Σε κείμενό της γραμμένο στο Τελ Αβίβ από τον Λορέντσο Κρεμονέζι, η Corriere della Sera περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της Χαμάς –τα διλήμματα που πλέον αντιμετωπίζει το πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό της–, αλλά και την απιστία του εβραϊκού κράτους στις φωνές περί εκεχειρίας που ακούγονται.
Αρχικά έδωσε ένα σύντομό ιστορικό της Χαμάς, «η οποία αποστασιοποιήθηκε πλήρως από τους κοσμικούς εθνικιστές της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, αναμειγνύοντας το Ισλάμ με τη μαχητικότητα» και θύμισε ότι ηγετικά στελέχη της σκέφτονται ακόμη και «φόρμουλα συνύπαρξης μεταξύ παλαιστινιακού κράτους και Ισραήλ» εδώ και χρόνια.
«Προ ημερών ο 72χρονος Μούσα Αμπου Μαρζούκ, αντιπρόεδρος του Πολιτικού Γραφείου, ξεπέρασε όλα τα ανοίγματα του παρελθόντος μιλώντας για αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ με αντάλλαγμα την πλήρη αποχώρησή του από τα εδάφη που κατέλαβε στον πόλεμο του 1967». Τη σκυτάλη πήρε αμέσως άλλο στέλεχος.
«Ο Ισμαήλ Χανιγιέ, επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου, επανέλαβε ότι η ιδέα της διακυβέρνησης της Γάζας χωρίς τη Χαμάς είναι ψευδαίσθηση και ότι σε κάθε περίπτωση ο πόλεμος τελειώνει αμέσως αν το Ισραήλ δεχθεί διαπραγματεύσεις». Ο Ιταλός ερμήνευσε τις δηλώσεις αυτές υπό το πρίσμα των γεγονότων μετά την 7η Οκτωβρίου.
«Η πολιτική ψυχή της Χαμάς επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει τις πολιτικές και στρατηγικές επιτυχίες. Η Χαμάς κατάφερε να επιβάλει το Παλαιστινιακό στη σκηνή της Μέσης Ανατολής και να διακόψει την εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-αραβικών κρατών βάσει των Συμφωνιών του Αβραάμ. Η Χαμάς έχει κερδίσει συμπάθειες στον παλαιστινιακό κόσμο εις βάρος της Παλαιστινιακής Αρχής».
♦ Διαβάστε: Πώς το Ισραήλ εκτρέφει μια νέα γενιά μίσους
Αναφορικά με το φημολογούμενο «χάσμα» μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών της Χαμάς, ο Κρεμονέζι έγραψε: «Δεν πρέπει να υποτιμηθεί η εσωτερική σύγκρουση. Αλλο τα τούνελ της Γάζας και άλλο τα διπλά κοστούμια των πολιτικών στα μεγάλα ξενοδοχεία του Κατάρ. Δεν γνωρίζουμε πόσο επικοινωνούν οι δύο πλευρές μεταξύ τους, αλλά στο παρελθόν έχουν προκύψει ασυνέπειες και διχασμοί. Ο Χανιγιέ ίσως δεν γνώριζε τις προετοιμασίες για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και σήμερα βρίσκεται αναγκασμένος να διαχειριστεί τις συνέπειες».