Με το texting να έχει αντικαταστήσει την φωνητική επικοινωνία, μήπως είναι ώρα να επιστρέψουμε στις παλιές, καλές συνήθειές μας; | shutterstock
Θέματα

Οχι άλλο texting! Mήπως επιστρέφει η συνήθεια της τηλεφωνικής κλήσης;

Το Atlantic αναρωτιέται κατά πόσο υπάρχει μια μεταστροφή στις συνήθειές μας και μπορούμε να δώσουμε μια... δεύτερη ευκαιρία στην φωνητική επικοινωνία που εδώ και πάνω από μια δεκαετία υπολείπεται των απρόσωπων γραπτών μηνυμάτων
Protagon Team

Με το texting και την ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων να κρατά τα ηνία της επικοινωνίας ιδίως ανάμεσα στους νεαρούς millenials, μια αμερικανίδα αρθρογράφος αναρωτιέται κατά πόσο η κατάσταση αυτή μπορεί κάποια στιγμή να αλλάξει και οι τηλεφωνικές κλήσεις να πάρουν πάλι την πρωτοκαθεδρία της μεταξύ μας επαφής.

Όπως σημειώνει σχετικό άρθρο του Atlantic, μέχρι το 2014 η αποστολή μηνυμάτων ήταν η πιο συνηθισμένη συνήθεια επικοινωνίας για τους Αμερικανούς κάτω των 50 ετών.

Έκτοτε, έγιναν εξαιρετικά δημοφιλή διάφορες εφαρμογές και εργαλεία επικοινωνίας με βάση το γραπτό κείμενο, όπως το WhatsApp και η άμεση ανταλλαγή μηνυμάτων στο Instagram.

Επιπλέον, οι σημερινοί νέοι, αυτοί ηλικίας 18 έως 30 ετών, έχουν την, όχι τόσο ανυπόστατη, φήμη ότι είναι αλλεργικοί σε τηλεφωνήματα.

Και όμως, οι τηλεφωνικές κλήσεις είναι, εντέλει, ένα καλό πράγμα, σημειώνει η αρθρογράφος.

Ο Γκουχάν Σουμπραμανιάν, διευθυντής του Προγράμματος Χάρβαρντ για τις Διαπραγματεύσεις, θεωρεί πως ένα από τα καλύτερα επιχειρήματα υπέρ των τηλεφωνικών κλήσεων είναι ότι μια φωνητική επικοινωνία επιτυγχάνει πολλά περισσότερα σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα.

«Σε μια οποιαδήποτε συζήτηση, οι άνθρωποι θέτουν ερωτήσεις, εξετάζουν, κάνουν επερωτήσεις. Είναι προφανώς μια πολύ πιο εύκολη [μορφή επικοινωνίας], σε σύγκριση με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή το κείμενο», σημειώνει.

«Το πρόβλημα με τις τηλεφωνικές κλήσεις δεν είναι ότι είναι ενοχλητικές. Είναι ότι είναι εξαιρετικά αμήχανες, ειδικά για τους νέους που τείνουν να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους συνεχώς, με την ανταλλαγή μηνυμάτων να έχει γίνει μια διαρκής συνομιλία που ποτέ δεν τελειώνει», προσθέτει η αρθρογράφος.

Επίσης είναι και το άλλο: μπορεί ένα τηλεφώνημα να απαιτεί την άμεση προσοχή του άλλου, αλλά είναι πολύ πιο εύκολο να εξηγήσουμε στον συνομιλητή μας για ποιο λόγο δεν απαντήσαμε σε μια κλήση παρά σε ένα μήνυμα.

Ο Τζόνι Γκέρκιν, ψυχίατρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, πιστεύει ότι οι περισσότεροι… αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι τα τηλεφωνήματα, εξαιτίας κάποιων παρανοήσεων σχετικά με το ότι μια κλήση «εισβάλλει» στον ζωτικό χώρο του άλλου, ενοχλώντας τον περισσότερο σε σχέση με ένα μήνυμα.

Πάντως, όλοι όσοι δηλώνουν σκεπτικιστές όσον αφορά στο texting, δηλώνουν πως προτιμούν την φωνητική επικοινωνία: πράγματι, το 2017, το περιοδικό τεχνολογίας Wired πρόβλεψε ότι η συνήθεια των τηλεφωνικών κλήσεων οσονούπω θα κάνουν δυναμική επιστροφή.

Κάτι που, όπως καταλήγει το Atlantic, αναμένουμε να συμβεί…