Τόσο στην στην επίθεση όσο και στην άμυνα, «οι αποστολές τους είναι τόσο μυστικές που φαίνονται ανεξήγητες», γράφει ο Τζανλούκα ντι Φέο της La Repubblica, αναφερόμενος στις επιθέσεις που καταστρώνουν και εκτελούν επίλεκτες μονάδες των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας, ολοένα πιο βαθιά εντός της ρωσικής επικράτειας, έως και 200 χλμ. από τη Μόσχα.
Κάνοντας λόγο για «ένα από τα πιο πολυσυζητημένα κεφάλαια» του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία, ο ιταλός δημοσιογράφος διερωτάται καταρχάς αν οι εντολές προέρχονται απευθείας από την κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ή αν υπάρχουν αυτόνομα κέντρα διοίκησης στο Κίεβο. «Διότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτές οι επιχειρήσεις έχουν πολιτική αξία και στόχο να ραγίσουν τον πυρήνα της εξουσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν. Καταλήγοντας να δημιουργήσουν ακόμη και τριβές με τον Λευκό Οίκο», εξηγεί.
Ο Ντι Φέο θυμίζει πως οι πρώτες εξαιρετικά σημαντικές επιτυχίες των ουκρανών κομάντος ανάγονται στις πρώτες ώρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία: «Η πρωτεύουσα ήταν ανυπεράσπιστη μπροστά στα άρματα μάχης και αυτοί οι άνδρες έσπευσαν να τα παρεμποδίσουν», γράφει. Αυτοί έβαλαν κατά της ρωσικής αεραποβατικής επιχείρησης στο αεροδρόμιο του Χοστομέλ, αυτοί πλημμύρησαν τα χωράφια, αυτοί έστησαν ενέδρες στην Μπούτσα και στο Ιρπίν: «Επιβράδυναν τη θριαμβευτική πορεία του στρατού της Μόσχας, επιτρέποντας την κινητοποίηση του ουκρανικού στρατού».
Μετά τις αρχικές ήττες στο Ντονμπάς, το 2014, οι στρατηγοί του Κιέβου αποφάσισαν να εστιάσουν στην ποιότητα, συγκροτώντας (με τη συνδρομή βρετανών εκπαιδευτών) δύο συντάγματα ειδικών δυνάμεων και μια σειρά από ακόμη πιο επίλεκτες μονάδες. Εκτιμάται πως δύο είναι εκείνες που αναλαμβάνουν τις άκρως απόρρητες και άκρως επικίνδυνες αποστολές εντός της ρωσικής επικράτειας: «Η 10η μονάδα της Κεντρικής Διεύθυνσης Πληροφοριών και η ομάδα Alpha, που υπάγεται στην Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού. Ο εγκέφαλος είναι ο Κιρίλο Μπουντάνοφ, ο 36χρονος στρατηγός τον οποίο ρώσοι κατάσκοποι προσπάθησαν να δολοφονήσουν το 2019», σημειώνει ο Ντι Φέο.
Οι Ουκρανοί πέρασαν πολύ γρήγορα στην αντεπίθεση, τολμώντας να πλήξουν τους Ρώσους εντός της επικράτειάς τους, σχεδόν από την αρχή του πολέμου. Οταν το Κίεβο πολιορκούνταν ακόμη από τις ρωσικές δυνάμεις, κομάντος, κατάφεραν να φτάσουν με δύο ελικόπτερα στην πόλη Μπέλγκοροντ (40 χλμ. από τα σύνορα της Ουκρανίας), όπου κατέστρεψαν μια δεξαμενή υγρών καυσίμων.
Τον περασμένο Αύγουστο (φέρεται ότι) έφτασαν μέχρι τα περίχωρα της Μόσχας για να δολοφονήσουν την κόρη του Αλεξάντρ Ντούγκιν, του ιδεολόγου του σύγχρονου ρωσικού ιμπεριαλισμού, ενώ την 8η Οκτωβρίου, την επομένη των γενεθλίων του Βλαντίμιρ Πούτιν, κατάφεραν να πλήξουν τη γέφυρα της Κριμαίας.
Ο Ντι Φέο αναφέρει στο ρεπορτάζ του πως οι ουκρανοί κατάσκοποι και κομάντος έχουν στη διάθεσή τους εξαιρετικούς μηχανικούς «που κατασκευάζουν όπλα ειδικά για τις αποστολές τους, κάτι σαν τον κύριο Q του Τζέιμς Μποντ». Αυτοί συνέλαβαν τα μη επανδρωμένα σκάφη που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις κατά του λιμανιού της Σεβαστούπολης.
Οι ίδιοι μηχανικοί φαίνεται ότι κατάφεραν να επανασχεδιάσουν το σοβιετικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Tu-141 Strizh: ένα θαύμα της δεκαετίας του 1970, πολύ γρήγορο και με αυτονομία πάνω από 1.000 χλμ. Το τροποποίησαν εισάγοντας έναν εκρηκτικό μηχανισμό, ένα σύστημα πλοήγησης GPS και έναν εξελιγμένο παρεμβολέα ραντάρ.
Τα ξημερώματα της Δευτέρας, αυτά τα όπλα συνετρίβησαν σε δύο εξαιρετικής σημασίας για τη Ρωσία βάσεις στρατηγικών βομβαρδιστικών, τα οποία φέρεται ότι χρησιμοποιούνται και στις αεροπορικές επιδρομές της Μόσχας κατά ουκρανικών πόλεων και βασικών υποδομών της χώρας. Στην αεροπορική βάση «Ενγκελς 2», στο Σαράτοφ, χτυπήθηκαν τουλάχιστον δύο βομβαρδιστικά Tu-95, ενώ στη βάση του Ντιαγκίλεβο, περί τα 200 χλμ. νοτιοανατολικά της Μόσχας, στην περιφέρεια του Ριαζάν, εξερράγη μια δεξαμενή καυσίμων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι και να υποστεί σοβαρές ζημιές ένα βομβαρδιστικό Tu-22.
Η δράση των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών και των ουκρανών κομάντος που εκτελούν τις όποιες άκρως επικίνδυνες αποστολές που τους ανατίθενται είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Πόσες και τι είδους πληροφορίες παρέχει το ΝΑΤΟ στις μυστικές υπηρεσίες του Κιέβου δεν είναι ξεκάθαρο. Η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να δηλώνει πως η συνδρομή που προσφέρει στην Ουκρανία σε αυτό το πεδίο περιορίζεται σε πληροφορίες χρήσιμες αποκλειστικά για την άμυνά της.
«Ωστόσο, οι 007 του Λονδίνου φαίνονται πολύ πιο δεμένοι με τους ουκρανούς συναδέλφους τους», αναφέρει ο Ντι Φέο, υπενθυμίζοντας πως πριν από δύο μήνες ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος εξαπέλυσε πύραυλο κοντά σε βρετανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο που πετούσε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, σε διεθνή εναέριο χώρο. Τότε, ο βρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν Γουάλας είχε κάνει λόγο για ατύχημα, σήμερα, όμως, ο ιταλός δημοσιογράφος σημειώνει πως μάλλον επρόκειτο για κεκαλυμμένη προειδοποιητική βολή.
Σε αυτό το πλαίσιο και όσο συνεχίζονται οι ουκρανικές επιθέσεις εντός της ρωσικής επικράτειας (την Τρίτη επλήγη ακόμη μία αεροπορική βάση στο Κουρσκ), ο Λευκός Οίκος ανησυχεί ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο η ουκρανική επιθετικότητα να αναγκάσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν να κλιμακώσει περαιτέρω τον πόλεμο, καταφεύγοντας ακόμη και σε πυρηνικά όπλα, όπως απαιτούν τα πολλά γεράκια που πετούν γύρω από το Κρεμλίνο.
Το ότι οι ΗΠΑ έφτασαν στο σημείο να προβούν στην τροποποίηση οπλικών συστημάτων που αποστέλλονται στο Κίεβο, ούτως ώστε να μην είναι εφικτά τα πλήγματα εντός της ρωσικής επικράτειας, είναι ενδεικτικό των αμερικανικών ανησυχιών.