Τρομακτικά είναι τα αποτελέσματα έρευνα με δείγμα δεκάδες χιλιάδες άτομα στη Σκωτία, καθώς προέκυψε όχι οι δύο στους δέκα, αλλά οι μισοί από όσους κόλλησαν κορονοϊό, έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες, με συμπτώματα που επιμένουν.
Συγκεκριμένα, όπως γράφουν οι New York Times, ένας στους 20 ανθρώπους που νόσησαν από λοίμωξη Covid-19 δεν θεραπεύτηκαν ποτέ και τα αρχικά τους συμπτώματα επιμένουν για μήνες, ενώ ακόμη, τέσσερις στους 10 αναφέρουν ότι δεν έχουν αναρρώσει πλήρως, πολλούς μήνες μετά τη λοίμωξη.
Οι συντάκτες της μελέτης, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications, επιχείρησαν να κατανοήσουν τους μακροπρόθεσμους κινδύνους της Covid συγκρίνοντας τη συχνότητα των συμπτωμάτων σε άτομα με ή χωρίς προηγούμενη διάγνωση.
Ατομα που παρουσίαζαν συμπτώματα κατά τη νόσηση ανέφεραν ορισμένα επίμονα, όπως η δύσπνοια, η αίσθηση παλμών και η σύγχυση ή η δυσκολία συγκέντρωσης, σε ποσοστό περίπου τριπλάσιο από τα άτομα που δεν είχαν μολυνθεί.
Οι ίδιοι ασθενείς εκδήλωσαν, επίσης, αυξημένο κίνδυνο για περισσότερα από ακόμη 20 συμπτώματα, που σχετίζονται με την καρδιά, τους πνεύμονες και την αναπνοή, με μύες, την ψυχική υγεία και το νευρικό σύστημα. Ωστόσο, από την ανάλυση της μελέτης προέκυψαν και κάποια καλά νέα.
Το πρώτο είναι ότι δεν φάνηκε να υπάρχει κίνδυνος μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας σε άτομα που δεν είχαν εκδηλώσει κατά τη νόσησή τους συμπτώματα.
Το δεύτερο είναι ότι ένα πολύ πιο περιορισμένο υποσύνολο συμμετεχόντων που διερευνήθηκε και είχαν κάνει μία δόση οποιουδήποτε εμβολίου πριν μολυνθούν, είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα μακράς Covid.
«Η γοητεία αυτής της μελέτης είναι ότι υπάρχει ομάδα ελέγχου και μπορούμε να απομονώσουμε το ποσοστό της συμπτωματολογίας που αποδίδεται στη μόλυνση από τον κορονοϊό», σχολιάζει ο δρ Ζιγιάντ Αλ Αλί, κλινικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, στο Σεντ Λούις.
«Επιβεβαιώνει, επίσης, για ακόμη μία φορά, ότι η μακροχρόνια Covid είναι πραγματικά μια πολύσυστημική διαταραχή, η οποία βρίσκεται όχι μόνο στον εγκέφαλο ή στην καρδιά, αλλά σε όλα τα όργανα και τους ιστούς του οργανισμού», συμπληρώνει ο ίδιος.
Σύμφωνα με την Τζιλ Πελ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και υπεύθυνη της μελέτης, τα ευρήματα ενίσχυσαν τη σημασία της παροχής μακροχρόνιας υποστήριξης σε ασθενείς με Covid, καθώς αφορά πολύ περισσότερα άτομα από τις αρχικές εκτιμήσεις των ειδικών ανά τον κόσμο.
«Ακριβώς επειδή η μακρά Covid έχει διαφορετικά συμπτώματα στον καθένα, οποιαδήποτε προσέγγιση αντιμετώπισής τους θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη και να περιλαμβάνει τη συνεργασία διαφορετικών ιατρικών ειδικοτήτων», συμπληρώνει η ίδια.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ειδικοί παρακολούθησαν 33.000 άτομα που είχαν βρεθεί θετικά στον κορονοϊό από τον Απρίλιο του 2020 και 63.000 που δεν είχαν διαγνωστεί ποτέ με Covid.
Σε διάστημα έξι μηνών, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τυχόν συμπτώματα που είχαν, συμπεριλαμβανομένης της κούρασης, των μυϊκών πόνων, του πόνου στο στήθος και νευρολογικών διαταραχών, καθώς και για καθημερινές δυσκολίες στην καθημερινότητά τους.
Αρκετά από τα μακροχρόνια συμπτώματα της Covid που είχαν οι εθελοντές της μελέτης που είχαν μολυνθεί, τα ανέφερε και το 20% αυτών που δεν είχαν κολλήσει ποτέ κορονοϊό. Ομως, τα συμπτώματα ήταν μακράν πιο συχνά σε άτομα που είχαν νοσήσει από λοίμωξη Covid και είχαν εκδηλώσει συμπτώματα τότε. Μάλιστα, το 6% δήλωσε ότι επιμένουν για πολλούς μήνες, ενώ το 42% ανέφερε ότι είχαν υποχωρήσει τα περισσότερα συμπτώματα, αλλά όχι όλα.
Η δρ Πελ είπε ότι εξακολουθεί να μελετά τα συμπτώματα της μακράς Covid, τα οποία είναι περίπου 26. Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί περισσότερο από όλα τους ειδικούς είναι ότι από μια υποομάδα ασθενών που συμμετείχαν στην έρευνα, είχαν μολυνθεί και είχαν συμπτώματα, το 13% ανέφερε ότι αυτά βελτιώθηκαν με την πάροδο του χρόνο, αλλά το 11% ανέφερε ότι όσο περνούσαν οι μήνες, τόσο πιο έντονα γίνονταν.