| CreativeProtagon / Shutterstock
Θέματα

Ποιο καλοκαίρι; Οι υποπαραλλαγές της “O” αύξησαν τις εισαγωγές

Στην Ελλάδα τις τελευταίες 15 ημέρες αυξήθηκαν κατά 5,86% οι νοσηλείες ασθενών με λοίμωξη Covid. Εξαιρετικά μεγάλη αύξηση καταγράφεται σε Πορτογαλία, Γαλλία και Γερμανία. Φόβους για απότομη κατάρρευση στα συστήματα υγείας εκφράζουν ειδικοί
Γιάννης Δεβετζόγλου

Ραγδαία αύξηση στις νοσηλείες ασθενών με λοίμωξη Covid-19 καταγράφεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Σύμφωνα με τους Financial Times (FT), η αύξηση οφείλεται στις  δύο νέες υποπαραλλαγές της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής Ομικρον, οι οποίες απειλούν να προκαλέσουν νέο, παγκόσμιο κύμα της νόσου, καθώς τα επίπεδα ανοσίας του γενικού πληθυσμού μειώνονται και οι περιορισμοί της πανδημίας είναι ελάχιστοι και τυπικοί.

Οι εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία έχουν αυξηθεί σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Βρετανία. Η υποπαραλλαγή BA.5 της Ομικρον αντιπροσωπεύει σήμερα περισσότερο από το 80% των νέων μολύνσεων στην Πορτογαλία. Και στη Γερμανία, όπου οι εισαγωγές αυξάνονται τις τελευταίες δέκα ημέρες, το ποσοστό των νέων μολύνσεων που οφείλεται στη μετάλλαξη BA.5 είχε διπλασιαστεί από τα τέλη Μαΐου.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΕΟΔΥ (Πέμπτη 16/6), καταγράφηκε αύξηση στα συγκεκριμένα στελέχη κατά 145%, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Εντονότερο πρόβλημα φαίνεται να έχει η Αττική με 96 κρούσματα των δύο νέων μεταλλάξεων της Ομικρον (BA.4, BA.5) και το Ηράκλειο Κρήτης με 18.

Ωστόσο, οι επιστήμονες που παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου, δεν γνωρίζουν ποια είναι η πραγματική εικόνα της εξάπλωσης των δύο παραλλαγών στην Ελλάδα, καθώς, οι απόλυτοι αριθμοί που κοινοποιεί κάθε εβδομάδα ο ΕΟΔΥ, είναι απλώς ενδεικτικοί των κρουσμάτων, τα οποία είναι πολλά περισσότερα. Στην πραγματικότητα, στη χώρα μας δεν υπάρχει μηχανισμός πρόβλεψης μέσω της γονιδιωματικής ανάλυσης του κορονοϊού, και απλώς γίνονται εκτιμήσεις, σύμφωνα με στατιστικά μοντέλα.

Ειδικοί προειδοποιούν στους FT ότι η μεγάλη μείωση των τεστ για τη διάγνωση του κορονοϊού και της επιτήρησης της νόσου, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα των χωρών να εντοπίζουν νέες μεταλλάξεις και να αντιδρούν γρήγορα.

Φοβούνται, επίσης, ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει νέα πανδημικά κύματα τους επόμενους μήνες του έτους, τα οποία θα ασκήσουν πίεση στα συστήματα Υγείας και ενδεχομένως θα είναι πιο δύσκολο να περιοριστούν.

«Δεν έχουμε βγει από το δάσος. Η μεγαλύτερη ανησυχία μας τώρα, είναι ότι έχουμε μειώσει αρκετά την επιφυλακή μας», δήλωσε στους FT ο Λόρενς Γιάνγκ, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Warwick της Βρετανίας.

Ενας βασικός προγνωστικός παράγοντας για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία, είναι η κατάσταση στο βόρειο ημισφαίριο κατά τους χειμερινούς μήνες, εξηγεί ο ίδιος, καθώς τα συστήματα Υγείας αντιμετωπίζουν και άλλους εποχιακούς αναπνευστικούς ιούς, εκτός από την πιθανή άφιξη νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού.

«Οι υποπαραλλαγές της Omicron όπως οι BA.4 και BA.5 είχαν μία χαρακτηριστική ανοσολογική διαφυγή, κάτι που σημαίνει ότι ούτε οι προηγούμενες λοιμώξεις, ούτε και τα εμβόλια παρέχουν ισχυρή προστασία», συμπληρώνει ο Πιοτρ Κράμαρζ, επικεφαλής επιτήρησης στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Ο ίδιος σπεύδει να διευκρινίσει ότι οι μεταλλάξεις BA.4 και BA.5 δεν φαίνεται να προκαλούν πιο σοβαρή νόσηση, αλλά προειδοποίησε ότι όσοι είχαν μολυνθεί στο παρελθόν, κόλλησαν και πάλι μία από τις δύο συγκεκριμένες υποπαραλλαγές.

Αύξηση στις εισαγωγές στην Ευρώπη

Στη Γερμανία, οι εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid στα νοσοκομεία αυξήθηκαν τις τελευταίες 10 ημέρες. Στη Γαλλία οι εισαγωγές αυξάνονται για πρώτη φορά από τις αρχές Απριλίου και το στέλεχος BA.5 έχει αυξηθεί από το 5% στο 18% των κρουσμάτων την εβδομάδα έως τις 24 Μαΐου, σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας υγείας της χώρας. Ωστόσο, οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην μπορούν να προσδιορίσουν την ακριβή αιτία της αύξησης των εισαγωγών σε νοσοκομεία σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. «Είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς εάν πρόκειται για πιο μεταδοτικό στέλεχος ή αν ξεφεύγει από την εξασθενημένη ανοσία που είχαν “χτίσει” τα εμβόλια», δήλωσε ο Αντουάν Φλαχόλ,  διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την επεξεργασία των δεδομένων του ΕΟΔΥ, την 1 Ιουνίου, οπότε και ανεστάλησαν τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, οι κλίνες Covid είχαν πληρότητα 21,7% και οι ΜΕΘ-Covid 21,7%.

Στις 7 Ιουνίου, και ενώ μειώθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων και οι ΜΕΘ-Covid είχαν πληρότητα 30,84% (μείωση 2,28%), στις απλές κλίνες Covid η πληρότητα αυξήθηκε κατά 2,94% και έφτασε στο 24,64%.

Μία εβδομάδα αργότερα, η αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ συνεχίστηκε και η πληρότητα έφτασε στο 29,1% (μείωση 4,02% από τις αρχές του μήνα), ενώ οι νοσηλείες σε απλές κλίνες συνέχισαν να αυξάνονται και έφτασαν στο 27,56% (αύξηση 5,86%).

Η αύξηση κατά νοσηλειών συνδέεται άμεσα με την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας, όμως ουδείς γνωρίζει εάν συμβαίνει λόγω της τάσης των δύο νέων υποπαραλλαγών της Ομικρον, λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων, ή εάν οφείλεται και στους δύο παράγοντες.

Το θετικό είναι ότι έχουν περάσει 15 ημέρες από την έναρξη της αύξησης των νοσηλειών στις απλές κλίνες, αλλά οι ΜΕΘ το συγκεκριμένο διάστημα έχουν σταθερή μείωση.

Πάντως, το ΕCDC συστήνει στα κράτη να δείξουν αυξημένη επαγρύπνηση, γιατί η έξαρση που φέρνουν οι δύο νέες παραλλαγές (ΒΑ.4 και ΒΑ.5) δεν αποκλείεται να αυξήσει και τις νοσηλείες και τους θανάτους.