| Shutterstock/CreativeProtagon
Θέματα

Προειδοποίηση: Oχι smartphones στα παιδιά μέχρι τα 13 τους

Μελέτη που εκπονήθηκε από επιστήμονες έπειτα από ανάθεση του Εμανουέλ Μακρόν κατέληξε σε συνολικά συμπεράσματα για την αρνητική επίδραση που έχουν όλα τα είδη οθόνης και η χρήση διαδικτύου στα παιδιά «όσον αφορά την όρασή τους, τον μεταβολισμό τους, τη νοημοσύνη, τη συγκέντρωση και τις γνωστικές τους διαδικασίες»
Protagon Team

Τα παιδιά δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphone μέχρι τα 13 τους χρόνια και θα πρέπει να τους απαγορεύεται η πρόσβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok, το Instagram και το Snapchat μέχρι τα 18 τους, σύμφωνα με έκθεση ειδικών που συντάχθηκε έπειτα από ανάθεση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν, γράφει Guardian, είχε ζητήσει από επιστήμονες και ειδικούς να προτείνουν κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών από τα παιδιά, με σκοπό η Γαλλία να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της έκθεσης των ανηλίκων σε επιβλαβείς συνήθειες. Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, δεν έχει γίνει σαφές πώς σκοπεύει να αξιοποιήσει τα ευρήματά της η γαλλική κυβέρνηση. Ο Μακρόν είχε πει τον Ιανουάριο: «Μπορεί να υπάρξουν απαγορεύσεις, μπορεί να υπάρξουν περιορισμοί».

Η έκθεση σημειώνει ότι οι ανήλικοι πρέπει να προστατεύονται από αυτό που αποκαλεί «στρατηγική της βιομηχανίας της τεχνολογίας που αποσκοπεί στο να τραβήξει την προσοχή τους, χρησιμοποιώντας όλες τις μορφές γνωστικής προκατάληψης για να δημιουργήσει προσκόλληση των παιδιών στις οθόνες, να τα ελέγξει, να τα προσελκύσει εκ νέου και να κερδίσει έσοδα». 

Τα παιδιά γίνονταν «εμπόρευμα» σε αυτή τη νέα αγορά τεχνολογίας, ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας: «Θέλουμε η βιομηχανία να γνωρίζει ότι έχουμε αντιληφθεί πώς λειτουργεί και δεν θα επιτρέψουμε να ξεφύγει».

Η μελέτη, που εκπονήθηκε από επιστήμονες και ειδικούς με επικεφαλής τον νευρολόγο Σερβάν Μουτόν και τον Αμίν Μπενιαμίνα, επικεφαλής της υπηρεσίας Ψυχιατρικής και Απεξάρτησης στο Νοσοκομείο Paul-Brousse, κατέληξε ότι τα παιδιά κάτω των τριών ετών δεν πρέπει να εκτίθενται σε οθόνες –συμπεριλαμβανομένης της τηλεόρασης– και κανένα παιδί δεν πρέπει να έχει τηλέφωνο πριν από την ηλικία των 11 ετών.

Τα τηλέφωνα που δίνονται στα παιδιά ηλικίας μεταξύ 11 και 13 ετών θα πρέπει να μην έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ανέφερε, ορίζοντας την ελάχιστη ηλικία στην οποία θα πρέπει να επιτρέπεται ένα smartphone συνδεδεμένο στο διαδίκτυο, στα 13 έτη.

Η έκθεση αναφέρει ότι ένας 15χρονος θα πρέπει να έχει πρόσβαση μόνο σε αυτά που αποκαλεί «ηθικά» μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Mastodon. Συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης μαζικής χρήσης και με γνώμονα το κέρδος, όπως το TikTok, το Instagram ή το Snapchat, δεν θα πρέπει να είναι διαθέσιμα στους εφήβους έως ότου φτάσουν τα 18. Οι έφηβοι θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν καλύτερη εκπαίδευση σχετικά με τους επιστημονικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να κοιμούνται αρκετά.

Η έκθεση έκανε εξίσου αυστηρές συστάσεις προς τους γονείς, λέγοντας ότι τα τηλέφωνα και οι οθόνες πρέπει να περιορίζονται όσο το δυνατόν περισσότερο στα μαιευτήρια για να βοηθήσουν τους γονείς να δεθούν με τα μωρά τους. Η χρήση του τηλεφώνου θα πρέπει επίσης να περιοριστεί μεταξύ των κηδεμόνων.

Για παιδιά ηλικίας έως έξι ετών, οι οθόνες όλων των ειδών θα πρέπει να είναι «πολύ περιορισμένες» και να χρησιμοποιούνται σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις με εκπαιδευτικό σκοπό και υπό την εποπτεία ενός ενηλίκου. Οι οθόνες θα πρέπει να απαγορευθούν εντελώς στους παιδικούς σταθμούς για παιδιά κάτω των έξι ετών. Στα δημοτικά σχολεία, δεν θα πρέπει να δίνονται στα παιδιά μεμονωμένα tablet ή ψηφιακές συσκευές για να εργαστούν, εκτός εάν πρόκειται για συγκεκριμένη ανάγκη που προκύπτει από μαθησιακή δυσκολία ή αναπηρία.

«Πριν από την ηλικία των έξι ετών, κανένα παιδί δεν χρειάζεται οθόνη για να αναπτυχθεί», είπε ο Μουτόν στον Guardian. «Στην πραγματικότητα, οι οθόνες μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη των παιδιών».

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι και οι ίδιοι οι γονείς είναι «θύματα μιας ισχυρής βιομηχανίας τεχνολογίας». Οι γονείς, σημειώνουν, πρέπει να βοηθηθούν ώστε να μάθουν να αποφεύγουν να κοιτούν συνεχώς τα τηλέφωνά τους, παρεμποδίζοντας έτσι την ικανότητά τους να επικεντρώνονται στην επικοινωνία με τα παιδιά τους.

Αυτό βλάπτει τη συναισθηματική ανάπτυξη των νέων, αναφέρει η έκθεση, κάνοντας λόγο για ενήλικες που ασχολούνται με τα τηλέφωνά τους ενώ ταΐζουν μικρά παιδιά και για σπίτια όπου μια τηλεόραση είναι συνεχώς ανοιχτή.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν ευθύνονται αποκλειστικά οι γονείς και πρέπει να γίνουν περισσότερα στο κοινωνικό πεδίο, όπως να επιτρέπεται στους ενήλικες να αποσυνδέονται πλήρως από την εργασία τους εκτός ωραρίου, να περιοριστούν οι οθόνες σε δημόσιους χώρους, να δημιουργηθούν εστιατόρια και καφέ χωρίς οθόνες ή οι γονείς να βάζουν τα τηλέφωνά τους σε ένα κουτί όταν γυρίζουν στο σπίτι από τη δουλειά.

Οι επιστήμονες λένε ότι ο «γονικός έλεγχος» δεν πρέπει να θεωρείται επαρκές μέσο για την προστασία των παιδιών. Αντιθέτως, είναι ένας αναποτελεσματικός αντιπερισπασμός, ο οποίος διοχετεύτηκε από τη βιομηχανία της τεχνολογίας για να απενοχοποιηθεί, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι αλγόριθμοι είναι σχεδιασμένοι να εθίζουν και να δημιουργούν έσοδα από παιδιά.

Ο Μπενιαμίνα είπε στον Guardian: «Η τεχνολογία είναι και θα παραμείνει ένα φανταστικό εργαλείο, αλλά πρέπει να λειτουργεί στην υπηρεσία των ανθρώπων, όχι να καταλήγουν οι άνθρωποι να εξυπηρετουν ένα προϊόν». Πρόσθεσε ότι οι οθόνες έχουν αρνητική επίδραση στα παιδιά «όσον αφορά την όρασή τους, τον μεταβολισμό τους, τη νοημοσύνη, τη συγκέντρωση και τις γνωστικές τους διαδικασίες».

Οι εθισμοί στις οθόνες δεν αφορούσαν το ίδιο το προϊόν αλλά το περιεχόμενο, συνέχισε: «Οι αλγόριθμοι που επαναδραστηριοποιούνται διεγείρουν τους μηχανισμούς ευχαρίστησης και είναι σχεδιασμένοι ώστε να μη χάνετε το ενδιαφέρον σας για το περιεχόμενο. Εχουν εθιστική δυναμική».

Οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εάν παρατηρήσουν ότι το περιεχόμενο τους επαναπροσελκύει. «Αν αποφασίσατε ότι θέλετε να δείτε ένα ή δύο βίντεο και καταλήξατε να παρακολουθείτε όλο το βράδυ, πρέπει να το ξανασκεφτείτε», κατέληξε.