O κίνδυνος μετάδοσης νέων στελεχών του κορονοϊού από τα κατοικίδια ζώα είναι υπαρκτός και πρέπει να σκεφτούμε την πιθανότητα να τα εμβολιάσουμε και αυτά | REUTERS/Eric Gaillard
Θέματα

Πρέπει οι σκύλοι και οι γάτες να εμβολιαστούν για τον κορονοϊό;

Τα αγαπημένα μας κατοικίδια είναι πιθανό να αποτελέσουν πηγή μετάλλαξης και μετάδοσης του ιού και για αυτό πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να μπουν στο πρόγραμμα εμβολιασμών, σύμφωνα με έρευνα τριών πανεπιστημίων
Protagon Team

Τη στιγμή που υπάρχει σε εξέλιξη η μάχη της παραγωγής των εμβολίων για τον κορονοϊό, ομάδα ειδικών προκαλεί προβληματισμό με την άποψη που διατυπώνει για πιθανό κίνδυνο που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα από τα κατοικίδια. Εχει διαπιστωθεί ότι ο κορονοϊός μολύνει, εκτός από τους ανθρώπους, και ορισμένα ζώα όπως οι σκύλοι, οι γάτες, τα μινκ, οι τίγρεις και οι γορίλες. Προς το παρόν, ο βαθμός μεταδοτικότητας του ιού από τα ζώα και ειδικά τα κατοικίδια με τα οποία ερχόμαστε συχνά σε επαφή είναι εξαιρετικά περιορισμένος.

Επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημίου East Anglia, του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και του βρετανικού ερευνητικού ινστιτούτου Earlham, με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Virulence» υποστηρίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα ο κορονοϊός να εξελιχθεί στον οργανισμό των σκύλων και των γατών. Αυτό θα έχει ως συνέπεια, όπως λένε, τα κατοικίδια να μολύνουν στη συνέχεια τον άνθρωπο με τις νέες μορφές του ιού. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Live Science, η ερευνητική ομάδα προτείνει να μπει στο τραπέζι η συζήτηση για τον εμβολιασμό των κατοικίδιων.

«Δεν πρέπει να θεωρείται αδιανόητη η σκέψη για εμβολιασμό ορισμένων κατοικίδιων ζώων, αφού είναι ίσως απαραίτητο να γίνει και αυτό για να εμποδίσουμε την εξάπλωση της ασθένειας», αναφέρουν στο άρθρο τους οι ερευνητές, σημειώνοντας ότι δεν ζητούν να γίνει άμεσα, παράλληλα με τους ανθρώπους, και εμβολιασμός των κατοικιδίων, αλλά να εξεταστεί από τους ειδικούς αυτό το ενδεχόμενο και να προετοιμαστούν η κοινή γνώμη και οι κάτοχοι των ζώων.