| InTime News / Creative Protagon
Θέματα

Πόλεμοι της ξαπλώστρας ξεσπούν σε όλη την Ευρώπη

Το φαινόμενο να τρέχει ο τουρίστας πρωί-πρωί για να καταλάβει με την πετσέτα του την καλύτερη ξαπλώστρα στην παραλία και να επιστρέψει πολύ αργότερα δεν είναι καινούργιο, αλλά τα πράγματα έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες. Ιδού τα βασικά πεδία μάχης
Protagon Team

Τα εγκαύματα από τον αδυσώπητο ήλιο της Μεσογείου ή το παγωτό που «λυγίζει» και σου πέφτει ξαφνικά δεν είναι τα μόνα ατυχή και ενοχλητικά περιστατικά των καλοκαιρινών διακοπών, γράφει στην Telegraph η Σόφι Ντίκινσον, ταξιδιωτική συντάκτρια της  βρετανικής εφημερίδας. Ο «πόλεμος της ξαπλώστρας» είναι πλέον μέρος αυτών των δυσάρεστων περιστατικών, και όχι μόνο για τους βετεράνους του… είδους Βρετανούς.

Είτε πρόκειται για μια ομάδα πελατών του ξενοδοχείου που ορμούν πρωί-πρωί στην πισίνα με πετσέτες στο χέρι, είτε για παραθεριστές που φτιάχνουν στην παραλία «οχυρά» από ομπρέλες, καρέκλες και ξαπλώστρες, φαίνεται ότι κάθε καλοκαίρι διεξάγονται πολλές μάχες για την κατάληψη του καλύτερου σημείου της παραλίας ή της πισίνας. Φαίνεται μάλιστα ότι αυτές οι μάχες γίνονται κάθε χρόνο και χειρότερες. Η  Σόφι Ντίκινσον συγκέντρωσε στην Telegraph μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα πεδία μάχης για τις πολυπόθητες θέσεις ηλιοθεραπείας.

Ισπανία: Οι σπρίντερ του Σαλού

Την περασμένη εβδομάδα χρήστες του TikTok κατέγραψαν νωρίς το πρωί στο Σαλού της Ισπανίας ζηλωτές παραθεριστές να τρέχουν στην πισίνα για να καταλάβουν ξαπλώστρες. Το βίντεο ξεκινά με δεκάδες ανθρώπους να περιμένουν δίπλα σε μια κλειδωμένη πόρτα. Μόλις η πόρτα ανοίγει, ορμούν τρέχοντας προς τις πιο πολυπόθητες θέσεις γύρω από την πισίνα.

Ιταλία: Μαλλιοτράβηγμα στο Βαρκατούρο

Μια διαμάχη για ξαπλώστρες πήρε μάλλον άσχημη τροπή πρόσφατα στο θέρετρο Βαρκατούρο, κοντά στη Νάπολη. Δυο γυναίκες ζήτησαν (απαιτητικά) ξαπλώστρες πιο κοντά στη θάλασσα, αλλά οι ναυαγοσώστες αρνήθηκαν το αίτημά τους, με τη διαφωνία να καταλήγει σε καυγά. Βίντεο δείχνει τις γυναίκες, τους ναυαγοσώστες και άλλους παραθεριστές να τσακώνονται και να μαλλιοτραβιούνται στην άμμο.

Drones στις ελληνικές ακτές

Προκειμένου να σταματήσει αυτού του είδους η συμπεριφορά και να αποτραπεί η κατάληψη των παραλιών από τις ξαπλώστρες, η ελληνική κυβέρνηση θέσπισε μια σειρά νέων μέτρων. Μετά από παράπονα ντόπιων για τα υπέρογκα ποσά που ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν εκβιαστικά για να χρησιμοποιούν τις ξαπλώστρες σε παραλίες όπου δεν υπήρχε καν χώρος για να απλώσουν τις πετσέτες τους, οι Αρχές εισήγαγαν άδειες για τα μπαρ και τα ξενοδοχεία που θέλουν να στήσουν έπιπλα παραλίας, ενώ σε κάποια μέρη οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες απαγορεύονται εντελώς. Οι ομπρέλες πρέπει επίσης να απέχουν τουλάχιστον τέσσερα μέτρα από τη θάλασσα, κάτι που ελέγχεται με πτήσεις drones.

Ισπανία: Πρόστιμα στην Κόστα Μπλάνκα

Στην Κόστα Μπλάνκα έχουν επιβληθεί παρόμοια προληπτικά μέτρα φέτος το καλοκαίρι, με σκοπό να αποφευχθούν οι συνήθεις πόλεμοι της ξαπλώστρας μεταξύ των παραθεριστών. Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι η κράτηση ξαπλώστρας με πετσέτα πριν από τις 9.30 π.μ. εγκυμονεί πρόστιμο περίπου 250 ευρώ και ότι τα υπάρχοντα που αφήνουν οι παραθεριστές θα κατάσχονται. Ομπρέλες, καρέκλες ή ξαπλώστρες που μένουν αφύλακτες για περισσότερες από τρεις ώρες θα απομακρύνονται επίσης από την παραλία.

Ισπανία: Ουρές με πετσέτες στη Μαγιόρκα

Στην Πλάγια ντε Πάλμα στη Μαγιόρκα –αγαπημένο θέρετρο των Γερμανών– έχουν καταγραφεί τουρίστες που σπεύδουν νωρίς το πρωί στην παραλία για να κρεμάσουν πετσέτες πάνω από ομπρέλες. Ετσι, έχοντας εξασφαλίσει την ημερήσια θέση τους, επιστρέφουν στο ξενοδοχείο τους για πρωινό. Υπεύθυνο για την ενοικίαση είναι το δημοτικό συμβούλιο της Πάλμα, αλλά αυτή η μέθοδος επιτρέπει στους παραθεριστές να καβατζώνουν μια «εγγυημένη» θέση, πρακτικά πολύ πριν ανοίξουν οι παραλίες.

Το περασμένο καλοκαίρι ένα ξενοδοχείο του νησιού προσπάθησε να καταστείλει τη μάχη για τις ξαπλώστρες κλείνοντας τον χώρο της πισίνας του μέχρι αργά το πρωί. Οι επισκέπτες, ωστόσο, αντέδρασαν αφήνοντας τις πετσέτες τους στο πάτωμα της εισόδου στον χώρο της πισίνας σε μια ουρά, σηματοδοτώντας έτσι τη θέση τους για όταν θα άνοιγε η είσοδος.

Ισπανία: Προβλήματα στην Τενερίφη

Στην Τενερίφη ένας πελάτης ξενοδοχείου βιντεοσκοπήθηκε ενώ προσπαθούσε να αφαιρέσει κρατημένες ξαπλώστρες πριν ανοίξει η πισίνα από το προσωπικό. Στο βίντεο ο παραθεριστής φαίνεται να αναδιατάσσει τα έπιπλα  για να φτάσει πέντε ξαπλώστρες πιο κάτω, σε μια πρωινή προσπάθεια να καταλάβει την επιθυμητή θέση.

Ισπανία: Μάχες στην Μπεναλμάδενα

Τον περασμένο μήνα, μια οικογένεια που είχε ταξιδέψει στην Μπεναλμάδενα ανέβασε ένα βίντεο με άλλους πελάτες του ξενοδοχείου να περνούν πάνω από τα εμπόδια για να φτάσουν στην πισίνα και ομάδες παραθεριστών να τρέχουν προς τις ξαπλώστρες και να τις καπαρώνουν με πετσέτες. Σε ένα κλιπ, τουρίστας φαίνεται να φωνάζει στο προσωπικό που προσπαθεί να υποτάξει το πλήθος. Τη σκηνή κατέγραψε σε βίντεο η Κλερ Τσίβερς, η οποία δήλωσε στην Bristol Post: «Το βρήκαμε αρκετά διασκεδαστικό, [καθώς] δεν ξοδεύεις χιλιάδες ευρώ σε διακοπές για να ξαπλώνεις όλη μέρα. Υπήρχαν διαθέσιμες πολλές άλλες ξαπλώστρες, καρέκλες και καναπέδες, αλλά αυτοί οι άνθρωποι έσπευσαν να πιάσουν ξαπλώστρες δίπλα στην πισίνα».

Ισπανία: «Εγωισμός» στο Μπένιντορμ

Το ξενοδοχείο «Melia» στο Μπένιντορμ κατέγραψε ένα είδος νίκης τον Μάιο, όταν ένα ζευγάρι Βρετανών στάλθηκε στο τέλος της ουράς επειδή προσπάθησαν να καπαρώσουν ξαπλώστρες νωρίς το πρωί. Οι δυο παραθεριστές είχαν προσπαθήσει να εξασφαλίσουν τη θέση τους στις 8:40 π.μ., πριν ανοίξει ο χώρος. Οι επισκέπτες της πισίνας υποχρεούνται να περιμένουν πίσω από ένα σχοινί και το ζευγάρι στάλθηκε στο τέλος της ουράς μετά την παράβασή του. Η ενέργεια αυτή ήρθε μια εβδομάδα αφότου ένα ζευγάρι ηλικιωμένων χαρακτηρίστηκαν «εγωιστές» επειδή ξάπλωσαν σε μια στοίβα από ξαπλώστρες στη δημοφιλές τουριστικό θέρετρο.

Τουρκία: Κατασχέσεις πετσετών

Βίντεο που αναρτήθηκε νωρίτερα φέτος το καλοκαίρι δείχνει πώς ένα τουρκικό ξενοδοχείο αντιμετωπίζει τις κρατήσεις με πετσέτες, απλώς αφαιρώντας τες. Το κλιπ, διάρκειας 10 δευτερολέπτων, δείχνει ένα μέλος του προσωπικού να στοιβάζει πολύχρωμες πετσέτες στον ώμο του προσπαθώντας να αποτρέψει την πρακτική αυτή. Ενα δεύτερο βίντεο δείχνει το ίδιο ακριβώς να συμβαίνει μια άλλη ημέρα, αποδεικνύοντας την αποφασιστικότητα, τόσο των πελατών του ξενοδοχείου όσο και του προσωπικού…

Πορτογαλία: Εκδίωξη εφήβων στην Αλμπουφέιρα

Ενα από τα πιο περίεργα περιστατικά συνέβη το 2017. Ενα ζευγάρι ηλικιωμένων παραθεριστών στην Αλμπουφέιρα της Πορτογαλίας βιντεοσκοπήθηκε να διώχνει δυο εφήβους από μια ξαπλώστρα την  οποία ισχυρίζονταν ότι είχαν κρατήσει τοποθετώντας επάνω της μια πετσέτα. Οι έφηβοι, από τη Σκωτία, είχαν χρησιμοποιήσει τις ξαπλώστρες για περίπου τέσσερις ώρες, όταν κατέφθασε το ηλικιωμένο ζευγάρι και τους κατηγόρησε ότι τους είχαν «πάρει» τη θέση. Ο καυγάς έληξε όταν ο άνδρας σήκωσε τη μία άκρη της ξαπλώστρας, αναγκάζοντας την έφηβη να γλιστρήσει και με τη γυναίκα του να φωνάζει «βρείτε τη δική σας»!

Τι πιστεύει η υπόλοιπη Ευρώπη για τους πολέμους της ξαπλώστρας

Η Telegraph ρώτησε τους ταξιδιωτικούς συντάκτες της στην Ελλάδα, στη Γαλλία και στη Γερμανία σχετικά με την εθιμοτυπία στις πισίνες και κατά πόσο οι μάχες για τις ξαπλώστρες προκαλούν το ενδιαφέρον και σε άλλες χώρες.

Αντονι Πέρεγκριν, Γαλλία: «Οι διαμάχες για τις ξαπλώστρες είναι, με βάση την εμπειρία μου, περιορισμένες στη Γαλλία. Υπάρχουν τέσσερις λόγοι γι’ αυτό. Πρώτον, η Γαλλία έχει λιγότερα μεγάλα ξενοδοχεία όπου δημιουργείται ένταση για τις ξαπλώστρες νωρίς το πρωί. Δεύτερον, στον βαθμό που οι πόλεμοι για τις ξαπλώστρες συμβαίνουν σε δημόσιες παραλίες, στη Γαλλία υπάρχει αρκετή παραλία για όλους, άρα μικρή ανάγκη για τακτικές “τρομοκρατίας” με πετσέτeς. Τρίτον, ο συντριπτικός όγκος των παραθεριστών στη Γαλλία είναι Γάλλοι και στη συντριπτική πλειονότητά τους πολύ ψύχραιμοι ώστε να ξεκινήσουν διαμάχες για τις ξαπλώστρες. Μπορεί να διαφωνούν μέχρι θανάτου για τα σωστά συστατικά μιας σαλάτας νισουάζ και για την παρακαταθήκη του Ερίκ Καντονά ή του Ροβεσπιέρου, αλλά το να ξεγλιστρούν τα χαράματα για να τα βάλουν με Γερμανούς για μια ξαπλώστρα το θεωρούν πολύ κατώτερο των περιστάσεων. Τέταρτον, στη γαλλική παραθαλάσσια ζωή ξαπλώστρες υπάρχουν κυρίως σε ιδιωτικές παραλίες στα θέρετρα της Ριβιέρας, όπως η Νίκαια, οι Κάννες και η Αντίμπ. Για παράδειγμα, μια ξαπλώστρα στην πρώτη σειρά στην παραλία Μιραμάρ στις Κάννες κοστίζει περίπου 100 ευρώ την ημέρα, ενώ ακόμη και μερικές σειρές πιο πίσω κάνει πάνω από 60 ευρώ. Δεν είναι όμως το είδος του αντικειμένου που θα προκαλέσει το αγωνιστικό πνεύμα των Βορειοευρωπαίων. Αλλά ακόμη και αν ίσχυε κάτι τέτοιο, οι ξαπλώστρες εποπτεύονται από γοητευτικούς νεαρούς φύλακες, άνδρες και γυναίκες, αρκετά ικανούς να πειθαρχήσουν τους ατίθασους».

Πολ Σάλιβαν, Γερμανία: «Πριν από μερικά χρόνια έγινε μεγάλος θόρυβος στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης για τους πολέμους της ξαπλώστρας, αλλά μετά την πανδημία αυτό έχει ατονήσει. Στο “Vabali spa” του Βερολίνου, για παράδειγμα, δεν επιτρέπουν σε κανέναν να αφήνει πετσέτες στις ξαπλώστρες. Τις βάζουν στην άκρη αν τις δουν, με μια μικρή σημείωση ότι οι ξαπλώστρες δεν μπορούν να “ανήκουν” σε κάποιον κατ’ αυτόν τον τρόπο. Οπότε, το να υιοθετήσουν περισσότεροι αυτή την πρακτική μόνο καλό θα μπορούσε να κάνει».

Χάιντι Φούλερ-Λαβ, Ελλάδα: «Το λεγόμενο “κίνημα της πετσέτας” ή “κίνημα για ελεύθερες παραλίες” στην Ελλάδα (γνωστό σε τοπικό επίπεδο ως “κίνημα των πολιτών”) υπήρξε αποτελεσματικό στη μείωση του αριθμού των ξαπλωστρών στις ελληνικές παραλίες, με τους ντόπιους να καταγγέλλουν τα ξενοδοχεία που καταλαμβάνουν πολύ μεγάλο μέρος της παραλίας, μέσω της κυβερνητικής εφαρμογής MyCoast. Το κίνημα προκλήθηκε από το γεγονός ότι οι Ελληνες αισθάνθηκαν “διωγμένοι” από τις ξαπλώστρες. Πολλοί Ελληνες, δε, (οι οποίοι μετά βίας μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις διακοπές αυτό το καλοκαίρι, πόσο μάλλον να πληρώσουν για ακριβές ξαπλώστρες) γυρίζουν τώρα την πλάτη στις ξαπλώστρες και προτιμούν μια πετσέτα στην παραλία».