«Εδωσα το τελευταίο μάθημα στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ, την πρώτη Παρασκευή του Μαΐου του 1997 κι άρχισα να δουλεύω στην Amazon την επόμενη Δευτέρα. Οχι, δεν γνώριζα ποια επρόκειτο να είναι η δουλειά μου, ούτε ποιος θα ήταν ο τίτλος μου», αποκάλυψε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Αντι Τζάσι (Andy Jassy), ο άνθρωπος που τον ερχόμενο Σεπτέμβριο πρόκειται να διαδεχθεί τον Τζεφ Μπέζος στη διεύθυνση του εμπορικού και τεχνολογικού κολοσσού που ο (πολυ)δισεκατομμυριούχος πλέον αμερικανός επιχειρηματίας ίδρυσε πριν από σχεδόν 27 χρόνια.
Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο θέλει να αφοσιωθεί στην κατάκτηση του Διαστήματος και στη διάσωση του πλανήτη μας αλλά και στη φιλανθρωπία. Θα συνεχίσει να κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Amazon και θα αναλάβει χρέη εκτελεστικού προέδρου αλλά τον πρώτο λόγο όσον αφορά την καθημερινή διοίκηση της εταιρείας θα τον έχει ο διάδοχός του.
Ο 52χρονος Τζάσι ξεκίνησε να εργάζεται στην Amazon περίπου τρία χρόνια μετά την ίδρυσή της, όταν ήταν ακόμα ένα διαδικτυακό βιβλιοπωλείο και πουλούσε επίσης CD και DVD. Κατά τα πρώτα χρόνια τη καριέρας του διετέλεσε μεταξύ άλλων διευθυντής μάρκετινγκ αλλά σταμάτησε να ασχολείται με το ηλεκτρονικό εμπόριο το 2003.
Στράφηκε, έπειτα από προτροπή του Μπέζος, στην υπολογιστική νέφους (cloud computing), ιδρύοντας, τελικά, το 2006 την Amazon Web Services (AWS), μια θυγατρική της Amazon η οποία δημιουργεί τους υπολογιστικούς πόρους που χρησιμοποιούν εκατομμύρια επιχειρήσεις κι εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και κυβερνήσεις για τη λειτουργία ιστοτόπων και πληθώρας εφαρμογών.
Από τότε έως σήμερα η AWS κατάφερε να καταστεί κυρίαρχος (30% μερίδιο αγοράς) στον τάχιστα αναπτυσσόμενο κλάδο παροχής υπηρεσιών νέφους, ξεπερνώντας πανίσχυρους αντιπάλους όπως η Oracle και Microsoft. H AWS κατέληξε μέσα σε λίγα χρόνια να αποτελεί βασική πηγή εσόδων της κραταιής Amazon και η προαγωγή του Αντι Τζάσι αναδεικνύει την εξαιρετική σημασία των διαδικτυακών υπηρεσιών για το μέλλον της εταιρείας.
Οσον αφορά την προσωπικότητα του, το BBC αναφέρει καταρχάς πως πέρα από εξαιρετικός στη δουλειά του, δείχνει να είναι και κοινωνικά ευαισθητοποιημένος. Σε αντίθεση με το μεγάλο αφεντικό του που αποφεύγει να εκφέρει γνώμη για κοινωνικά ζητήματα, ο μελλοντικός εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας την οποία έχει περιγράψει ως «μία από τις πιο σημαίνουσες οικονομικές και πολιτισμικές δυνάμεις στον κόσμο», δεν διστάζει να εκφραστεί δημοσίως.
Τον περασμένο Μάρτιο η Μπριόνα Τέιλορ, μία 26χρονη αφροαμερικανίδα νοσηλεύτρια από το Λούισβιλ του Κεντάκι, έπεσε νεκρή από τα πυρά τριών λευκών αστυνομικών οι οποίοι εισέβαλαν στο σπίτι της χωρίς προειδοποίηση στο πλαίσιο μίας έρευνας για διακίνηση ναρκωτικών. Η οικογένεια της Τέιλορ κατέληξε σε μία συμφωνία για την καταβολή αποζημίωσης ύψους 12 εκατομμυρίων δολαρίων αλλά σε κανέναν από τους τρεις αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στο τραγικό περιστατικό δεν απαγγέλθηκε κατηγορία για τον φόνο της άτυχη γυναίκας.
Σχολιάζοντας το γεγονός ο Αντι Τζάσι έγραψε στο Twitter πως «δεν γίνεται να επιτραπεί ο θάνατος της Μπριόνα Τέιλορ να ξεχαστεί δίχως να αποδοθούν ευθύνες. Ακόμη δεν το αντιλαμβανόμαστε εδώ στις ΗΠΑ. Εάν τα αστυνομικά τμήματα δεν αρχίσουν να λογοδοτούν για τους φόνους αφροαμερικανών, δεν θα έχουμε ποτέ δικαιοσύνη κι αλλαγή κι ούτε θα είμαστε η χώρα που φιλοδοξούμε (και υποστηρίζουμε) πως είμαστε».
Ο Αντι Τζάσι είναι επίσης υπέρμαχος των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης, προς το ανθρωπιστικότερο, της μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ. Πρόσφατα, ωστόσο, επικρίθηκε επειδή υπεραμύνθηκε της επιλογής της εταιρείας του να προβεί σε πωλήσεις λογισμικών αναγνώρισης προσώπου σε δυνάμεις επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ αλλά και σε ξένες κυβερνήσεις.
Επιδιώκοντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες που εξέφρασαν ακόμα και εργαζόμενοι της Amazon, πέρα από ακτιβιστικές οργανώσεις και ειδικούς στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, ο Αντι Τζάσι είχε επισημάνει πως οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν την όποια τεχνολογία πρέπει να αναλαμβάνουν αυτομάτως και την ευθύνη για τη χρήση της και στην περίπτωση που γίνεται «ανεύθυνη» χρήση, οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτούν.
Ροκ και χόκεϊ
Για τον Τζάσι είναι επίσης γνωστό ότι λατρεύει τα σπορ και τη μουσική. Σε σημαντικές εταιρικές εκδηλώσεις έχει εμφανιστεί με συνοδεία ορχήστρας ενώ πολύ συχνά συντάσσει ο ίδιος τη λίστα με τα τραγούδια που ακούγονται σε κάθε εκδήλωση. Μάλιστα πριν αρχίσει να εργάζεται στην Amazon και παντρευτεί και αποκτήσει δύο παιδιά, είχε τη δική του μπάντα στη Βοστόνη ενώ σήμερα δηλώνει ότι έχει πάθος με την ανακάλυψη νέων μουσικών ταλέντων.
«Από πολύ μικρός πήγαινα σε συναυλίες. Στο γυμνάσιο είχα μανία με τους Rolling Stones, τον Μπρους Σπρίνγκστιν, τον Ελβις Κοστέλο και τους Traffic. Στο κολέγιο με τους Guns N’ Roses και τους Cult και μετά με τους Alice in Chains, τους Soundgarden, τους Pearl Jam, και τους Nirvana», είχε αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του το 2019.
Αγαπημένο άθλημά του είναι το χόκεϊ επί πάγου. Μάλιστα, είναι ένας από τους βασικούς μετόχους της τοπικής ομάδας του Σιάτλ, της πόλης όπου ζει και εργάζεται, καθώς εκεί βρίσκεται η έδρα της αυτοκρατορίας του Τζεφ Μπέζος.
Περιουσία 400 εκατ. δολαρίων
Οσον αφορά την οικονομική κατάσταση του ανθρώπου που πρόκειται να πάρει στα χέρια του τα ηνία της Amazon, το ότι συμμετείχε από πολύ νωρίς στην ανάπτυξη της εταιρείας, του βγήκε σίγουρα σε σε καλό , καθώς τον περασμένο Νοέμβριο κατείχε προσωπική περιουσία ύψους σχεδόν 400 εκατομμυρίων δολαρίων.
Τι μισθό θα λαμβάνει ως εκτελεστικός διευθυντής της Amazon παραμένει άγνωστο αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πολλαπλάσιος από τον τωρινό του, λαμβάνοντας υπόψη πως τα έσοδα της Amazon κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς αυξήθηκαν κατά 38%, φτάνοντας στα 386 δισεκατομμύρια δολάρια.
Συνθέτοντας το προφίλ του πέρυσι, το Business Insider ανέφερε πως ο Αντι Τζάσι χαίρει της εκτιμήσεως και του σεβασμού των συνεργατών του, οι οποίοι τον περιγράφουν ως καλόβολο και συμπαθητικό άνθρωπο. Ωστόσο, πρώην υφιστάμενός του στην Amazon Web Services, είχε επισημάνει πως «εάν δεν είσαι προετοιμασμένος για μία συνάντηση μαζί του και ειδικά εάν αποπειραθείς να καλύψεις αυτήν την έλλειψη ετοιμότητας τεχνηέντως, θα το καταλάβει και θα το τονίσει ξεκάθαρα. Ολοι όσοι δεν δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό σε αυτές τις συναντήσεις, δεν έχουν δεύτερη ευκαιρία, τουλάχιστον για πολύ καιρό».