστή από το ρεύμα, τινάζουμε το πληκτρολόγιο να φύγουν σκόνη και σκουπιδάκια και περνάμε ένα-ένα πλήκτρο με πανάκι στο οποίο έχουμε ρίξει μικρή ποσότητα καθαριστικού για υπολογιστές.

Προσοχή στα μεταφορικά μέσα
Στα περισσότερα μέρη του κόσμου τα λεωφορεία και τα τρένα είναι πολύ βρώμικα

Με εξαίρεση ίσως τη Σιγκαπούρη που τα μεταφορικά της μέσα είναι εκπληκτικά καθαρά, στα περισσότερα μέρη του κόσμου, τρένα και λεωφορεία είναι πολύ βρώμικα και αυτό γιατί χιλιάδες άνθρωποι αγγίζουν τις επιφάνειές τους με βρώμικα χέρια (και όχι μόνο, αφού σε καθίσματα έχουν βρεθεί ακόμη και ίχνη από περιττώματα, ω ναι). Και αν νομίζετε ότι θα τη γλυτώσετε όταν ταξιδεύετε ενοικιάζοντας αυτοκίνητο σφάλετε καθώς τα βακτήρια καλύπτουν το τιμόνι, τις ταχύτητες και άλλα σημεία που σπάνια καθαρίζονται. Παρόλα αυτά ο μεγαλύτερος κίνδυνος στους δρόμους είναι τα τροχαία οπότε είναι πιο σημαντικό να προσέχετε όταν οδηγείτε…

Αγγίξτε με προσοχή τα κινητά των άλλων
Προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε τα ακουστικά σας αν πρέπει να μιλήσετε από ξένο κινητό

Υπάρχει κάποιος που δεν του έχει συμβεί; Είστε έξω και το κινητό σας είναι «νεκρό» γιατί τέλειωσε η μπαταρία του ή γιατί δεν έχετε άλλες μονάδες. Αλλά σκεφτείτε το καλά πριν χρησιμοποιήσετε το κινητό του φίλου σας. Το περιβάλλον του τηλεφώνου είναι ζεστό, πράγμα που λατρεύουν τα βακτήρια και εγκαθίστανται με χαρά επάνω του κατά δεκάδες χιλιάδες. Αν, λοιπόν, πρέπει να δανειστείτε ένα ξένο κινητό, χρησιμοποιήστε ακουστικά για να μιλήσετε.

Τέλος σκεφτείτε και τους… άλλους
Πόσο τακτικά πλένετε τα χέρια σας; Τελικά αυτό είναι το πιο σημαντικό

Σε τελική ανάλυση, πώς θα λερωνόντουσαν όλες αυτές οι επιφάνειες αν δεν τις άγγιζαν άνθρωποι; Μια έρευνα που έγινε στους σιδηροδρομικούς σταθμούς Grand Central και Penn της Νέας Υόρκης έδειξε ότι μόνο το 49% των περαστικών έπλενε τα χέρια του μετά τη χρήση της τουαλέτας. Οπότε πλένετε τακτικά τα χέρια σας, ειδικά πριν και μετά την τουαλέτα και οπωσδήποτε πριν αρχίσετε να μαγειρεύετε ή να φάτε.