Οι ABBA είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μουσικά συγκροτήματα στην ιστορία. Ποιος δεν έχει ακούσει τουλάχιστον μία από τις επιτυχίες τους, όπως τα «Waterloo», «SOS» ή «Mamma Mia». Στο απόγειο της δημοτικότητάς τους, μάλιστα, οι AΒΒΑ κέρδιζαν περισσότερα χρήματα από μια άλλη διάσημη σουηδική μάρκα, την εταιρεία αυτοκινήτων Volvo.
«Lebensborn» στα Γερμανικά σημαίνει «Πηγή της ζωής». Ωστόσο, αυτή η λέξη απέκτησε ένα πολύ πιο κακόβουλο νόημα την εποχή της ναζιστικής Γερμανίας. Το πρόγραμμα «Λέμπενσμπορν» ήταν ένα διαβόητο ναζιστικό σχέδιο, το οποίο δρομολογήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1935 στο Μόναχο για την καταπολέμηση της μείωσης των γεννήσεων στη Γερμανία και για να εξασφαλιστεί η φυλετική κληρονομιά του Τρίτου Ράιχ βάσει των κριτηρίων της ναζιστικής ευγονικής. Και για να το πετύχουν χρησιμοποίησαν διάφορες απάνθρωπες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής χρηματοδότησης και της απαγωγής παιδιών από χώρες που είχαν καταληφθεί από τους Ναζί όπως η Πολωνία, η Ρωσία και η Γιουγκοσλαβία.
Ο ιδανικός Αρειος είχε μπλε μάτια και ξανθά μαλλιά, μια απαίτηση στην οποία ταιριάζουν απόλυτα οι Σκανδιναβοί. Το πρόγραμμα «Λέμπενσμπορν» ενθάρρυνε τους Γερμανούς στρατιώτες να έχουν σχέσεις με γυναίκες από τη Δανία και τη Νορβηγία. Μόνο στη Νορβηγία, πάνω από 12.000 παιδιά γεννήθηκαν από τέτοιες σχέσεις, γράφει ο Πίτερ Πρέσκαρ στο Medium.
Ωστόσο, μετά την ήττα της Ναζιστικής Γερμανίας στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αυτά τα παιδιά και οι γυναίκες εξοστρακίστηκαν. Οι γυναίκες ονομάστηκαν «πόρνες των Γερμανών». Και στα παιδιά δόθηκαν υποτιμητικά ψευδώνυμα, όπως «μπάσταρδο των SS», «αρουραίος» ή «παιδί των Ναζί». Κακοποιήθηκαν, φυλακίστηκαν σε ψυχιατρικά ιδρύματα, ενώ η νορβηγική κυβέρνηση προσπάθησε ακόμη και να τους απελάσει στην Αυστραλία!
Σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, εξάλλου, ο νορβηγικός στρατός συνεργάστηκε με την CIA και χρησιμοποίησε τα παιδιά του προγράμματος «Λέμπενσμπορν» για πειράματα με LSD, μεσκαλίνη και άλλα ναρκωτικά.
Η Ανι-Φριντ Λίνγκσταντ γεννήθηκε από μια Νορβηγή, τη Σίνι Λίνγκσταντ, και έναν Γερμανό, τον λοχία Αλφρεντ Χάαζε, λίγους μήνες μετά το τέλος του πολέμου και αφού ο πατέρας της είχε φύγει για τη Γερμανία. Φοβισμένη να αντιμετωπίσει ταπεινώσεις από τους πατριώτες της Νορβηγούς, η Σίνι Λίνγκσταντ πήρε το μωρό της και μαζί με τη μητέρα της Ανι μετανάστευσαν στη Σουηδία, η οποία ανεχόταν τα παιδιά του προγράμματος.
Το 1947, η μητέρα της Ανι-Φριντ πέθανε λόγω νεφρικής ανεπάρκειας. Και η μόλις δύο ετών Ανι-Φριντ μεγάλωσε με τη γιαγιά της Ανι. Η Ανι-Φριντ Λίνγκσταντ πίστευε ότι ο βιολογικός της πατέρας Αλφρεντ Χάαζε είχε πεθάνει στον δρόμο της επιστροφής στη Γερμανία καθώς είχε αναφερθεί ότι το πλοίο του είχε βυθιστεί.
Ωστόσο, το 1977 ένα γερμανικό περιοδικό δημοσίευσε την ιστορία της Ανι-Φριντ, ο αδελφός της Πέτερ Χάαζε τη διάβασε και ρώτησε τον πατέρα του πού βρισκόταν κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.
Λίγους μήνες αργότερα, η Ανι-Φριντ συνάντησε επιτέλους τον πατέρα της Αλφρεντ για πρώτη φορά: «Είναι δύσκολο… θα ήταν διαφορετικό αν ήμουν έφηβη ή παιδί. Δεν μπορώ να συνδεθώ μαζί του πραγματικά και να τον αγαπήσω όπως θα συνέβαινε αν ήταν κοντά μου όταν μεγάλωνα», δήλωσε η Ανι-Φριντ Λίνγκστεντ μετά τη συνάντηση με τον πατέρα της.
Η Ανι-Φριντ ήταν ένα από τα πιο τυχερά παιδιά του φρικτού ναζιστικού προγράμματος αφού είχε δραπετεύσει στη σχετικά ανεκτική Σουηδία. Ανακάλυψε επίσης την πραγματική της ταυτότητα και συνάντησε τον βιολογικό της πατέρα. Αντίθετα πάνω από το 85% των παιδιών του «Λέμπενσμπορν» δεν έμαθαν ποτέ ποιος ήταν ο πραγματικός τους γονιός.