Από την πόλη Λβιβ μέχρι το Αγιον Ορος. Πάνω από 1.000 χιλιόμετρα με λεωφορείο, σε ένα ταξίδι μακριά από τη φρίκη του πολέμου.
Οι ουκρανοί στρατιώτες, συνολικά 22 άτομα, έφτασαν στην Ελλάδα με εμφανή τα σημάδια του πολέμου. Ο ένας, γράφει στο ρεπορτάζ του το Reuters, έχει ουλές στο κεφάλι, ένας άλλος ήρθε με ακρωτηριασμένα και τα δύο πόδια, άλλοι με τα αόρατα ψυχικά τραύματα από τη σύγκρουση που ρημάζει τη χώρα τους εδώ και τρία χρόνια.
Στην τετραήμερη παραμονή τους στη χερσόνησο του Αθω, στο πλαίσιο ενός προγράμματος στήριξης που οργάνωσε η Ουκρανία, οι στρατιώτες έκαναν προσκύνημα σε πάνω από δέκα μοναστήρια.
«Πολλοί φαντάροι υποφέρουν λόγω των γεγονότων των τελευταίων τριών ετών. Πάσχουν από διάφορα προβλήματα, είναι τραυματισμένοι και χρειάζονται αποκατάσταση» λέει ο πατέρας Μικάιλο Πασίρσκι, ο ορθόδοξος ουκρανός ιερέας που τους συνόδευσε στο μεγάλο ταξίδι.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 εξελίχθηκε στον φονικότερο πόλεμο σε ευρωπαϊκά εδάφη εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια.
Μέχρι τον Αύγουστο του 2024, η Αποστολή Παρακολούθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ είχε καταγράψει σχεδόν 12.000 θανάτους αμάχων και περισσότερους από 24.000 τραυματισμούς, αν και η Ρωσία αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο πολίτες.
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι 43.000 στρατιώτες σκοτώθηκαν και 370.000 τραυματίστηκαν. Υποστήριξε ακόμα ότι η Ρωσία είχε χάσει μέχρι τότε σχεδόν 200.000 στρατιώτες, αν και η Μόσχα, που δεν ανακοινώνει τις απώλειές της, ισχυρίζεται ότι το νούμερο είναι πολύ μικρότερο.
Ο Ιβάν Κόβαλικ είχε πάρει άδεια από το μέτωπο τον Σεπτέμβριο του 2023 και οι στρατιώτες που τον αντικατέστησαν του ζήτησαν να τους φέρει ένα ραδιόφωνο, τρόφιμα και νερό. Καθώς μετέφερε τα εφόδια, ένα βλήμα όλμου εξερράγη κοντά του. Ο 22χρονος έχασε και τα δύο πόδια κάτω από το γόνατο και σήμερα βαδίζει με προσθετικά μέλη.
Αλλοι φαντάροι τον βοήθησαν να ανέβει τα ανώμαλα λιθόστρωτα και τις στενές σκάλες των μοναστηριών. Συνήθως όμως περπατούσε μόνος του. Στους δημοσιογράφους δήλωσε πως παραμένει αισιόδοξος.
«Φυσικά με βοήθησε. Βοήθησε πολύ επειδή με ανακούφισε από το στρες» είπε για το Αγιον Ορος, το οποίο, όπως λέει, σχεδιάζει να επισκεφθεί ξανά.
Στα μοναστήρια της χερσονήσου οι άνδρες κοινώνησαν σε πέτρινα ξωκλήσια, σε τετράγωνα κομμάτια χαρτιού έγραψαν λίστες με αγαπημένα πρόσωπα για τα οποία ήθελαν να προσευχηθούν. Μεταξύ λειτουργιών μιλούσαν, κάπνιζαν και έβγαζαν φωτογραφίες από μπαλκόνια που κοιτούσαν το Αιγαίο.
«Ηδη βλέπουμε ότι αυτές οι πέντε μέρες που πέρασαν στον Αθω θα αντικαταστήσουν τουλάχιστον έναν χρόνο αποκατάστασης στην Ουκρανία, σε νοσοκομεία ή άλλα ιατρικά κέντρα» λέει ο Ορεστ Καβέτσκι, αξιωματούχος της Λβιβ που βοήθησε στην οργάνωση του ταξιδιού.
«Οταν επισκέφθηκα τον Αθω», δηλώνει, «ένιωσα τη χάρη του Θεού, την ευλογία Του, τη μεγαλοσύνη του Αγίου Ορους».