Πολλοί σίγουρα θα χαρακτήριζαν ιδιαίτερα αυστηρή, εάν όχι υπερβολική, την απόφαση της Πενέλοπε Κρουζ και του συζύγου της Χαβιέ Μπαρδέμ, να απαγορεύσουν τα κινητά τηλέφωνα στα δύο παιδιά τους, τουλάχιστον έως ότου να γίνουν δεκαέξι χρονών.
Ενδέχεται, ωστόσο, και να μην είναι, λαμβάνοντας υπόψη πως ούτε ο Μπιλ Γκέιτς επέτρεπε στα δικά του τρία παιδιά να έχουν κινητό έως την ηλικία των δεκατεσσάρων ετών ενώ στη συνέχεια επέβαλε αυστηρούς κανόνες όσον αφορά την υπεύθυνη χρήση του.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή Sunday Morning του CBS η διάσημη ισπανίδα ηθοποιός επεσήμανε καταρχάς ότι ο δεκάχρονος Λέο και η οκτάχρονη Λούνα «είναι ακόμα πολύ μικρά για να εκτίθενται στην ψηφιακή βία. Είναι ωσάν ο κόσμος να πραγματοποιεί ένα πείραμα πάνω τους. Βλέπουμε τι συμβαίνει όταν επιτρέπουμε στα παιδιά να βομβαρδίζονται από την τεχνολογία δίχως καμία προστασία», είπε.
Εξού και η απαγόρευση μέχρι την ηλικία των δεκαέξι ετών, απόφαση «πολύ συνετή, αν και ελάχιστα ρεαλιστική», ανέφερε σχετικά στην Corriere della Sera ο Ντανιέλε Νοβάρα, μιλώντας εξ ονόματος αναρίθμητων γονιών μικρών παιδιών ηλικίας 10, 11 και 12 χρονών που ακούν τα βλαστάρια τους να δηλώνουν «όλοι έχουν κινητό, θέλω και εγώ ένα».
Ο ιταλός παιδαγωγός θεωρεί σωστή την απόφαση της Κρουζ και την επικροτεί, σημειώνοντας πως «την ίδια απόφαση λαμβάνουν και πολλοί μάνατζερ της Σίλικον Βάλεϊ», δηλαδή εκείνοι που γνωρίζουν εκ των έσω τους όποιους κινδύνους εγκυμονεί η αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας από τα παιδιά. «Λάβετε υπόψη τα βιντεοπαιχνίδια για κινητά τηλέφωνα: αναπτύσσονται από ψυχολόγους ειδικούς στο να εγκλωβίζουν τον εγκέφαλο των νέων σε έναν μηχανισμό που επιφέρει εξάρτηση», ανέφερε ενδεικτικά ο ιταλός ειδικός, οπότε τα δεκαέξι χρόνια είναι μια καλή ηλικία για να αποκτήσει ένα παιδί το πρώτο του έξυπνο κινητό, αν και πολλά «εξαρτώνται από την ανάπτυξη του κάθε παιδιού».
«Νόμος, όπως για το αλκοόλ και τον καπνό»
Παρότι η επίδραση της αλόγιστης χρήσης της τεχνολογίας στα παιδιά δεν έχει ακόμη μελετηθεί εκτενώς, όλα όσα είναι ήδη γνωστά για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το Διαδίκτυο γενικότερα, είναι αρκετά ούτως ώστε να μπορεί να υποστηρίζει ο ιταλός παιδαγωγός πως «χρειάζεται ένας ειδικός νόμος, όπως οι νόμοι που ρυθμίζουν την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού. Οι γονείς καλούνται να διαχειριστούν μόνοι τους ένα πολύ ιδιαίτερο ζήτημα και η διακριτικότητα δεν επαρκεί. Υπάρχει, φυσικά, ο ευρωπαϊκός νόμος περί προστασίας της ιδιωτικότητας, που απαγορεύει την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε παιδιά ηλικίας κάτω των δεκατριών ετών. Αλλά, ας μην κοροϊδευόμαστε, το να αποκρύψει κανείς την ηλικία του είναι πολύ εύκολο», υπενθύμισε.
Εν αναμονή ενός νόμου με στόχο την προστασία των παιδιών από την αλόγιστη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας ο Ντανιέλε Ναβάρο συστήνει στους γονείς να ενεργούν από κοινού, όπως η Πενέλοπε Κρουζ και ο Χαβιέ Μπαρδέμ. «Πρέπει να ενώνουν τις δυνάμεις τους. Ο καθορισμός ωραρίων μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμος, όπως και η επιβράβευση των παιδιών. Και θα ήθελα να καθησυχάσω τις μητέρες που αγωνιούν: η εφηβεία είναι η ηλικία των πατεράδων, δώστε τους χώρο», εξήγησε.