Τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται στις περισσότερες περιπτώσεις είναι υπερβολικά, όμως είναι απαραίτητα, διότι ο ιός παραμένει άγνωστος | Shutterstock
Θέματα

Πόσο σίγουρο είναι ότι ο κορονοϊός θα υποχωρήσει την άνοιξη;

Οσο πιο γρήγορα μεταδίδεται ο Covid-19, τόσο περισσότερα είναι τα ερωτήματα, αλλά και η ανησυχία που δημιουργείται. Και αν περιμένουμε την άνοιξη για να τον εξαφανίσει, όπως τη γρίπη, μπορεί και να σφάλλουμε σφόδρα
Γιάννης Δεβετζόγλου

Ισως είναι ενδεικτικό ότι στην Αφρική υπάρχουν ελάχιστα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού (Sars-CoV-2) και αυτό ενδεχομένως οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες. Ισως πάλι και όχι.

Ωστόσο, η ελπίδα να εξαφανιστεί την άνοιξη και ο Covid-19, όπως γίνεται και με τον ιό της γρίπης, παραμένει.

Και λέω «ελπίδα», διότι είναι πολύ νωρίς, δίχως σοβαρά επιστημονικά δεδομένα, να προβλέψει κάποιος με βεβαιότητα ακριβώς πώς θα συμπεριφερθεί ο ιός.

Επίσης, δεν έχει καμία «συγγένεια» με τον ιό της γρίπης, ακόμη και αν εμφανίζει αρκετά παρόμοια χαρακτηριστικά ως προς τη μετάδοση και τα συμπτώματα.

Σε μελέτες που έχουν γίνει για άλλους κορονοϊούς (έχουν πάντα παρόμοια χαρακτηριστικά), έχει αποδειχθεί ότι η οικογένεια των κορονοϊών μπορεί να παραμείνει ζωντανή στους 27 βαθμούς Κελσίου και σε μεταλλική επιφάνεια για επτά ημέρες. Τι σημαίνει αυτό;

Η άνοιξη δεν τον σκοτώνει

Οτι η άνοιξη δεν θα μας «σώσει», αν περιμένουμε η ζέστη να τον σκοτώσει. Αρα, δεν είναι όσο ευαίσθητος είναι ο ιός της γρίπης.

Από την άλλη πλευρά, ακόμη και αν ο ιός δεν εξαφανιστεί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, αναμένεται να μειωθούν δραματικά τα κρούσματα, λόγω καλύτερων συνθηκών στα δημόσια συστήματα υγείας.

Την άνοιξη τα νοσοκομεία δεν έχουν περιστατικά γρίπης, ούτε «απασχολούν» με αυτά το 80% των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), όπως γίνεται σήμερα στην Ελλάδα. Οπότε έχουν πολύ καλύτερους «πόρους» περίθαλψης για τα άτομα με κορονοϊό και τα πιο δύσκολα περιστατικά.

Αρα, οι χειμερινές συνθήκες είναι «κακές» και οι ανοιξιάτικες θα είναι καλύτερες μόνο ως προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ως εκ τούτου, αν εξαφανιστούν κοινό κρυολόγημα και γρίπη, δυνητικά θα μειωθούν και τα κρούσματα του κορονοϊού, ασχέτως με το πόσο παραμένει ζωντανός ο ιός στις επιφάνειες.

Οι περισσότερες μεγάλες εξάρσεις και επιδημίες της Ιστορίας είχαν συνήθως μικρή χρονική διάρκεια, αλλά δεν «υπάκουαν» σε περιβαλλοντικούς «περιορισμούς». Δηλαδή θερμοκρασία και υγρασία δεν έχει φανεί να τις επηρεάζουν ιδιαίτερα.

Ακόμη όμως και αν η άνοιξη και το καλοκαίρι εξαφανίσουν επιδημιολογικά τον κορονοϊό, το μόνο που θα γίνει είναι να δώσει χρόνο στους επιστήμονες να παρασκευάσουν φάρμακα και εμβόλια, διότι είναι βέβαιο ότι θα κάνει και πάλι την εμφάνισή του.

Επιπλέον, αν τον εξαφανίσουν από το ένα ημισφαίριο, θα πάει στο άλλο και τα αεροπορικά ταξίδια δεν πρόκειται να σταματήσουν. Ο κορονοϊός θα είναι εδώ, αλλά σε μικρότερη κλίμακα στον γενικό πληθυσμό.

Πόσο ζει ο κορονοϊός σε εξωτερικό περιβάλλον

Ο κορονοϊός μπορεί να παραμείνει ζωντανός σε τραπέζια, πόμολα και άλλες επιφάνειες, από δύο ώρες έως και εννέα ημέρες, ανάλογα με τις συνθήκες υγρασίας, θερμοκρασίας, αλλά και τη σύνθεση της επιφάνειας, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα.

«Ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει και να παραμείνει μολυσματικός σε μία επιφάνεια μέχρι εννέα μέρες. Σε θερμοκρασία 30 βαθμών Κελσίου ή μεγαλύτερη, η διάρκεια ζωής του μειώνεται», αναφέρει πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση The Journal of Hospital Infection.

Ο κορονοϊός Mers ζούσε 48 ώρες σε μεταλλική επιφάνεια στους 20 βαθμούς Κελσίου. Ο κορονοϊός της γαστρεντερίτιδας (TGEV) ζούσε 28 ημέρες στην ίδια θερμοκρασία.

Παρόμοιες μελέτες έχουν διερευνήσει την επιβίωση δύο στελεχών του Sars πάνω σε χάρτινη επιφάνεια και αποδείχθηκε ότι το ένα από τα στελέχη του επιβίωσε πέντε ημέρες και το άλλο τρεις ώρες.

Ο νέος κορονοϊός Sars-CoV-2 προφανώς βρίσκεται κάπου σε αυτό το πλαίσιο, ωστόσο μένει να εξακριβωθεί η αντοχή του με περισσότερες μελέτες.

Τι τον σκοτώνει

Πάντως, το κοινό όλων των ερευνών για τους κορονοϊούς είναι ότι τους αδρανοποιούν το οξυζενέ, το οινόπνευμα και το υποχλωριώδες νάτριο (βρίσκεται σε ειδικά καθαριστικά εξωτερικού χώρου), μέσα σε ένα λεπτό. Δηλαδή, αν κάποιος καθαρίσει τα χέρια του με μαντιλάκι με οινόπνευμα, θα πρέπει να περιμένει ένα λεπτό πριν πιάσει κάτι και το καταναλώσει, προκειμένου να είναι σχεδόν σίγουρος ότι ο ιός έχει «εξουδετερωθεί».

Το ιώδιο δεν φέρεται να προσφέρει τίποτα στην περίπτωση του κορονοϊού.