Για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια η αύξηση του ακραίου πλούτου συνοδεύεται με αύξηση της ακραίας φτώχειας | CreativeProtagon/Shutterstock/Oxfam
Θέματα

Oxfam: Φορολογήστε τους δισεκατομμυριούχους

Η βρετανική ανθρωπιστική οργάνωση, που εκπροσωπείται σε 87 χώρες, επισημαίνει ότι η πανδημία του κορονοϊού έκανε «τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους». Προτείνει τη λήψη μέτρων που θα επέτρεπαν να επανέλθουν οι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων στα επίπεδα του 2012, προτού οι αριθμοί αυξηθούν κι άλλο
Protagon Team

Στη μεγάλη διεύρυνση των ανισοτήτων και στον τρόπο με τον οποίο μπορεί αυτή να μετριαστεί αναφέρεται η τελευταία έκθεση της Oxfam, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian. Η βρετανική ανθρωπιστική οργάνωση, που εκπροσωπείται σε 87 χώρες, επισημαίνει ότι η πανδημία του κορονοϊού έφερε αντιμέτωπο τον πλανήτη με «μια πρωτόγνωρη περίοδο πολλαπλών κρίσεων, όπου δεκάδες εκατομμύρια επιπλέον άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με την πείνα, ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν αφόρητες αυξήσεις στο κόστος των βασικών αγαθών ή στη θέρμανση του σπιτιού τους».

Την ίδια ώρα, πανδημία βοήθησε τους πλούσιους να γίνουν δραματικά πλουσιότεροι, με τα εταιρικά κέρδη τους να έχουν φτάσει σε υψηλά ρεκόρ, οδηγώντας στην έκρηξη της ανισότητας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία συνέπεσε χρονικά με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, τα τελευταία δύο χρόνια, για κάθε ένα δολάριο νέου παγκόσμιου πλούτου που αποκτούσε κάποιος που ανήκει στο οικονομικά κατώτερο 90% του πληθυσμού, ένας δισεκατομμυριούχος κέρδιζε περίπου 1,7 εκατ. δολάρια. Η συνολική περιουσία των δισεκατομμυριούχων αυξανόταν κατά 2,7 δισ. δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian.

Οπως αναφέρει η έκθεση της Oxfam, για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια η αύξηση του ακραίου πλούτου συνοδεύεται με αύξηση της ακραίας φτώχειας. Αναλυτικότερα, από το 2020, δημιουργήθηκε πλούτος ύψους 42 τρισ. δολαρίων. Ωστόσο, από αυτόν τον νέο πλούτο, το πλουσιότερο 1% απορρόφησε τα δύο τρίτα, με το υπόλοιπο ποσοστό να πηγαίνει στο 99% του πληθυσμού! Η νέα έκθεση της ανθρωπιστικής οργάνωσης εστιάζει στο πώς η φορολόγηση των πλουσίων είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση αυτής της άνευ προηγουμένου πολλαπλής κρίσης και της εκτοξευμένης ανισότητας.

«Κάθε δισεκατομμυριούχος αντιπροσωπεύει μια αποτυχία της δημόσιας πολιτικής»

Συγκεκριμένα, η Oxfam καλεί τις κυβερνήσεις να εισαγάγουν άμεσες εφάπαξ εισφορές στον πλούτο της ελίτ του 1%, μαζί με απροσδόκητους φόρους για την καταστολή της κερδοσκοπίας κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης. Στη συνέχεια, θα πρέπει να υπάρξει μόνιμη αύξηση των φόρων στους πλούσιους, με υψηλότερους συντελεστές για τους πολυεκατομμυριούχους και τους δισεκατομμυριούχους. «Κάθε δισεκατομμυριούχος αντιπροσωπεύει μια αποτυχία της δημόσιας πολιτικής», υποστηρίζει η ανθρωπιστική οργάνωση στην έκθεσή της. Μεταξύ των μέτρων που προτείνει η οργάνωση περιλαμβάνονται έκτακτος φόρος περιουσίας, φόρος επί των μερισμάτων και αύξηση του φόρου στο εισόδημα από εργασία και στο κεφάλαιο του 1% των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη.

«Το κεφάλαιο, χρηματοοικονομικό μέσο πολύ πιο σημαντικό από τους μισθούς, θα πρέπει να φορολογηθεί περισσότερο επί των κερδών που έχει, κυρίως χάρη στην πώληση μετοχών, αλλά και από την απλή κατοχή», υπογραμμίζει η ανθρωπιστική οργάνωση. Τα «υπερκέρδη» των επιχειρήσεων βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο της Oxfam, η οποία προτείνει να φορολογηθούν περισσότερο τα απροσδόκητα κέρδη, όπως τα δισ. που κατέγραψαν οι πετρελαϊκοί όμιλοι τους τελευταίους μήνες λόγω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Οπως υποστηρίζει η οργάνωση, τα μέτρα αυτά θα επέτρεπαν να επανέλθουν οι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων και ο αριθμός τους στα επίπεδα που βρισκόταν το 2012, προτού τα νούμερα αυτά αυξηθούν.