Το Ολυμπιακό Χωριό στο Παρίσι θα φιλοξενήσει το μεγαλύτερο εστιατόριο στον πλανήτη | REUTERS/Yara Nardi
Θέματα

Παρίσι 2024: Οι σεφ του μεγαλύτερου εστιατορίου στον κόσμο

Στη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, περισσότεροι από 200 σεφ θα ετοιμάσουν τουλάχιστον 13 εκατομμύρια γεύματα. Τι περιλαμβάνει το ολυμπιακό μενού
Protagon Team

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού, που ξεκινούν στις 26 Ιουλίου, σηματοδοτούν μια σειρά από πρωτιές. Το Breaking (μια μορφή ακροβατικού χορού) θα ντεμπουτάρει ως Ολυμπιακό Αθλημα, ενώ για πρώτη φορά οι γυναίκες θα διαγωνισθούν σε όλα τα αθλήματα της διοργάνωσης. Δεδομένου ότι οι Αγώνες διεξάγονται στη Γαλλία, μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Ολυμπιακό Χωριό θα φιλοξενήσει το μεγαλύτερο εστιατόριο στον κόσμο.

Το να ταΐσεις 15.000 αθλητές από 208 διαφορετικά κράτη και εδάφη είναι μια τεράστια αποστολή, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του BBC. Πάνω από 200 μάγειρες θα ετοιμάζουν περισσότερα από 40.000 γεύματα κάθε μέρα – τόσο στο εστιατόριο του Ολυμπιακού Χωριού, όσο και σε 14 αγωνιστικές τοποθεσίες σε όλη την πόλη.

Κατά τη διάρκεια των δύο δεκαπενθημέρων των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, θα σερβιριστούν περισσότερα από 13 εκατομμύρια γεύματα – ποσότητα φαγητού αντίστοιχη με αυτή που παρέχεται σε 10 Παγκόσμια Κύπελλα ποδοσφαίρου.

Το συγκρότημα κινηματογραφικών στούντιο Cité du Cinéma στο Σεν-Ντενί, στα περίχωρα του Παρισιού, θα γίνει το επίκεντρο αυτού του γαστρονομικού άθλου. Εκεί οι αθλητές θα έχουν πρόσβαση σε έξι βασικούς τομείς γαστρονομίας αφιερωμένους σε κουζίνες όπως η γαλλική, η ασιατική, εκείνη της Καραϊβικής και η διεθνής – με 500 διαφορετικές συνταγές που θα καλύπτουν μια τεράστια ποικιλία γεύσεων.

Τα μενού σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με την πρώην γαλλίδα ναυτικό, χάλκινη Ολυμπιονίκη, και νυν διατροφολόγο, Ελέν Ντεφράνς, η οποία θέλησε να διαμορφώσει «μια συνολική ευχάριστη και θρεπτική εμπειρία που θα ικανοποιεί κάθε τύπο γεύματος», ενώ έδωσε μεγάλη προσοχή στην ποιότητα των πρώτων υλών και στην αισθητική των συνταγών.

Το Πρωτόκολλο Ποιότητας για το φαγητό των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια τεσσάρων ετών εργασίας, με στόχο να μειωθεί στο μισό το αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα των γευμάτων που θα παράγονται κατά τη διάρκεια των Αγώνων, σε σύγκριση με εκείνους του Λονδίνου το 2012.

Ως αποτέλεσμα, το ένα τέταρτο όλων των συστατικών των πιάτων θα προέρχεται από περιοχές σε ακτίνα 250 χιλιομέτρων από το Παρίσι, και το 20% θα είναι πιστοποιημένα βιολογικό. Το κρέας, το γάλα και τα αυγά θα είναι από τη Γαλλία και το ένα τρίτο των τροφίμων θα είναι φυτικής προέλευσης. Στο Ολυμπιακό Χωριό έχουν εγκατασταθεί διακόσια σημεία προσφοράς νερού, χυμών και αναψυκτικών, ενώ θα προσφέρονται μόνο επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια και σερβίτσια.

Με όλα τα βλέμματα στραμμένα στο Παρίσι, η σκηνή είναι έτοιμη για να αναδείξει τη γαλλική γαστρονομική φινέτσα. Τρεις σεφ σούπερσταρ –η Αμαντίν Σαϊνιό, ο Αλεξάντρ Μαζιά και ο Ακράμ Μπεναγιάλ– έχουν αναλάβει τη δημιουργία των μενού. Καθένας τους έχει φτιάξει ένα πιάτο σήμα-κατατεθέν, που συνδυάζει την κορυφαία γαλλική γαστρονομική παράδοση με τα τοπικά υλικά, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις διατροφικές ανάγκες των κορυφαίων αθλητών του κόσμου.

Η Αμαντίν Σαϊνιό (δεξιά) είναι μία από τους κορυφαίους γάλλους σεφ που θα σχεδιάσουν τα πιάτα για τους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων (Dominique Charriau/Getty Images)

Η Ντεφράνς σημειώνει ότι στη Γαλλία, η αγάπη για το καλό φαγητό συναντάται παντού – από τον φούρνο της γειτονιάς, μέχρι τα κορυφαία εστιατόρια. «Η γαστρονομική προσέγγιση των γάλλων σεφ θα συνδυαστεί με τις παραδοσιακές σχολές γεύσης του πλανήτη, ώστε να ικανοποιηθούν οι ουρανίσκοι όλων των αθλητών», λέει χαρακτηριστικά στο BBC.

Για να τηρήσουν την υπόσχεσή τους, οι σεφ θα έχουν τη βοήθεια του Σαρλ Γκιγιοΐ, του υπεύθυνου σεφ του Ολυμπιακού και Παραολυμπιακού Χωριού –που αποκαλείται «ο σεφ των σεφ» κατά τη διάρκεια των Αγώνων. «Θα γίνουμε λιγάκι σαν τους αθλητές», αποκαλύπτει ο ίδιος. «Θεωρώ την αποστολή μου ως τη δική μου συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Για μήνες, ο σεφ Γκιγιοΐ και η ομάδα του εργάζονταν σκληρά αναπτύσσοντας γεύματα που θα ικανοποιήσουν και θα τροφοδοτήσουν την ενέργεια των αθλητών. «Ενας αθλητής του τζούντο άνω των 100 κιλών δεν θα φάει το ίδιο όπως ένας αθλητής της Γυμναστικής των 45 κιλών», λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο ίδιος και η ομάδα του έλαβαν υπόψη και άλλους παράγοντες, όπως πολιτιστικούς κανόνες, για τη δημιουργία των συνταγών.

Για τον Γκιγιοΐ, οι πρωτοβουλίες βιωσιμότητας των Αγώνων δεν είναι περιοριστικές, αλλά πηγή έμπνευσης. «Το να δουλεύεις με φρέσκα, γαλλικά, εποχιακά, τοπικά, με ετικέτα, πιστοποιημένα προϊόντα είναι ό,τι καλύτερο», λέει. Το πιάτο που υπογράφει αξιοποιεί τις τοπικές πράσινες φακές του Ιβελίν, μιας περιοχής λίγο έξω από το Παρίσι.

Η σεφ Αμαντίν Σαϊνιό, γνωστή ως κριτής του γαλλικού τηλεοπτικού MasterChef προ δεκαετίας, συνεργάστηκε με μερικούς από τους κορυφαίους επαγγελματίες της μαγειρικής στη Γαλλία, πριν ανοίξει το δικό της παριζιάνικο εστιατόριο, Pouliche, το 2019. Μαγειρεύει με βούτυρο και το πιάτο της δίνει έμφαση στα ψητά γαλλικά πουλερικά, καθώς, όπως λέει, είναι «το κατ’ εξοχήν κρέας για αθλητές».

Ο σεφ Αλεξάντρ Μαζιά είναι ήδη εξοικειωμένος με τις προκλήσεις της σίτισης των αθλητών – άλλωστε, πριν κερδίσει τρία αστέρια Michelin στο εστιατόριο του, AM, στη Μασσαλία, ήταν επαγγελματίας μπασκετμπολίστας. Το πιάτο του βασίζεται στα λαχανικά, τα ρεβίθια και τα θαλασσινά, με επίκεντρο τον μπακαλιάρο.

Ο σεφ Ακράμ Μπεναγιάλ γεννήθηκε στη Γαλλία, αλλά μεγάλωσε στην Αλγερία. Του αρέσει να αναμιγνύει γεύσεις από τη διεθνή γαστρονομία στα πιάτα του. Παρότι έχει αδυναμία στο βοδινό και τις βαθιά τηγανισμένες πατάτες, στο Ολυμπιακό Χωριό τα τηγανητά απαγορεύονται – και το πιάτο υπογραφής του θα περιέχει κινόα της Ορλεάνης σε στιλ ριζότο, εμπλουτισμένο με παρμεζάνα και καπνιστό, ζυμωμένο γιαούρτι, που προσθέσει ακόμα περισσότερη πρωτεΐνη.