Μια πρόσφατη πανεθνική μελέτη που εκπονήθηκε στην Ταϊβάν έπειτα από έρευνα σε δείγμα από 4.844 άτομα χωρισμένα σε δύο ομάδες (σε όσους έκαναν ή όχι βελονισμό μετά τη διάγνωση της άνοιας) κατέδειξε ότι η συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί να μειώσει κατά 35% τον κίνδυνο ανάπτυξης αναπηρίας σε ανοϊκούς ασθενείς.
Στην έρευνα, ως αναπηρία ορίστηκε η τοποθέτηση ενός ή περισσότερων από τους ακόλουθους σωλήνες: ουροκαθετήρας, ρινογαστρικός σωλήνας ή σωλήνας τραχειοστομίας. Ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε η τοποθέτηση σωλήνα ως κριτήριο αναπηρίας ήταν επειδή, από οικονομικής απόψεως, είναι ένας καλός δείκτης για τον ορισμό των αυξημένων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης στον πληθυσμό.
Πόσο μείωσε τον κίνδυνο αναπηρίας ο βελονισμός;
Η χρήση βελονισμού συσχετίστηκε με μείωση κατά 35% του κινδύνου να καταλήξει κανείς σε τοποθέτηση σωλήνα (ή αλλιώς αναπηρία). Οι άνδρες διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο και αυτός αυξανόταν σημαντικά με την ηλικία, αλλά η αστικοποίηση και το εισόδημα δεν συσχετίστηκαν με επιβαρυντικούς παράγοντες.
Τι ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μελέτες από την Ταϊβάν;
Διαθέτουν μια τεράστια βάση δεδομένων, την Εθνική Ασφάλεια Υγείας, στην οποία καταχωρίζεται ηλεκτρονικά ο ιατρικός φάκελος του συνόλου του πληθυσμού. Κάθε επίσκεψη σε εξωτερικό ιατρείο και νοσοκομείο, καθώς και όλες οι ιατρικές κατ’ οίκον επισκέψεις, υπάρχουν σε μια κοινή βάση δεδομένων στην οποία έχουν πρόσβαση όσοι ερευνητές ασχολούνται με την υγεία.
Γιατί απασχολεί τα Συστήματα Υγείας η άνοια;
Επειδή ο πληθυσμός των κρατών που γηράσκει αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Η άνοια είναι μια νευροεκφυλιστική νόσος και οι περισσότεροι ασθενείς διαγιγνώσκονται σε μέση ή μεγαλύτερη ηλικία. Ο επιπολασμός της άνοιας παγκοσμίως διπλασιάζεται κάθε πέντε χρόνια και εκτιμάται ότι το 2050 θα εντοπιστούν περίπου 152,8 εκατομμύρια περιστατικά.
Υπάρχουν αρκετές κλινικές μελέτες που προτείνουν τον βελονισμό ως θεραπευτική παρέμβαση στην άνοια;
Μια μετα-ανάλυση 34 κλινικών μελετών έδειξε ότι ο βελονισμός θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει διάφορες κλίμακες μέτρησης στην αγγειακή άνοια. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς της ομάδας που έκανε βελονισμό πέτυχαν σε μεγαλύτερο βαθμό διατήρηση των δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής τους, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν φαρμακευτική θεραπεία για την Αλτσχάιμερ.
Τα στοιχεία συλλέχθηκαν από κλινικές δοκιμές στις οποίες οι ασθενείς ήταν υπό παρακολούθηση για αρκετούς μήνες. Ωστόσο, εξακολουθούν να λείπουν μελέτες που αξιολογούν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα από την παρέμβαση με βελονισμό.
Τι καλύπτει η εθνική ασφάλιση Υγείας στην Ταϊβάν;
Η εθνική ασφάλιση υγείας στην Ταϊβάν καλύπτει τον εβδομαδιαίο βελονισμό τον ασθενών για όλη τη ζωή τους. Καλύπτει επίσης την καθημερινή φροντίδα υγείας στο σπίτι για όλους τους πολίτες άνω των 80 ετών, λόγω της αυξημένης επικράτησης της αναπηρίας σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.
Τα αποτελέσματα μεγάλων μελετών τα τελευταία χρόνια έδειξαν ότι ο βελονισμός μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στην αποτελεσματικότητα, στη γνωστική ικανότητα και στις καθημερινές δραστηριότητες πασχόντων από άνοια. Περαιτέρω αναλύσεις αποκάλυψαν επίσης ότι η μεμονωμένη θεραπεία με βελονισμό ήταν ανώτερη από τις συνδυαστικές θεραπείες και ότι η ασφάλεια του βελονισμού ήταν σημαντικά υψηλότερη από εκείνη των φαρμακευτικών θεραπειών.
Χρειάζονται όμως περισσότερες και υψηλότερης ποιότητας κλινικές μελέτες, ώστε να επιβεβαιωθούν τα κλινικά αποτελέσματα του βελονισμού στη θεραπεία της άνοιας.
Η Μαρία Μπελιβάνη είναι ιατρός-βελονίστρια, μέλος της Βρετανικής Εταιρείας Ιατρών Βελονιστών (BMAS), επιστημονικός συνεργάτης στην Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΧΕΠΑ)