Σκύλος εκπαιδεύεται να ανιχνεύει άτομα με κορονοϊό στο αεροδρόμιο του Σαντιάγκο (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS /Ivan Alvarado
Θέματα

Πάνω από 94% η ακρίβεια διάγνωσης του κορονοϊού με τη… μύτη του σκύλου

Βρίσκει τους ασυμπτωματικούς καλύτερα από τα rapid tests. Προκαταρκτική μελέτη δείχνει ότι δύο σκυλιά θα μπορούσαν να ελέγξουν 300 επιβάτες αεροπλάνων σε μόλις μισή ώρα!
Protagon Team

Η μόλυνση Covid-19 έχει τη δική της, ξεχωριστή οσμή, η οποία μπορεί να ανιχνευθεί από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, με ακρίβεια μάλιστα που φτάνει στο 94%!

Σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, σε νέα μελέτη, η οποία πάντως δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα σε επιστημονική επιθεώρηση, έξι σκύλοι ξεχώρισαν τον κορονοϊό μεταξύ 3.500 δειγμάτων (μπλουζάκι, κάλτσες, βιολογικά υγρά κ.ά.) με μυρωδιές που δόθηκαν από το Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) στους ερευνητές.

Σκύλος συμμετέχει σε πείραμα του Πανεπιστημίου της Μπανγκόκ για αναγνώριση του κορονοϊού /Reuters/Jorge Silva

Μάλιστα, τα σκυλιά εντόπιζαν τον κορονοϊό ακόμη και σε ρούχα από άτομα που ήταν ασυμπτωματικά, αλλά και από αυτούς που είχαν χαμηλό ιικό φορτίο και, ενώ ήταν θετικοί, τα rapid tests τους ήταν αρνητικά.

Δουλεύοντας σε ζευγάρια, τα εκπαιδευμένα σκυλιά μπορούν να εντοπίσουν με την όσφρησή τους ακόμη και 300 επιβάτες που αποβιβάζονται από τα αεροσκάφη σε ένα αεροδρόμιο μέσα σε μισή ώρα, ενώ μπορούν να διαγνώσουν όσους έχουν μολυνθεί, με ποσοστό ευαισθησίας μεγαλύτερο του 94,3%, εκτιμούν οι επιστήμονες.

Ο Τζέιμς Λόγκαν, υπεύθυνος της μελέτης από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, τόνισε ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των σκυλιών, που έχουν εξαιρετικά ευαίσθητη όσφρηση, σε σύγκριση με άλλες μεθόδους εντοπισμού, όπως τα rapid tests, είναι «η απίστευτη ταχύτητά τους και το μεγάλο ποσοστό ακρίβειας στις μεγάλες ομάδες ατόμων».

Επίσης, τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, χωρίς να έχουν κάνει εκπαίδευση.

«Τα σκυλιά μπορούν να προσφέρουν σημαντική βοήθεια για τον γρήγορο έλεγχο μεγάλου αριθμού ατόμων, αλλά και για την πρόληψη επανεισαγωγής της Covid-19 στη Βρετανία» δήλωσε ο Στιβ Λίντσεϊ, καθηγητής στο Τμήμα Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Durham που συμμετείχε στην ίδια έρευνα.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι στην επόμενη φάση της μελέτης θα ελέγξουν εάν τα σκυλιά μπορούν να εντοπίσουν τον κορονοϊό σε σημεία όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως τα αεροδρόμια και οι αθλητικές εκδηλώσεις.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει τουλάχιστον έξι μεγάλες μελέτες για την ανίχνευση του κορονοϊού από σκύλους, όμως δεν έχουν αξιοποιηθεί στην κλινική πράξη, σε καμία περίπτωση.