Προς το παρόν τα τραπεζοκαθίσματα παραμένουν κενά. Τι θα συμβεί όμως όταν γεμίσουν με τουρίστες; | George Vitsaras / SOOC
Θέματα

Πρέπει να μας ανησυχούν τα 97 κρούσματα;

Η εβδομαδιαία ενημέρωση των δεδομένων του κορονοϊού -μια φόρμα κανονικότητας μακριά από τον εφιάλτη- ήταν κάτι που ανακοινώθηκε, αλλά δεν πρόλαβε να εφαρμοστεί. Ξαφνικά, επιστρέψαμε εκεί που βρισκόμασταν: σε έκτακτες ανακοινώσεις και στον φόβο για το τι μπορεί να συμβεί το καλοκαίρι
Γιάννης Δεβετζόγλου

Αναμενόμενο κρίνουν οι αρμόδιοι τον αριθμό των 97 κρουσμάτων κορονοϊού που ανακοινώθηκε εκτάκτως τη Δευτέρα (εδώ) και αφορούσε τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.

Και παρά τον υψηλό αριθμό, σε σχέση με αυτόν που είχαμε συνηθίσει να «ακούμε» από τα μέσα Μαΐου και το «έκτακτο» της ενημέρωσης, η οποία είχε προγραμματιστεί μόλις πριν από λίγες ημέρες να γίνεται μόνο μία φορά την εβδομάδα (κάθε Πέμπτη), τώρα οι υπεύθυνοι εμφανίζονται «καθησυχαστικοί».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το άθροισμα του μέσου όρου για τέσσερις ημέρες κυμαινόταν μεταξύ 30 και 40 νέων περιστατικών. Για παράδειγμα, από 24 έως και 27 Μαΐου καταγράφηκαν συνολικά 33 νέα κρούσματα.

Εκτός από τον φαινομενικά υψηλό αριθμό και την έκτακτη ενημέρωση της Δευτέρας, επανήλθε εκτάκτως και η καθημερινή γραπτή πληροφόρηση για τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορονοϊού.

«Αυτό γίνεται προκειμένου ο λαός να έχει πιο άμεση ενημέρωση και να γνωρίζει καλύτερα την κατάσταση», εξηγεί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στο Protagon.

Η καθημερινή ενημέρωση κρίθηκε και πάλι απαραίτητη, καθώς τα φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων προστασίας που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση έχει παρατηρηθεί ότι είναι πλέον αρκετά συχνά και σε ατομικό επίπεδο, αλλά και από επιχειρήσεις που παραβαίνουν τη νομοθεσία, όπως τουλάχιστον διαπιστώθηκε στη Μύκονο (εδώ).

«Δεν είναι σωστό σε μία τόσο ιδιαίτερη φάση να δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις», συμπληρώνει ο κ. Χαρδαλιάς.

Οι πτήσεις θα αυξήσουν τα ημερήσια κρούσματα

Μάλιστα, ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο με το «άνοιγμα» των πτήσεων, κάτι αναμενόμενο, για το οποίο υπάρχει σχεδιασμός από την πλευρά της κυβέρνησης.

Για παράδειγμα, στα 1.500 άτομα που ελέγχθηκαν από πτήσεις εξωτερικού την Κυριακή, τα 18 ήταν θετικά. «Ο μέσος όρος όμως είναι ο ίδιος συγκριτικά με τους δύο προηγούμενους μήνες. Είναι επίσης κάτι αναμενόμενο, το οποίο ελέγχουμε», αναφέρει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Στελέχη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αλλάξει και ο συντονισμός των διαδικασιών στην πραγματοποίηση των τεστ, καθώς ο μεγάλος αριθμός ελέγχων που γίνονται πλέον έχει προκαλέσει «έμφραγμα» στο σύστημα.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πραγματοποιούνται πλέον λήψεις 5.000 δειγμάτων την ημέρα, όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα να βγαίνουν τα αποτελέσματα στον ίδιο χρόνο. Κάτι που τώρα δεν χαρακτηρίζεται από τους επιδημιολόγους «ανησυχητικό», όμως με την άφιξη των τουριστών, τέτοιου είδους καθυστερήσεις ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας.

Προς το παρόν, από τα τεστ που γίνονται δίνεται προτεραιότητα στα δείγματα από τις πτήσεις και σε περιοχές που υπάρχουν ενδείξεις πολλαπλών κρουσμάτων και φυσικά σε εκείνα των υγειονομικών υπαλλήλων.

Συνεργασία με ιδιωτικά εργαστήρια στα νησιά

Προκειμένου να υπάρξει άμεσος έλεγχος για κορονοϊό σε ταξιδιώτες που έρχονται από το εξωτερικό, οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις και ήδη έχουν προγραμματιστεί 20 διαγνωστικά συστήματα για να τοποθετηθούν σε Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία νησιών.

Επιπλέον, ο ΕΟΔΥ έχει έρθει σε επαφή με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που βρίσκονται σε νησιά, στέλνοντας επιστολή με την οποία επιχειρεί να διαπιστώσει αν και πόσα τεστ για κορονοϊό μπορούν να πραγματοποιήσουν καθημερινά.

Με τον εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας και τη συνεργασία των ιδιωτικών εργαστηρίων στα νησιά, αναμένεται να δημιουργηθεί ένα σύστημα άμεσου ελέγχου, προκειμένου όχι απλώς να διαγιγνώσκονται τα κρούσματα, αλλά και να γίνεται όσο το δυνατόν και πιο άμεσα η ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, ώστε να περιοριστεί άμεσα οποιαδήποτε έξαρση της νόσου Covid-19 σε τοπικό επίπεδο και να αποφευχθεί lockdown ακόμη και ολόκληρων νησιών.

Ηδη, οι πλωτές ομάδες του ΕΟΔΥ «σαρώνουν» τα νησιά και πραγματοποιούν ελέγχους στους κατοίκους πριν από την άφιξη των τουριστών, για να πιστοποιηθεί ότι δεν υπάρχουν κάτοικοι που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, οπότε η εικόνα να είναι ακόμη πιο ξεκάθαρη εάν προκύψει κάποιο εισαγόμενο κρούσμα.

Παράλληλα, προετοιμάζονται και τα νοσοκομεία που θα αναλάβουν τη νοσηλεία πιθανών περιστατικών κορονοϊού στα νησιά (εδώ), ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει ότι, αν κριθεί απαραίτητο, οι ασθενείς θα μπορούν να μεταφερθούν σε άλλο νησί ή στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Πώς καταμετρώνται τα κρούσματα

Πολύ περισσότερα, από ό,τι είχαμε συνηθίσει μέχρι πρόσφατα, αναμένεται να είναι τα κρούσματα που θα ανακοινώνονται καθημερινά στο εξής, καθώς στη φάση που βρισκόμαστε, έχουν ξεκινήσει οι μαζικοί έλεγχοι, οι οποίοι αναμένεται να κλιμακωθούν στο τέλος Ιουνίου.

Διευκρινίζεται ότι μέχρι τις 10 Μαΐου διαγιγνώσκονταν μόνο όσοι εκδήλωναν έντονα συμπτώματα και μετέβαιναν σε νοσοκομείο, γι’ αυτό και δεν υπήρχε εικόνα της επιδημιολογίας στη χώρα μας, παρά μόνον αναγωγές από μαθηματικά μοντέλα.

Πλέον, γίνονται καθημερινά περίπου 5.000 τεστ στον γενικό πληθυσμό, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί αρκετά μέχρι το τέλος Ιουλίου και την πλήρη ανάπτυξη των Κινητών Ομάδων του ΕΟΔΥ, με 500 αυτοκίνητα σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και πλωτά και νέα εργαστήρια σε πολλά νησιά.

Σε αυτή τη φάση, οι ειδικοί επικεντρώνονται σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως ηλικιωμένοι και άτομα με χρόνια νοσήματα.

Ετσι, οι αριθμοί που ανακοινώνονται προέρχονται κατά μεγάλο ποσοστό από άτομα με κορονοϊό που δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα, όμως μπορούν να μολύνουν άλλους, οι οποίοι κινδυνεύουν.