| CreativeProtagon
Θέματα

Παρίσι: Πίσω από τη λάμψη αισθητικές ατασθαλίες, βρωμιά και ποντίκια

Σούσουρο στα σόσιαλ μίντια και αναπαραγωγή από ορισμένα κανονικά μίντια για τις παριζιάνικες αισθητικές ατασθαλίες, για την κακή αποκομιδή απορριμμάτων και για το σουλάτσο των τρωκτικών. «Είναι δεξιοί όσοι ωρύονται» λέει η σοσιαλίστρια δήμαρχος
Protagon Team

Το Παρίσι είναι ο Νο1 τουριστικός προορισμός. Πουλάει τη μυθολογία του, σμιλεμένη από Ιστορία, λογοτεχνία, τέχνη και μαγειρική, από κινηματική και μποέμικη ζωή, από άνθη του κακού και του καλού. Πάνω απ’ όλα όμως έχει τη βούληση να μετατρέπει την ποικίλη κληρονομιά του σε τουριστικό κεφάλαιο. Ούτε καν η Ντίσνεϊλαντ του λείπει – αμερικανική πινελιά στον γαλλικό κάμπο μεν, συναλλαγματοφόρος δε. Εφέτος όμως, πέραν του Μίκι Μάους, η γαλλική πρωτεύουσα κατελήφθη και από κανονικά ποντίκια. Tόσο στα σόσιαλ όσο και στα κανονικά media έχει ξεσπάσει σούσουρο.

Βέβαια, γενικώς μιλώντας, άλλο είναι το λαμπερό Παρίσι των μουσείων, των πανεπιστημίων, των βουλεβάρτων, των κήπων, των μνημείων, των ρομαντικών τρένων και γεφυριών και των ξακουστών μπιστρό, και άλλο είναι το γκρίζο Παρίσι των προαστίων με τις ογκώδεις εργατικές πολυκατοικίες και τη μάζα των περιθωριοποιημένων λευκών της εργατικής τάξης και των βορειοαφρικανών μουσουλμάνων. Οι τουρίστες δεν φθάνουν ποτέ στα προάστια, όμως πρέπει να γνωρίζουν ότι έτσι είναι οι μητροπόλεις των πρώην αποικιοκρατικών χωρών, έχουν δύο πρόσωπα (τουλάχιστον) και πολλές μυρουδιές.

Ογκώδη απορρίμματα σε είσοδο σταθμού του μετρό στο νοτιοδυτικό Παρίσι | Τwitter

Η τωρινή αναφορά στο Παρίσι γίνεται επειδή τις τελευταίες ημέρες έχει ξεσηκωθεί σάλος για τη βρωμιά του – με αποκορύφωμα το σουλάτσο των τρωκτικών. Μυρουδιά, βέβαια, είναι και η μπόχα, ενοχλητική και αηδιαστική φυσικά, πάντως μέρος του μητροπολιτικού σκηνικού που προαναφέραμε. Ο Μάσιμο Νάβα της Corriere della Sera μπήκε στον κόπο να αποδελτιώσει μερικά δημοσιεύματα κάποιων βρετανικών και σκανδιναβικών Μέσων που θίγουν το ζήτημα. «Υπάρχει όμως και ο φθόνος» έγραψε ο Ιταλός. Σίγουρα. Το Παρίσι είναι όμορφο, και με λίγη καλή θέληση γίνεται ακόμη και ποιητικό.

Στους Δανούς της εφημερίδας Politiken δεν άρεσαν οι αλλαγές στους παρισινούς πεζοδρόμους: «Παράξενα gadgets λειτουργούν σαν παγκάκια, θηριώδεις κατασκευές αντικατέστησαν τα παραδοσιακά κιόσκια, αβανγκάρντ δημόσια ουρητήρια, βαμμένα με έντονα χρώματα, πήραν τη θέση των παλιών». Ούτε η κίνηση στους δρόμους τους άρεσε: «Μποτιλιάρισμα, θόρυβος και ρύπανση».

Στο ίδιο το Παρίσι οργανώθηκε διαδικτυακή διαμαρτυρία για τους ακάθαρτους δρόμους, για αυτά περίεργα παγκάκια, για τις διαφημίσεις στους τοίχους των κτιρίων, για τα αδέσποτα ζώα και για τα εγκαταλειμμένα στις γωνίες των δρόμων χαρτοκιβώτια. Το hashtag #SaccageParis έχει γίνει ένα είδος κινήματος, με 1,8 εκατομμύρια tweets τον τελευταίο χρόνο. Τα πυρά των διαμαρτυρομένων στοχεύουν τον Δήμο Παρισίων και τη σοσιαλίστρια δήμαρχο Αν Ινταλγκό. Ο δήμος ανταπαντά ότι αυτές τις συκοφαντίες τις διακινούν δεξιοί, όμως πρόσφατο γκάλοπ έδειξε ότι και οι ίδιοι οι Παριζιάνοι σε ποσοστό 84% βρίσκουν την πόλη τους (εν τη ευρεία εννοία) βρώμικη.

Φωτογραφία που ανήρτησε στα σόσιαλ μίντια κάποιος «αγανακτισμένος» Παριζιάνος του Κέντρου: δείχνει έναν «θρασύ» άστεγο ή ζητιάνο να κοιμάται στην εμπορική οδό Ριβολί του 1ου Διαμερίσματος, δίπλα στο Λούβρο και απέναντι από το Ορσέ (Twitter)

Τον βρετανικό Guardian ενόχλησαν τα γκράφιτι, τα αποτσίγαρα, τα πεζοδρόμια που είναι κατειλημμένα από ποδήλατα και ηλεκτρικά πατίνια. Και αυτός έγραψε για βρωμιά. Ο Νάβα έδωσε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία. Το Παρίσι, επισήμανε, είναι η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στην Ευρώπη, έχοντας 21.067 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Δεν είναι, συνεπώς, εύκολη υπόθεση η διατήρηση της καθαριότητας σε τέτοια μεγέθη.

Ο δήμος δαπανά 550 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο για την αποκομιδή σκυλίσιων περιττωμάτων βάρους 16 τόνων και αποτσίγαρων βάρους 350 τόνων, όπως και για το άδειασμα 30.000 κάδων απορριμμάτων. Υπάρχει και μία ειδική υπηρεσία που εντέλλεται να κόβει κλήσεις στους παραβάτες οδηγούς δικύκλων, αλλά τα αποτελέσματα της δουλειάς της είναι μέχρι στιγμής μέτρια, σχολιάζεται.

Οι τουρίστες ενοχλούνται να βλέπουν ποντίκια στους παριζιάνικους δρόμους, στα καταστήματα, ακόμη και στα δύο φυσικά και πολυτελή νησιά του Σηκουάνα. Βεβαίως έχει σημάνει συναγερμός, και οι τοπικές αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να εξαφανίσουν τα τρωκτικά. Οι ενώσεις των γιατρών υπογραμμίζουν τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αφού τα ποντίκια μεταδίδουν ασθένειες στον άνθρωπο.

Ο πιθανότερος λόγος της μαζικής εμφάνισης των τρωκτικών στο επίπεδο κυκλοφορίας των ανθρώπων είναι η ζέστη. Παρά τις περίπου 850 επιχειρήσεις καταπολέμησης των τρωκτικών που πραγματοποιήθηκαν εφέτος στη γαλλική πρωτεύουσα, «το Παρίσι και η Μασσαλία είναι από τις πιο στοιχειωμένες από τα ποντίκια πόλεις στον κόσμο» σχολίασαν και οι βρετανικοί Times.