Όπως φαίνεται η ανθρωπότητα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τους κορονοϊούς πολλές φορές και από πολύ παλιά. | Shutterstock
Θέματα

Πανδημία κορονοϊού χτύπησε την ανθρωπότητα πριν από 20 χιλιάδες έτη

Τα ίχνη αυτής της πανάρχαιας πανδημίας βρίσκονται στο DNA ορισμένων ανθρώπινων πληθυσμών σήμερα και όπως φαίνεται έπληξε κυρίως περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας
Protagon Team

O κορονοϊός αναγνωρίζεται από τους επιστήμονες κοιτάζοντας τον στο μικροσκόπιο. Ομως οι νέες μέθοδοι γενετικής ανάλυσης προσφέρουν έναν ακόμη τρόπο για να εντοπίζεται η παρουσία του. Είναι τα ίχνη που αφήνουν αυτοί οι ιοί στους πληθυσμούς που έχουν εισβάλει. Διεθνής ομάδα ερευνητών ανέλυσε το DNA χιλιάδων ανθρώπων από 26 πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο αναζητώντας ίχνη κάποιας πανδημίας κορονοϊού στο μακρινό παρελθόν. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το περιοδικό Smithsonian οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ζούσαν πριν από 20 χιλιάδες έτη στην Κίνα, το Βιετνάμ και την Ιαπωνία αντιμετώπισαν μια πανδημία κορονοϊού η οποία είχε διάρκεια πέντε χιλιάδες έτη.

«Πάντοτε υπήρχαν ιοί που μόλυναν ανθρώπινους πληθυσμούς και οι ιοί είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες της εξέλιξης του ανθρώπινου γονιδιώματος μέσω της διαδικασία της φυσικής επιλογής» αναφέρει ο Ντέιβιντ Εναρντ εξελικτικός βιολόγος του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, επικεφαλής της μελέτης.

Τα γονίδια -ασπίδες

Οταν οι κορονοϊοί εισβάλουν στον οργανισμό βασίζονται σε ένα μηχανισμό των ανθρώπινων γονιδίων για να πολλαπλασιαστούν. Οι ερευνητές επικέντρωσαν την προσοχή τους σε μερικές εκατοντάδες γονίδια που είναι διαπιστωμένο ότι αλληλεπιδρούν με τους κορονοϊούς αλλά όχι με άλλα μικρόβια κατά την διάρκεια που εξελίσσεται μια μόλυνση.

Στο DNA του ανθρώπου εξακολουθούν να υπάρχουν τα ίχνη κορονοϊών που προκάλεσαν πανδημίες πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια.

Σε πέντε από τις πληθυσμιακές ομάδες που μελετούσαν οι ερευνητές εντόπισαν 42 γονίδια που είχαν υποστεί τόσες πολλές μεταλλάξεις που η μόνη εξήγηση για αυτό ήταν ότι είχαν εξελιχθεί εξαιτίας μιας πανδημίας. Τα γονίδια αυτά είτε είχαν γίνει πιο ισχυρά στην καταπολέμηση ιογενών λοιμώξεων είτε είχαν γίνει λιγότερο φιλόξενα για τους ιούς στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν αντίγραφα τους.

Οι άνθρωποι με αυτές τις μεταλλάξεις θα είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν από το ξέσπασμα μιας νέα πανδημίας και στην συνέχεια θα περνούσαν στα παιδιά τους αυτές τις γονιδιακές μεταλλάξεις.

«Αυτό λοιπόν που συμβαίνει στην διάρκεια πολλών γενεών είναι ότι οι γονιδιακές μεταλλάξεις που είναι αποδεδειγμένα ωφέλιμες θα κάνουν ολοένα και πιο έντονη την παρουσία τους αφήνοντας παράλληλα ευδιάκριτο το σημάδι τους πολλές γενιές αργότερα» δηλώνει ο Γιασίν Σουίλμι, ειδικός βιοπληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας.

Τα εμβόλια «σβήνουν» τα ιστορικά δεδομένα

Οι ερευνητές ασχολήθηκαν με τα 42 γονίδια που είχαν ξεχωρίσει και διαπίστωσαν ότι όλα είχαν υποστεί τον ίδιο αριθμό μεταλλάξεων κάτι που υποδεικνύει ότι έγιναν κοινό κτήμα στους ανθρώπους την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο. Συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα που είχαν στην διάθεση τους οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτά τα γονίδια που προσπαθούν να παρεμποδίσουν την δράση του κορονοϊού άρχισαν να βρίσκονται μαζικά στους ανθρώπους πριν από 20-25 χιλιάδες έτη. Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα της εκδήλωσης μιας πανδημίας εκείνη την περίοδο που διήρκεσε μερικές χιλιάδες έτη.
Η παρέμβαση της μοντέρνας ιατρικής με εργαλεία όπως τα εμβόλια θα έχουν ως αποτέλεσμα η πανδημία που έκανε την εμφάνιση της πριν από 18 περίπου μήνες να μην αφήσει το σημάδι της στο ανθρώπινο γονιδίωμα και έτσι οι ερευνητές του απώτερου μέλλοντος δεν μπορούν να βρουν στοιχεία για αυτή την πανδημία μέσω της μελέτης του ανθρώπινου οργανισμού.

Πάντως κάποιοι ειδικοί εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη μελέτη και ο εντοπισμός αυτών των 42 γονιδίων μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων μεθόδων καταπολέμησης τόσο της Covid-19 όσο και άλλων ασθενειών που συνδέονται μ κορονοϊούς.