Τα ρωμαϊκά στρατόπεδα στην αραβική έρημο ήταν σε σχήμα τραπουλόχαρτου, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες του Google Earth | APAAME (Aerial Photographic Archive for Archaeology in the Middle East)
Θέματα

Πιθανή ρωμαϊκή σφαγή σε αραβική έρημο καταδεικνύει το Google Earth

Η ανακάλυψη, που χρονολογείται στο 106 μ.Χ., δείχνει ότι η μεταφορά της εξουσίας από τα αραβικά βασίλεια στην αυτοκρατορία ίσως να ήταν πιο βίαιη από ό,τι αρχικά πίστευαν οι ιστορικοί
Protagon Team

Χαμένα ρωμαϊκά στρατόπεδα που εντοπίστηκαν από το πρόγραμμα Google Earth υπαινίσσονται μια αρχαία σφαγή κατά την οποία ένας μεγάλος αριθμός στρατευμάτων της Ρώμης εξοντώθηκε στη μάχη, ενώ προσπαθούσαν να καταλάβουν το Βασίλειο των Ναμπαταίων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Telegraph.

Τρεις περίβολοι σε σχήμα τραπουλόχαρτου ανακαλύφθηκαν στην αραβική έρημο από αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι πιστεύουν ότι χρονολογούνται από την εκστρατεία του 106 μ.Χ. για την προσάρτηση των Ναβαταίων, των οποίων η πρωτεύουσα ήταν η βραχώδης πόλη της Πέτρας.

Περιέργως, το πιο δυτικό στρατόπεδο είναι διπλάσιο από το μέγεθος των υπολοίπων ανατολικών οχυρώσεων – υποδηλώνοντας ότι είτε ο στρατός χωρίστηκε στα δύο, είτε ότι τεράστιοι αριθμοί ηττήθηκαν, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζονταν λιγότερο χώρο καθώς κινούνταν προς τον στόχο τους.

Οι σωζόμενες ρωμαϊκές ιστορικές πηγές υποδηλώνουν ότι η μεταφορά της εξουσίας από τους Ναβαταίους στους Ρωμαίους υπήρξε ένα ειρηνικό γεγονός στο τέλος της θητείας του τελευταίου βασιλιά, Ραμπέλ Β’. Ομως τα νέα ευρήματα υπονοούν ότι ίσως να ήταν πιο βίαιη από ό,τι υποδηλώνουν τα ιστορικά έγγραφα.

Ο καθηγητής Αντριου Γουίλσον, ένας από τους συγγραφείς μιας νέα ερευνητικής εργασίας, δηλώνει: «Αυτά τα στρατόπεδα πορείας –αν έχουμε δίκιο που τα χρονολογούμε στις αρχές του δεύτερου αιώνα– υποδηλώνουν ότι η ρωμαϊκή προσάρτηση του Ναβαταϊκού Βασιλείου μετά τον θάνατο του τελευταίου βασιλιά, Ραμπέλ Β’ Σότερ, το 106 μ.Χ., δεν ήταν μια εντελώς απλή υπόθεση, και ότι η Ρώμη κινήθηκε γρήγορα για να εξασφαλίσει το βασίλειο».

«Γιατί έχει το δυτικό στρατόπεδο διπλάσια χωρητικότητα από τα άλλα δύο; Διαχωρίστηκε η δύναμη; Και αν ναι, πού πήγε το άλλο μισό; Εξαφανίστηκε κατά το ήμισυ σε μια μάχη ή τα στρατεύματα παρέμειναν στο δυτικό στρατόπεδο για να ανεφοδιάσουν τα άλλα στρατόπεδα με νερό;» αναρωτιέται ο Γουίλσον.

Τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα στρατόπεδα κινούνται σε ευθεία γραμμή προς το Ντουμάτ-Αλ-Τζαντάλ, στη σημερινή Σαουδική Αραβία, αλλά τότε ήταν οικισμός στα ανατολικά του βασιλείου των Ναβαταίων. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα στρατόπεδα χτίστηκαν από τον ρωμαϊκό στρατό ως προσωρινές αμυντικές βάσεις, καθώς οι δυνάμεις του βάδιζαν.

Φαίνεται ότι τα στρατεύματα ακολούθησαν μια λιγότερο γνωστή διαδρομή καραβανιών μεταξύ του Μπαγίρ, στη νοτιοανατολική Ιορδανία, και του Ντουμάτ-Αλ-Τζαντάλ, κάτι που ίσως υποδηλώνει ότι προσπαθούσαν να κρύψουν τις προθέσεις τους. Οι Ρωμαίοι πέτυχαν τελικά στην εκστρατεία τους, ιδρύοντας μια νέα επαρχία της Αραβίας, στην οποία ενσωματώθηκε το Ναβαταϊκό Βασίλειο.

Η ανακάλυψη των στρατοπέδων θα μπορούσε να προσθέσει νέες πληροφορίες για την εκστρατεία, για την οποία υπάρχουν ελάχιστα ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία. Ο δρ Μάικλ Φράντλεϊ, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας και πρώτος αναγνώρισε τα στρατόπεδα στο Google Earth, πιστεύει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για την ημερομηνία κατασκευής τους.

«Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι κατασκευάστηκαν από τον ρωμαϊκό στρατό, δεδομένου του τυπικού σχήματος τραπουλόχαρτων των περιβλημάτων, με αντίθετες εισόδους κατά μήκος κάθε πλευράς» εξηγεί ο Φράντλεϊ. «Το επίπεδο διατήρησης των στρατοπέδων είναι πραγματικά αξιοσημείωτο, ιδίως επειδή μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν για μόνο λίγες μέρες ή εβδομάδες».

Η απόσταση μεταξύ των στρατοπέδων είναι 37 και 43 χιλιόμετρα αντίστοιχα, απόσταση για την οποία η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι θα ήταν μεγάλη ώστε το πεζικό να τη διασχίσει μέσα σε μία ημέρα. Ισως υποδηλώνει ότι οι περίβολοι χτίστηκαν από μια μονάδα ιππικού, πιθανώς πάνω σε καμήλες, που θα μπορούσε να διανύσει την απόσταση σε 24 ώρες.

Υπάρχει επίσης μια άλλη εκδοχή: ότι ένα άλλο στρατόπεδο βρισκόταν πιο δυτικά από το μετέπειτα «οχυρό Ουμαγιάντ» και από το μετέπειτα μετονομασμένο «πηγάδι του Μπαγίρ».

Ο δρ Μάικ Μπίσοπ, κορυφαίος στρατιωτικός ειδικός σε θέματα Ρωμαϊκής Ιστορίας, λέει: «Αυτά τα στρατόπεδα είναι ένα εντυπωσιακό νέο εύρημα και προσφέρουν μια σημαντική νέα εικόνα για τη ρωμαϊκή εκστρατεία στην Αραβία. Ρωμαϊκά οχυρά και φρούρια δείχνουν πώς η Ρώμη προσάρτησε μια επαρχία, αλλά τα προσωρινά στρατόπεδα αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο την κατέκτησε».