Διενέργεια rapid test στη Σανγκάη | REUTERS/Aly Song
Θέματα

ΠΟΥ για κορονοϊό: Ο πραγματικός αριθμός θανάτων αγγίζει τα 15 εκατομμύρια

Σχεδόν τριπλάσιος από τον επισήμως καταγεγραμμένο είναι ο αριθμός των θανάτων της πανδημίας παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ο οργανισμός ανακοίνωσε ακόμη ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των υπερβαλλόντων θανάτων (το 84%) είναι συγκεντρωμένο στην νοτιοανατολική Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική
Protagon Team

Τον θάνατο σχεδόν 15 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως έχει προκαλέσει η πανδημία της Covid-19, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε 13% περισσότερους θανάτους από τους αναμενόμενους σε διάστημα δύο ετών, όπως γράφει το BBC.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι σε πολλές χώρες οι θάνατοι δεν καταγράφονται και οι μετρήσεις είναι ανακριβείς. Επισήμως έχουν καταγραφεί παγκοσμίως 5,4 εκατομμύρια θάνατοι.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΠΟΥ, η πανδημία ενοχοποιείται για τον θάνατο 13 έως 17 εκατομμυρίων ανθρώπων στο κόσμο μέχρι το τέλος του 2021, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τους επισήμως καταγεγραμμένους θανάτους. Ο καταγεγραμμένος αριθμός των νεκρών από Covid είναι έως την Πέμπτη 5 Μαΐου 6.270.165.

Οι αριθμοί αυτοί δίνουν μία ρεαλιστικότερη εικόνα των καταστροφικών -άμεσων και έμμεσων- συνεπειών της χειρότερης πανδημίας εδώ και έναν αιώνα, η οποία συνεχίζει να προκαλεί χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως κάθε εβδομάδα.

«Οι νέες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι ο συνολικός απολογισμός των θανάτων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την πανδημία της Covid-19 ανάμεσα στην 1η Ιανουαρίου 2020 και τις 31 Δεκεμβρίου 2021 είναι περίπου 14,9 εκατομμύρια νεκροί (13,3 έως 16,6 εκατομμύρια)», αναφέρεται σε ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού.

Από την έναρξη της πανδημίας, τα στοιχεία των χωρών μελών που συγκεντρώθηκαν από τον ΠΟΥ ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών παγκοσμίως σε 5,4 εκατομμύρια κατά την ίδια περίοδο, αλλά ο οργανισμός προειδοποιούσε από καιρό ότι οι αριθμοί αυτοί υποτιμούσαν την πραγματικότητα.

«Τα στοιχεία αυτά, που δίνουν τροφή για σκέψη, επισημαίνουν όχι μόνο τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά επίσης την ανάγκη για όλες τις χώρες να επενδύσουν σε πιο ανθεκτικά συστήματα υγείας που θα μπορούν να υποστηρίξουν τις υπηρεσίες υγείας, ζωτικής σημασίας κατά την διάρκεια των κρίσεων. Και μαζί με αυτά, πιο σταθερά συστήματα ενημέρωσης», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Υπερβάλλουσα θνητότητα

Κάθε χρόνο υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός ατόμων που χάνουν τη ζωή τους παγκοσμίως. Αυτός, μπορεί να μεταβάλλεται από 1% έως 2%. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, αυξήθηκε κατά 13%. Αυτή η στατιστική αύξηση ονομάζεται υπερβάλλουσα θνητότητα και θεωρείται από τους ειδικούς ότι οφείλεται αποκλειστικά στον κορονοϊό.

Η υπερβάλλουσα θνητότητα περιλαμβάνει επίσης τους θανάτους που προκλήθηκαν άμεσα από την νόσο και εκείνους που συνδέονται εμμέσως με την Covid και οφείλονται στις επιπτώσεις της πανδημίας επί των συστημάτων υγείας και τις γενικές κοινωνικές συνθήκες.

Οι έμμεσες αιτίες θανάτου που συνδέονται με την Covid μπορεί να οφείλονται στην υπερφόρτωση των δομών υγείας (όταν για παράδειγμα προκαλούνται καθυστερήσεις σε εγχειρήσεις ή σε συνεδρίες χημειοθεραπείας για τους καρκινοπαθείς).

Επίσης, εάν κάποιος είχε τροχαίο ατύχημα και δεν υπήρχε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας να νοσηλευτεί, επειδή ήταν κατειλημμένες από ασθενείς με Covid, οι ειδικοί υπολογίζουν τον νεκρό στα στατιστικά της υπερβάλλουσας θνητότητας.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των υπερβαλλόντων θανάτων (το 84%) είναι συγκεντρωμένο στην νοτιοανατολική Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική. Περί τις 10 χώρες αντιπροσωπεύουν το 68% της συνολικής υπερβάλλουσας θνητότητας.

Οι χώρες υψηλού εισοδήματος αντιπροσωπεύουν το 15% της υπερβάλλουσας θνητότητας, έναντι 28% για τις χώρες υψηλού και μεσαίου εισοδήματος και 53% για τις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος. Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος αντιπροσωπεύουν το 4%.

Ο αριθμός των νεκρών παγκοσμίως είναι υψηλότερος στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες (57% άνδρες και 43% γυναίκες) και υψηλότερος στην ομάδα των ηλικιωμένων.

«Η μέτρηση της υπερβάλλουσας θνητότητας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την κατανόηση των συνεπειών της πανδημίας», εξήγησε η Σαμίρα Ασμά, επιφορτισμένη με το θέμα στον ΠΟΥ.

Η ύπαρξη πιο αξιόπιστων στοιχείων θα επιτρέψει στα κέντρα λήψης αποφάσεων να προετοιμάσουν το έδαφος για να περιορίσουν τις συνέπειες μελλοντικών κρίσεων.

«Οι νέες εκτιμήσεις βασίζονται σε καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία που προέκυψαν με την βοήθεια μίας στέρεης μεθοδολογίας και μίας απολύτως διαφανούς προσέγγισης», εξήγησε.