Δύσκολα θα αποχωριστούμε τα rapid tests. Παρότι αναμένεται να καταργηθούν για τον γενικό πληθυσμό, θα διενεργούνται σε όσους εμφανίζουν συμπτώματα ή σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα | SOOC/George Vitsaras
Θέματα

Πόσο συχνά μπορεί να κολλάει κάποιος κορονοϊό;

Η εξάπλωση της μετάλλαξης Ομικρον απέδειξε ότι κάποιος που έχει ασθενήσει, μπορεί να προσβληθεί ξανά και μάλιστα μέσα σε μερικούς μήνες. Πόσο επικίνδυνο είναι, πόσο μας βοηθούν τα αντισώματα και πόσοι Ελληνες έχουν μολυνθεί πάνω από μία φορά
Γιάννης Δεβετζόγλου

Ο κορονοϊός δεν δείχνει σημεία αποδρομής. Συνεχίζει να δημιουργεί νέες παραλλαγές, οι οποίες είναι ικανές να διαφεύγουν της άμυνας του οργανισμού, και προκαλεί δύο με τρία πανδημικά κύματα τον χρόνο σε κάθε χώρα. Αυτό φοβούνται ορισμένοι επιστήμονες ότι θα είναι και το μέλλον του κορονοϊού, σύμφωνα με όσα γράφουν οι New York Times (ΝΥΤ).

Το πρόβλημα που προκύπτει τώρα είναι ότι ο κορονοϊός έχει γίνει πιο ικανός στο να μολύνει ξανά και ξανά, ακόμη και τους πλήρως εμβολιασμένους.

Μάλιστα, στις ΗΠΑ, ακόμη και αυτοί που έχουν μολυνθεί από την πιο πρόσφατη παραλλαγή, την Ομικρον, μολύνονται με τις νεότερες εκδόσεις της, τις BA.2 και ΒΑ2.12.1, ενώ στη Νότια Αφρική με τις BA.4 και BA.4.

Σύμφωνα με ειδικούς που μιλούν στους ΝΥΤ, ο καθένας από εμάς μπορεί να μολυνθεί τρεις με τέσσερις φορές τον χρόνο από κορονοϊό. Και κάποιοι, ελάχιστοι, ενδέχεται να έχουν συμπτώματα τα οποία επιμένουν επί μήνες ή χρόνια, δηλαδή να εκδηλώσουν μακρά Covid.

Επαναμολύνσεις χωρίς συμπτώματα

«Εκτιμώ ότι αυτό θα είναι ένα μακροπρόθεσμο μοτίβο», λέει η Τζούλιετ Πούλιαμ, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Stellenbosch στη Νότια Αφρική. «Ο ιός θα συνεχίζει να εξελίσσεται και πιθανότατα θα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα παθαίνουν πολλές, πολλές, επαναμολύνσεις στη διάρκεια της ζωής τους», προσθέτει η ίδια.

Μάλιστα, οι ειδικοί εξηγούν ότι είναι δύσκολο να έχουμε ποσοτικά αποτελέσματα, καθώς οι άνθρωποι που επαναμολύνονται, συνήθως είναι ασυμπτωματικοί και δεν διαγιγνώσκονται, άρα δεν αναφέρουν τη μόλυνση.

Εξάλλου, τον Σεπτέμβριο αναμένεται και στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ, αν δεν αλλάξει κάτι προς το χειρότερο, να καταργηθούν τα τεστ για τον γενικό πληθυσμό και να πραγματοποιούνται μόνο σε όσους έχουν συμπτώματα ή σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα που θα πρέπει να λάβουν έγκαιρα αντι-ιϊκή αγωγή.

Και αυτά τα δεδομένα, βέβαια, ανατρέπουν ό,τι πίστευαν οι επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι ανά τον κόσμο, τα πρώτα χρόνια της πανδημίας. Δηλαδή, εκτιμούσαν ότι όποιος μολύνεται ή εμβολιάζεται θα έχει επαρκή αντισώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, το οποίο θα φτάνει τουλάχιστον το ένα έτος.

Τα «παιδιά» της Ομικρον

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Σύμφωνα πάντα με τους NYT, η μετάλλαξη Ομικρον και οι απόγονοί της έχουν εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφεύγουν την ανοσία. Και αυτό είναι που καθιστά όλους όσοι έχουν νοσήσει ή εμβολιαστεί, ευάλωτους σε μία νέα λοίμωξη.

«Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι αφού μολύνθηκαν, θα είναι μόνιμα προστατευμένοι από την Covid-19, σαν να ήταν ιλαρά. Αλλά οι δύο ιοί που προκαλούν αυτές τις λοιμώξεις είναι πολύ, πολύ διαφορετικοί. Η προστασία από τον κορονοϊό μειώνεται φυσικά ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα», εξηγεί ο Γουίλιαμ Σκάφνερ, καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Μολυσματικών Νοσημάτων στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt.

Ωστόσο, οι νέες μεταλλάξεις δεν έχουν αλλάξει τη θεμελιώδη χρησιμότητα των εμβολίων του κορονοϊού, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν κάνει τρεις ή ακόμη και δύο δόσεις, δεν πρόκειται να νοσήσουν βαριά, ώστε να χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα εμβόλια θα πρέπει να ενημερώνονται με τα καινούργια στελέχη του ιού πολύ πιο γρήγορα από ό,τι συμβαίνει σήμερα, καθώς Pfizer και Moderna προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα νέο εμβόλιο για τη μετάλλαξη Ομικρον από τον Φεβρουάριο και σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα είναι έτοιμο τον Οκτώβριο.

«Δυστυχώς, κάθε φορά που νομίζουμε ότι έχουμε ξεπεράσει κάθε πρόβλημα με τον κορονοϊό, αυτός θα επιστρέφει και θα μας εκπλήσσει», δήλωσε ο δρ Κρίστιαν Αντερσεν, ιολόγος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Scripps του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια.

Στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.406.553, και ο αριθμός των πιθανών επαναλοιμώξεων από την αρχή της πανδημίας εκτιμάται σε 130.499, δηλαδή στο 3,7% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με τους έλληνες ειδικούς, ο μέσος χρόνος επαναλοίμωξης είναι οι επτά μήνες, ενώ έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις που έχουν νοσήσει δύο φορές μέσα σε δύο μήνες.