Ισως τα σκυλιά να μεταφέρουν στον άνθρωπο τον δικό τους κορονοϊό (φωτογραφία αρχείου) | Shutterstock
Θέματα

Παιδί κόλλησε από σκύλο ένα νέο τύπο κορονοϊού

Ο ιός δεν φαίνεται σε πρώτη φάση να αποτελεί απειλεί για τον άνθρωπο, όμως τα ευρήματα της μελέτης τονίζουν την ανάγκη προληπτικής παρακολούθησης στα κατοικίδια
Protagon Team

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ εντόπισαν τυχαία ένα νέο κορονοϊο σε ένα παιδί που είχε νοσηλευτεί με πνευμονία στη Μαλαισία το 2018. Αν ο ιός αποδειχθεί ότι αποτελεί παθογόνο για τον άνθρωπο, θα είναι ο όγδοος κορονοϊός, και ο πρώτος κορονοϊός σκύλου που προκάλεσε τη νόσο σε άνθρωπο, όπως γράφουν οι New York Times.

Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν ο συγκεκριμένος ιός αποτελεί σοβαρή απειλή για τον άνθρωπο, τονίζουν οι ερευνητές. Ωστόσο, ο κορονοϊός που εντοπίστηκε ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών με τον SARS-CoV-2, έχει όμως διαφορετική πηγή προέλευσης.

Επίσης, η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η πνευμονία προκλήθηκε από τον συγκεκριμένο κορονοϊό, ούτε βέβαια εάν έχει την ιδιότητα να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ωστόσο, το εύρημα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases, υπογραμμίζει την ανάγκη προληπτικής αναζήτησης ιών που θα μπορούσαν να μεταπηδήσουν από ζώα σε ανθρώπους.

«Πιθανώς κυκλοφορούν και μεταδίδονται στους ανθρώπους πολλοί κορονοϊοί σκύλων», εκτίμησε ο δρ Γκρέγκορι Γκρέι, επιδημιολόγος μολυσματικών νοσημάτων από το Πανεπιστήμιο Duke  και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης. «Νομίζω ότι το βασικό μήνυμα σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι αυτού του τύπου οι μεταδόσεις είναι πιθανές σε όλο τον κόσμο, όπου οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με τα ζώα και ιδιαίτερα τα κατοικίδια. Πρέπει όμως να έχουμε το νου μας και να τους καταγράφουμε. Η επιτήρηση μπορεί να αρχίσει από τους ανθρώπους που νοσούν σοβαρά και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο», συμπληρώνει ο ίδιος.

Επαγρύπνηση

Οπως εξήγησε, η επαγρύπνηση είναι απαραίτητη για να αποφύγουμε μια νέα πανδημία. «Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 και κάθε άλλος ιός δεν προκαλεί πανδημία σε μία νύχτα. Χρειάζονται χρόνια για να προσαρμοσθεί στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και να μάθει να αποφεύγει τις επιθέσεις του. Ακολούθως θα πρέπει να αποκτήσει την ικανότητα να περνά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Επομένως έχουμε το χρονικό περιθώριο να εντοπίσουμε εγκαίρως κάθε δυνητική νέα απειλή».

Μία άλλη σημαντική παρατήρηση είναι ότι οι κορονοϊοί μάλλον περνούν από τα ζώα στους ανθρώπους αρκετά συχνότερα από όσο νομίζαμε. Απλώς δεν γίνονται αντιληπτοί. Κι αυτό διότι τα περισσότερα διαγνωστικά τεστ στα νοσοκομεία ανιχνεύουν μόνο τους γνωστούς κορονοϊούς.

Πως βρέθηκε μετά από χρόνια

Ο δρ Γκρέι και οι συνεργάτες του εντόπισαν τον νέο κορονοϊό στο πλαίσιο των δοκιμών ενός νέου μοριακού διαγνωστικού τεστ που προσπαθούσαν να αναπτύξουν για κορονοϊούς. Οι επιστήμονες το χρησιμοποίησαν για να αναλύσουν ρινοφαρυγγικά δείγματα από 301 ασθενείς, οι οποίοι την περίοδο 2017-2018 είχαν νοσηλευθεί με πνευμονία στη Μαλαισία.

Οι περισσότεροι ασθενείς ήταν παιδιά που ζούσαν σε αγροτικές περιοχές. Ετσι, έρχονταν συχνά σε επαφή με οικόσιτα ζώα, όπως οι σκύλοι, αλλά και με άγρια. Οι ερευνητές εντόπισαν σε οκτώ από τα δείγματα (στο 2,5%) γενετικό υλικό από κορονοϊό των σκύλων (CCoV). Αναλύοντας περαιτέρω τα δείγματα, κατάφεραν να απομονώσουν το γενετικό υλικό σε ένα από αυτά. Η αποκωδικοποίηση του RNA του επιβεβαίωσε πως ήταν κορονοϊός των σκύλων.