Ισραηλινοί στρατιώτες κατά τη διάρκεια επιχείρησης μέσα στη Γάζα. Η σχετικά περιορισμένη αντίσταση της Χαμάς εγείρει υποψίες | Israel Defense Forces/Handout via REUTERS
Θέματα

Πού κρύφτηκαν οι τρομοκράτες της Χαμάς;

Η βρετανική Telegraph σημειώνει ότι τα ισραηλινά στρατεύματα, αντιμέτωπα με περιορισμένη αντίσταση, συνεχίζουν τη χερσαία επέμβαση στη Γάζα - Ωστόσο, στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η τρομοκρατική ομάδα μπορεί να περιμένει τον κατάλληλο χρόνο για μια αντεπίθεση και τα μέλη της να κρύβονται ανάμεσα στο πλήθος
Protagon Team

Επιχειρώντας να ερμηνεύσει την προφανή απουσία μεγάλου αριθμού ενόπλων της Χαμάς στη Γάζα κατά τη μέχρι τώρα εισβολή του ισραηλινού στρατού, ο δημοσιογράφος και στρατιωτικός αναλυτής, Ντόμινικ Νίκολς, επικαλείται την τακτική του ανταρτοπόλεμου. Στο άρθρο του στη βρετανική Telegraph θυμίζει μια φράση του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Μάο Τσετούνγκ: «το αντάρτικο πρέπει να κολυμπά ανάμεσα στο λαό, όπως το ψάρι κολυμπάει στη θάλασσα».

Η τακτική αυτή, που είναι γνωστή σε τρομοκράτες και επαναστάτες, από τον IRA μέχρι τους Ταλιμπάν, εξηγεί πιθανώς την εικόνα που παρατηρείται στη Γάζα. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπήρξαν σκληρές μάχες. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, πέρα από τις απώλειες πολλών αμάχων, γνωρίζουμε ότι υπήρξαν απώλειες τόσο από τη Χαμάς όσο και από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF). Εκατοντάδες τρομοκράτες της Χαμάς έχουν σκοτωθεί σε ανταλλαγές πυρών σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει ακυρώσει την αποτελεσματικότητα 10 εκ των 24 ταγμάτων της τρομοκρατικής οργάνωσης. «Το τι ακριβώς σημαίνει αυτό είναι όμως αβέβαιο», σχολιάζει ο Νίκολς.

Ενα τάγμα της Χαμάς είναι απίθανο να αριθμεί μερικές εκατοντάδες ενόπλων, όπως θα αναμενόταν για ένα ισραηλινό ή δυτικό τάγμα. Είναι σίγουρα λιγότεροι. Πριν από τις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς διέθετε περίπου 30.000 μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας, χωρισμένους σε πέντε περιφερειακές ταξιαρχίες και 140 λόχους, σύμφωνα με τις IDF. Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι κάθε ταξιαρχία είναι οπλισμένη με ρουκέτες, αντιαρματικούς πυραύλους και ομάδες ελεύθερων σκοπευτών και μηχανικών.

Η Telegraph, βάζοντας στη ζυγαριά και τον χρόνο που είχε η Χαμάς για να προετοιμάσει το έδαφος (συμπεριλαμβανομένων των υπόγειων διαδρομών μέσα από τις σήραγγες) σημειώνει ότι «η έλλειψη άμεσης στρατιωτικής δράσης και επαληθεύσιμων απωλειών από πλευράς της είναι αξιοσημείωτη».

Ισως γιατί η μάχη στη Γάζα δεν μοιάζει ως τώρα με τις σκηνές που παρατηρήθηκαν στις επεμβάσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη και των ιρακινών δυνάμεων αντίστασης στη Φαλούτζα, στα δύο πιο πρόσφατα παραδείγματα μεγάλων μαχών σε αστικό ιστό μεταξύ εθνικών στρατών και παράνομων ομάδων. Πιο συγκεκριμένα, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής βομβιστές αυτοκτονίας ή βομβιστές με φορτηγά γεμάτα εκρηκτικά, κάτι που έκανε πολύ πιο δύσκολες τις προαναφερθείσες μάχες.

Πιθανότατα, εκτιμά η Telegraph. οι τρομοκράτες της Χαμάς περιμένουν τον κατάλληλο χρόνο, όπως οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Πολλοί επίσης μπορεί να έχουν διαφύγει από το λεγόμενο «Μετρό της Γάζας», τον υπόγειο λαβύρινθο των σηράγγων της τρομοκρατικής οργάνωσης που εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα κάτω από τη γη.

Το υπόγειο αυτό δίκτυο επιτρέπει στη Χαμάς να υποχωρεί, όταν κρίνεται απαραίτητο, δίνοντας χώρο στις προελαύνουσες ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες έχουν λάβει αυστηρές οδηγίες να μην κινηθούν υπόγεια. Το «Μετρό» εκτιμάται ότι φιλοξενεί μια σειρά από αποθήκες και κέντρα διοίκησης και ότι μοιάζει με έναν ιστό αράχνης ο οποίος επιτρέπει στη Χαμάς να αποθηκεύει όπλα, τρόφιμα, νερό και καύσιμα.

Οπως εξηγεί ο Νίκολς, το Ισραήλ προσπαθεί τμήμα προς τμήμα να διαλύσει τις σήραγγες χρησιμοποιώντας μια σειρά από ρομπότ και εκρηκτικά, «αλλά είναι απίθανο να μπορέσει να εντοπίσει, πόσο μάλλον να καταστρέψει, το δίκτυο στο σύνολό του». Μια άλλη πιθανότητα, την οποία οι IDF διστάζουν να αναγνωρίσουν, είναι ότι οι τρομοκράτες της Χαμάς χρησιμοποίησαν τις σήραγγες για να διαφεύγουν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους οι οποίοι φεύγουν για να γλιτώσουν από τους ανηλεείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο βορρά.

Στο έδαφος, το Ισραήλ προσπάθησε να σκιαγραφήσει το προφίλ όσων εκκενώνουν την περιοχή, σε μια προσπάθεια να εντοπίσει τρομοκράτες της Χαμάς που προσπάθησαν ενδεχομένως να αναμειχθούν με τα πλήθη των απελπισμένων Παλαιστινίων που μετακινούνταν. Ωστόσο οι IDF δεν έχουν τη δυνατότητα να ψάξουν και να ανακρίνουν κάθε άνδρα σε ηλικία μάχης σε έναν πληθυσμό άνω των δύο εκατομμυρίων. Μπορεί να βρίσκουν κρυψώνες όπλων, κέντρα διοίκησης, καταφύγια, σήραγγες και εξοπλισμό επικοινωνίας, αλλά πιθανότατα περιπολούν -χωρίς να το γνωρίζουν- περνώντας δίπλα από τρομοκράτες που παριστάνουν τους άοπλους κατοίκους.

«Το Ισραήλ μπορεί να ελπίζει ότι θα υποκλέψει τις επικοινωνίες μεταξύ των ηγετών της Χαμάς και των πεζών στρατιωτών. Αυτό θα μπορούσε να τους οδηγήσει στη σύλληψη ή τη δολοφονία διοικητών και άλλων στρατηγικά σημαντικών ατόμων και θα υποβάθμιζε παράλληλα την ικανότητα της Χαμάς να συντονίζει τις δραστηριότητές της» σημειώνει η Telegraph. Ωστόσο, μια τέτοια στρατηγική θα απαιτούσε πολύ χρόνο.

Εν τω μεταξύ, αντιμετωπίζοντας περιορισμένη αντίσταση, τα ισραηλινά στρατεύματα συνεχίζουν να καταγράφουν σημαντική πρόοδο στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Παρά τις προειδοποιήσεις για μια μακρά και αιματηρή εκστρατεία, έχουν ήδη καταλάβει το αρχηγείο της αστυνομίας, το κτίριο του κοινοβουλίου και ορισμένα νοσοκομεία θέτοντας την καρδιά της πόλης της Γάζας σε μια μέγγενη.

Πενιχρά τα ευρήματα στο Αλ Σίφα

Στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, έναν από τους κύριους στόχους του Ισραήλ, οι IDF ισχυρίστηκαν ότι ανακάλυψαν όπλα. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο Νίκολς, βρέθηκαν ελάχιστες ενδείξεις ότι το συγκρότημα φιλοξενούσε αρκετούς τρομοκράτες της Χαμάς ώστε να αποτελεί αρχηγείο.

Το συμπέρασμα της Telegraph είναι ότι στη μάχη της Γάζας, η Χαμάς μπορεί να επιλέξει να παραμείνει κρυμμένη. Να χάσει έδαφος και εξοπλισμό -και πιθανόν να χρειαστεί χρόνια για να ανασυγκροτηθεί- αλλά -το πιο κρίσιμο- να μη χάσει τους ενόπλους που την υπηρετούν. Αν είναι έτσι, το Ισραήλ είναι απίθανο να βρει τον αριθμό των στρατιωτών ή τον χρόνο που απαιτείται, είτε για να περιμένει να αποκαλυφθούν οι τρομοκράτες της Χαμάς είτε για να τους ξεχωρίσει ανάμεσα στο πλήθος.