Οι βιομετρικές παράμετροι, που μέχρι τώρα χρησιμοποιούνται κυρίως σε θέματα υψίστης ασφαλείας και στην εγκληματολογία, πρόκειται σύντομα να εφαρμοστούν και στις εμπορικές συναλλαγές. Τα δακτυλικά αποτυπώματα, το σκανάρισμα της ίριδας του ματιού και άλλων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ανθρώπινου σώματος, θα συνδεθούν με το ΑΦΜ μας και τους αριθμούς των τραπεζικών μας λογαριασμών ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως άυλο χρήμα! Hδη, εταιρίες όπως η Apple και η Samsung έχουν προβλέψει στα τελευταίας γενιάς smartphone που κατασκευάζουν, ενεργοποίηση με το δακτυλικό αποτύπωμα του χρήστη. Ενώ, κάποιες τράπεζες στη μεγάλη Βρετανία και την Πολωνία ετοιμάζονται να μοιράσουν στους πελάτες τους ειδικές κάρτες με τις οποίες θα μπορούν να συναλλάσσονται είτε online είτε μέσω ΑΤΜ με τα δακτυλικά τους αποτυπώματα ή άλλα χαρακτηριστικά τους, κάτι που θα καταργήσει τις ευάλωτες συμβατικές κάρτες.
Αυτό θα καταστήσει τις συναλλαγές πιο ασφαλείς, καθώς μόνο πέρσι πάνω από 40 εκατομμύρια αριθμοί καρτών κλάπηκαν από το Target και άλλα 56 εκατομμύρια από το Home Depot. Λύνουν, όμως, οι βιομετρικές πληρωμές το ζήτημα της ασφάλειας ολοκληρωτικά και αμετάκλητα; Ή μήπως αντιθέτως το περιπλέκουν, δημιουργώντας παραμέτρους που ούτως ή άλλως δεν μπορούμε να ελέγξουμε; Oπως υπογραμμίζει η Τζάρετ Λίντζον στο ozy.com το να αλλάξεις τον αριθμό μιας κλεμμένης κάρτας είναι σχετικά απλό. «Τι γίνεται όμως με το δακτυλικό αποτύπωμα ή την ίριδα του ματιού, τα οποία θα ακολουθούν κάποιον δια βίου και που κανείς δεν ξέρει πώς είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν από τρίτους;» ρωτάει ρητορικά ο αναλυτής οικονομικών τεχνολογιών Μπλέιν Γουόρεν. «Θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ πριν ανοίξουμε αυτό το κουτί της Πανδώρας».
Αρκετές εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα προσπαθούν να λύσουν τα θέματα ασφαλείας κάνοντας παράλληλα πιο εύκολη τη χρήση της τεχνολογίας. «Αν η βιομετρία εφαρμόζεται σωστά μπορούμε να πετύχουμε και τα δύο» τονίζει ο Τζέιμι Κόουπερ, διευθυντής μάρκετινγκ στην αμερικανική εταιρεία Nok Nok Labs που συνεργάζεται με τη Samsung και την Bay Pal. «Γιατί αν οι μεγάλες βιομηχανίες του κλάδου δημιουργήσουν νέες εκτεταμένες τράπεζες βιομετρικών δεδομένων, το μόνο σίγουρο είναι πως θα τις χακάρουν και αυτές» καταλήγει ο Κόουπερ.
Eτσι η εταιρία Nymi συνεργάστηκε με την MasterCard και τη μεγαλύτερη τράπεζα του Καναδά για να δημιουργήσει τη μικροσυσκευή Nymi Band, που κοστίζοντας μόνο 79 δολάρια αναγνωρίζει τον καρδιακό παλμό του κατόχου της, αν και χρειάζεται μία δεύτερη συσκευή στην ταμειακή μηχανή ώστε να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του και να «ξεκλειδώσει» έτσι τη συναλλαγή. Η επίσης καναδική Deetectee Microsystems προτείνει μια ανταγωνιστική μικροσυσκευή, η οποία θα αναγνωρίζεται από την ταμειακή μηχανή από απόσταση 30 βημάτων (η οποία θα έχει καταχωρημένη τη φωτογραφία σας σαν επιβεβαίωση της ταυτότητάς σας). Η διαφορά με την Nymi Band είναι πως η Deetectee Microsystems δίνει στον κάτοχό της τη δυνατότητα να επιλέξει σε ποιόν θα αποκαλύψει την ταυτότητά του και σε ποιον όχι. Πάντως, μέχρι να εφαρμοστούν όλα αυτά, φυλάξτε για καλό και για κακό ως κόρη οφθαλμού την πιστωτική σας κάρτα. Και ιδίως φροντίστε να μην τη φορτώνετε υπερβολικά…